Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kráska v opulentních róbách a zvíře s maskou aneb Lea Seydoux usiluje o lásku zakletého Vincenta Cassela

4. března 2014 | 12:46
Prezentace klienta |

Nejnovější zpracování pohádky Kráska a zvíře dalo už v traileru jasně najevo, v čem bude spočívat hlavní tahák francouzského filmu. Vedle drsného krasavce Vincenta Cassela a půvabné Ley Seydoux to bude bezpochyby propracované triky, opulentní výprava a v neposlední řadě bohaté kostýmy. Ty pocházejí z dílny zkušeného kostyméra Pierra-Yvese Gayrauda, který pracoval mimo jiné na snímcích Atlas mraků, Parfém - příběh vraha nebo Tři mušketýři.

Kráska a zvíře se odehrává na počátku 19. století za vlády císaře Napoleona. „Mým úkolem bylo pohrát si s konvencemi historických filmů a najít nový pohled na věc - dosáhnout rovnováhy mezi stylizací a fantazií,“ vysvětluje kostýmní výtvarník Gayraud. Od režiséra Christopha Ganse dostal podle svých slov jediný konkrétní požadavek: aby kostýmy byly elegantní, strhující, nádherné a měly bohaté barvy i textury.

Do své práce nechal kostymér částečně zasáhnout osmadvacetiletou herečku Leu Seydoux, která si v titulní roli krásné a odvážné dívky jeho výtvorů užila nejvíc. Její postava postupně oblékne hned několik rób - odrážejí přitom nejen její osobnost, ale také vývoj, kterým v příběhu prochází. Od krajkových a bohatě zdobených na počátku až po zelenou sametovou róbu s nabíranými rukávy a vyšívaným korzetem, jehož zdobnost odráží bujnou zahradu zakletého zámku.

Autor: www.hce.cz


Zcela jiný zážitek čekal Vincenta Cassela. Postava prince zakletého do zvířecí podoby totiž vyžadovala nemalé fyzické nasazení. Ani on sice nepřišel o vizuálně působivý kostým, ale během natáčení byl nucený nosit speciální masku.Ve chvíli, kdy ostatní herci měli svou práci v německých ateliérech Babelsberg dávno hotovou, musel se vypravit do speciálního studia v Montrealu a všechny své scény zahrát znovu - tentokrát pouze obličejem. V postprodukci pak trikoví specialisté použili nasnímané pohyby jeho mimických svalů a propojili je s detailním skenem netvorovy hlavy, která fyzicky vznikla podle návrhu Patricka Tatopoulose. „Byla to velmi neobvyklá situace,“ přiznává Vincent Cassel. „Faktem je, že jsem neměl nad podobou své postavy prakticky žádnou kontrolu.“ Přesto je výsledek je přesvědčivý: Casselovy výraz a oči nás na plátně hypnotizují uprostřed tváře pokryté hustou srstí, která ze všeho nejvíce připomíná kočkovitou šelmu.

Autor: www.hce.cz


Na tricích ostatně staví celý film a jeho pohádková atmosféra. V ateliérech se pracovalo jen s menšími dekoracemi a rekvizitami a velká část natáčení probíhala před klíčovacím pozadí. Teprve v při následném zpracování výtvarníci a animátoři skutečně v plné míře použili návrhy Thierryho Flamanda, aby dotvořili fantaskní svět zakletého zámku i okolní krajiny. „Pro herce je to do jisté míry odzbrojující, protože se při hraní nemají čeho zachytit a pohybují se na scéně bez atmosféry,“ vysvětluje Flamand.

Nová verze francouzské pohádky, jejíž původ sahá až do osmnáctého století, je do značné míry věrná tradici. Zchudlý kupec zabloudí do zahrady zdánlivě opuštěného zámku, utrhne růži a tím rozhněvá zakletého prince, který tam přebývá. Místo provinilého otce se ale na místo vydává jeho nejmladší dcera.

Autor: www.hce.cz


„Jako herce mě zaujalo, že ještě než se stane Zvířetem, je princ tak trochu děsivý sám o sobě,“ říká o své roli Vincent Cassel. „Je sobecký, prahne po moci, je pomstychtivý a také posedlý touhou zabít zlatého jelena, který bloudí jeho panstvím. A také díky tomu na sebe strhne kletbu.“
Naproti tomu pojetí Krásky je v tomto případě poměrně tradiční. Její představitelka Lea Seydoux v rozhovorech přiznává, že právě tato pohádka patří k jejím oblíbeným. Není ovšem jediná. „Už jako dítě jsem cítila jistou blízkost k postavám Růženky a Popelky,“ říká. „Kráska je ovšem jiná. Přišla o matku a žije se svým otcem. Právě ji jsem vždycky považovala za naprosto magickou.“

Autor: www.hce.cz


Režisérem pohádkového spektáklu je Christophe Gans, který si získal respekt historickým akčním filmem Bratrstvo vlků - Hon na bestii. Při něm se také poprvé pracovně setkal s Casselem, kterého si podle všeho oblíbil. Společně v současné době připravují nový film o Fantomasovi.

Více informací na http://www.hce.cz/cz/kino/katalog/1696-kraska-a-zvire.html