Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

6 důvodů proč číst knihy: Předejdete Alzheimerovi a budete sexy!

Chcete být chytrá, tajemná a šik, jako Francouzsky? Čtěte!
15. ledna 2014 | 12:30

Co si představáte, když se řekne ideální páteční večer? Já osobně bych dala všechny večírky světa za večer bez rodiny, s kupou voňavých knížek, dekou a lahví tramínu červeného. Proč? Přesně z těchto šesti důvodů!

1. Kniha vás naučí být empatická

Podle studie profesora Kenyonské univerzity Davida Fostera Wallace, čtení knih velmi podporuje smysl pro empatii. Když se totiž zahloubáte do příběhu, řešíte jiná život, namísto toho svého a právě to je znak empatie. a empatie je zase základním kamenem lidstých vztahů.

Být empatická z vás udělá lepší kamarádku, chápavější manželku, tolerantnější matku, citlivější sestru, loyálnější zaměstnankyni a zkrátka vás, na vaší cestě za dokonalostí, posune zase o kousek dál.

2. Kniha zlepší vaši schopnost soustředit se

...
Autor: profimedia.cz
Pracujete v zaměstnání na počítači, do toho odepisujete na e-maily, kontrolujete facebook i twitter, vyřídíte pár telefonátů a během oběda si povídáte s kolegy, nebo koukáte na YouTube? Není divu, že vás na konci dne bolí hlava.

Pro mozek je totiž šíleným náporem, když muisí vaši pozornost tříštit na několik věcí zároveň. Naučte se proto relaxovat s knihou, zlepší to vaši schopnost soustředit se jen na jednu věc a pomůže od chronických bolestí hlavy.

3. Kniha z vás udělá zábavnou holku

...
Autor: archiv, profimedia.cz
V záplavě povrchních témat, která jsou v drtivé většině hlavním motivem našich každodenních konverzací je vždy příjemné, když se někdo vytasí s námětem k hovoru, který je opravdu zajímavý.

Všimněte si dvou věcí - většinou začíná slovy "Četla jsem, že..." a jeho důsledkem je dlouhá debata všech zúčastněných. Lidé, kteří čtou, si pamatují spoustu zajímavých faktů a umí o nich bez problémů mluvit. A ti druzí je rádi poslouchají.

4. Kniha z vás udělá chytřejší holku

...
Autor: scom
Přestože gramatické nácky nemá nikdo rád a překlep nebo hrubku může čas od času udělat beztrestně úplně každý, být za blbce se v dnešní době vážně nenosí (pokud někdy taková doba byla).

Pokud chcete, aby vás nový objev bral vážně a ne jen jako tu pěknou holku s vakuem v hlavě, hlídejte se. Čím více gramatických chyb totiž uděláte, tím "lehčí zboží" to z vás dělá. Zdá se vám to nefér? Čtěte! Knihy vám pomohou přirozeně si zažít mateřský jazyk a nedělat chyby. Alespoň ty gramatické.

5. Kniha vám pomůže snížit šanci na Alzheimera

...
Autor: profimedia.cz
Je až děsivé, kolik lidí v poslední době trpí touto chorobou. Pokud tedy chcete výrazně snížit riziko onemocnění, trénujte svůj mozek a nenechte ho zestárnout. A skvěle se k tomu hodí vedle hraní šachů a luštění křížovek také čtení knih.

6. Kniha vám rozšíří fantazii

...
Autor: Shutterstock.com
Propadla jste ságám? A co takhle vyzkoušet si i jejich knižní podobu! Velkofilmy jako Harry Potter, Hobit nebo seriál Hra o trůny jsou sice famózní a dokonale vytvořenou podívanou, se všemi možnými i nemožnými filmovými efekty, avšak zaručujeme vám, že vaší fantazii, ve které si svět příběhu vybudujete, nesahají ani po kotníky!

Autor: brig