Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máte doma orchidej? Co dělat, aby vám nechcípla a vykvetla!

18. února 2014 | 14:00

Je královnou mezi květinami. Skvěle se vyjímá v každém bytě. Tuhle aristokratickou krásku přitom teď pořídíte za pár korun v každém supermarketu. Jak se o ni ale starat, aby vám nechřadla a stále kvetla? Není to žádná věda!

Na druhu záleží 

I když jsou tyhle exotické květiny poměrně nenáročné a jsou vhodné i pro pěstitele - amatéry, v klasických celoročně vytápěných bytech se bude nejlépe dařit těmto druhům:

  • Phalaenopsis (můrovec) -  nádherně kvetoucí orchidej vhodná pro všechny začátečníky, nejodolnější z pěstovaných rodů
  • Vanda  - například Vanda coerulea patří k nejatraktivnějším orchidejím, dobře snáší i slunce
  • Někteří zástupci rodu Paphiopedila a Dendrobium

Je až s podivem, jak krásky z pralesů dobře prospívají v našich bytech. Pokud znáte základní nároky orchidejí, není péče o ně nikterak složitá.
Autor: Shutterstock.com
Co jí škodí

I když je orchidej vhodná pro každého, mohou vás nevhodné podmínky při pěstování o tuhle krásku připravit. Nejvíc jí škodí přemíra zavlažování. V žádném případě ji nenechávejte stát ve vodě. Zalévání musí být pravidelné, ale rostlina nemůže být dlouho v mokru. Ideální je jednou za deset dní orchidej silně zalít (nebo postavit celý umělohmotný květináč do nádoby s vodou) a zhruba za hodinu přebytečnou vodu slít a nechat dalších deset dní bez zalévání. Substrát by měl být po zálivce dostatečně provlhčený. Zaléváme zhruba jedenkrát týdně, a mezi zálivkami substrát necháme téměř proschnout.

Nádherné květy orchideje vás budou těšit dlouho, jen tak neuvadají.
Autor: Holandská květinová kancelář
Zásadní je také kvalita vody – orchideje potřebují měkkou, nejlépe dešťovou vodu. Tvrdá jim škodí s postupujícím časem stále více, neboť dochází k hromadění solí. Ideální je, pokud máte možnost sbírat vodu dešťovou – ta jediná je pro rostliny opravdu přirozená. Pokud ji však k dispozici nemáte a z kohoutku vám neteče voda velmi měkká (či pouze přechodně tvrdá, již lze změkčit převařením), poslouží i voda destilovaná, kterou lze upravit přidáním hnojiva – pro trvalé zalévání jen velmi mírnou, stopovou koncentrací.

Nádherné květy orchideje vás budou těšit dlouho, jen tak neuvadají.
Autor: Holandská květinová kancelář
Co potřebuje

Pro orchideje platí, že potřebují hodně světla, ale ne přímé sluneční paprsky. Ideální je proto východní či západní okno, na jižně orientovaném je třeba je přistínit. Mírní ranní či večerní slunce orchidejím neublíží, ale ostré polední jim listy doslova spaluje. Místo, kde se jim dostane co nejvíc rozptýleného světla, je ideální.

Nejlépe se cítí při stále teplotě kolem 20°C, která na noc poklesne jen velmi mírně. Ani v jejich domovině se totiž teplota příliš nemění.

Nádherné květy orchideje vás budou těšit dlouho, jen tak neuvadají.
Autor: Holandská květinová kancelář
Když rostlině odkvete poslední květ, zaměřte se na malé dužinaté hrbolky (pupeny). V místě, kde je třetí pupen od základny klasu, proveďte přesně nad ním zaštípnutí. Zdravé rostliny pak znovu během několika týdnů obrostou čerstvými květy. Díky správnému zaštipování tak docílíte, že vám bude orchidej vlastně pořád.

Jednou za rok orchidej přesaďte. Použijte kořenáč z průhledného plastu, který bude velký tak, aby se do něj přesně vešel kořenový bal. Rostlinu do něj usaďte a zasypte ji novou zeminou, která je určená přesně pro tento druh rostlin. Zemina musí být vzdušná, aby kořeny měly dostatek prostoru se okysličovat a čerpat vlhkost ze vzduchu.