Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

8 věcí, které si z letošní olympiády musíte zapamatovat!

  • Čeští biatlonisté vybojovali druhé místo ve smíšené štafetě
    21. února 2014 | 11:00

    Zimní olympiáda v Sochi je téměř u konce. Připomeňme si proto ty nejzásadnější okamžiky, které nám uplynulé sportovní dny přinesly.

  • Olympijská kolekce Alpine Pro

    Olympijská kolekce Alpine Pro
    Autor: archiv firmy
    Olympijská kolekce Alpine Pro inspirovaná první československou známkou s lipovými listy, která je dílem Alfonse Muchy, mezi ostatními outfity světových výprav suverénně vedla. A to hlavně díky multifunkční bundě, který se dá nosit dvěma různými způsoby. Jako bílá se zlatým potiskem a nebo jako zlatá s bílým lemem. Druhou variantu zvolila i vítězka snowboardcrossu, Eva Samková.
  • Knír Evy Samkové

    Olympijská vítězka Eva Samková rozpoutala nový trend - knírek pro štěstí! Maluje si ho totiž před startem každého závodu jako talisman. S recesistickým nápadem ovšem původně přišel polský snowboardista Mateusz Ligocki, který knírkem vzdával hold polskému národnímu hrdinovi, skokanovi na lyžích Adamu Malyszovi.

    Samková
    Autor: profimedia.cz
  • Úraz Šárky Pančochové

    Zřejmě největší zklamání zažila talentovaná snowboardistka Šárka Pančochová, která bojovala o medaili v nové olympijské disciplíně slopestyle. Šárka totiž podávala vynikající výkony, ale nakonec jí medailový sen zkazil ošklivý pád. Mladá snoboardistka spadla tak nešťastně, že jí dokonce praskla helma, která jí zřejmě zachránila život. Šárka olympiádu sice opouští bez cenného kovu, ale za to bez vážného zranění a následků.

    Šárka Pančochová
    Autor: Archív Blesk / ČTK

  • Slopestyle

    Jak už jsem zmiňovala, na olympiádě v Sochi se poprvé bojovalo o medaile v disciplíně zvané slopestyle. Jedná se akrobatické lyžování a snowboardování, kdy závodník sjíždí trať s umělými překážkami a snaží se předvést co nejobtížnější triky. Z českých reprezentantů nikdo svou jízdu neproměnil v medailovou. Tak třeba za čtyři roky v Koreji.

    Mladá kanadská závodnice při finálové jízdě ošklivě upadla
    Autor: Reuters

  • Smolař Ondřej Bank

    Největším českým smolařem se jednoznačně stal sjezdař Ondřej Bank, kterému o chlup utekla mediale hned několikrát. V Sochi sice třiatřicetiletý český lyžař zažil vrchol své kariéry, ale na stupínek vítězů se nepostavil. V superkombinaci skončíl sedmý, v super-G devátý a v obřím slalomu byl dokonce po prvním kole druhý, ale nakonec se propadl na pátou příčku. I tak je Ondra naším hrdinou.

    Kryštofu Krýzlovi se v superkombinačním sjezdu nedařilo. Zato českému krajanovi Ondřeji Bankovi ano, dojel druhý!
    Autor: Reuters

  • Biatlonová senzace

    Neuvěřitelné výkony předvedli čeští biatlonisté, kteří doposud získali pět cenných kovů. Česká republika se tak stala biatlonovou velmocí, se kterou se může srovnávat pouze Bělorusko, Norsko a Francie. Poprvé "zacinkal" Jaroslav Soukup, který získal bronz ve sprintu na 10 kilometrů. Tím však český úspěch rozhodně neskončil. Dalším medalistou se stal Ondřej Moravec, který ke stříbru ze stíhacího závodu přidal ještě bronzovou medaili ze závodu s hromadným startem. Ženský neúspěch se nakonec podařilo prolomit krásné biatlonistce Gabriele Soukalové, která urvala stříbro v závodě s hromadným startem. A aby toho nebylo málo, tahle parta se spojila, přibrala ještě Veroniku Vítkovou a společně vybojovali stříbro ve smíšené štafetě. Jak dopadne mužská a ženská štafeta? Vybojují naši ještě další cenný kov?

    Čeští biatlonisté vybojovali druhé místo ve smíšené štafetě
    Autor: Reuters
  • Obhájkyně zlata Sáblíková

    Největší českou hrdinkou Zimních olympijských her v Sochi se bezesporu stala obhájkyně zlata z Vancouveru, Martina Sáblíková. Fenomenální rychlobruslařka totiž opět vybojovala zlatou medaili v závodu na 5 kilometrů. Téměř o tři sekundy porazila favorizovanou Nizozemku Ireen Wüstovou. Od roku 2007 tak česká reprezentantka nepoznala na nejdelší dráze hořkost poražení. Jako bonus Martina získala ještě stříbrnou medaili ze závodu na 3 kilometry. Je to národní hrdinka!

    Rychlobruslařka Martina Sáblíková oslavuje svou výhru v závodu na 5000 metrů
    Autor: ČTK
  • Hokejoví veteráni odjeli s prázdnou

    Věkový průměr českých hokejistů na turnaji v Sochi byl 29,8 let. Nejstaršími hráči byli Jaromír Jágr a Petr Nedvěd (oba 42) a hned za nimi Patrik Eliáš a Marek Židlický (oba 37). Přestože všichni tvrdili, že na věku nezáleží, nepodařilo se zkušenému týmu pod vedením nepříliš oblíbeného "kouče" Aloise Hadamczika probojovat ani do souboje o medaile.

    Novotný s brankářem Salákem smutní po vyřazení z olympiády v Soči
    Autor: ČTK

Diskuse ke článku
.