Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Objednáváte si cukroví? Nenechte se napálit!

Víme, jak si vybrat ze spousty nabídek, abyste pak u svátečního stolu nebyli naštvaní z nepovedeného pečiva.
16. listopadu 2013 | 10:18

Patříte mezi ty, kteří si o svátcích sami nepečou vanilkové rohlíčky, medové perníčky nebo linecká kolečka? Nevadí, všechno se dá koupit. Záleží už jen na penězích a kvalitě zboží. U vánočního pečiva to platí dvojnásob.

Inzertní servery se v posledních dnech začaly plnit nejrůznějšími nabídkami na upečení a dodání vánočních dortů, vánoček a štol, ale hlavně vánočního pečiva v nejrůznější kvalitě i cenových hladinách. Jak si tedy vybrat, abyste u svátečního stolu nebyli naštvaní z nepovedeného pečiva?

Dejte na radu známých

V zásadě máte dvě možnosti, buď obejít cukrárny v místě bydliště a poptat se na nabídku, nebo si vybrat některý z anonymních inzerátů na webu. V prvním případě si často můžete cukroví prohlédnout a některé provozovny dokonce nabízejí malou bezplatnou ochutnávku, nebo prodávají menší, třeba čtvrtkilogramová balení zhruba za 100 Kč. V obchodě se vždy zajímejte, zda je na balíčku etiketa s označením výrobce, složením pečiva a také datem spotřeby.

Cukroví z lineckého těsta patří ve většině domácností k těm nejoblíbenějším. Chutná dětem i dospělým.
Autor: profimedia.cz
Pokud se vám zalíbila nabídka některého výrobce na internetu, dobře si prohlédněte fotky, pročtěte inzerát a podívejte se, zda prodejce má nějaké reference nebo recenze z minulých let. Na inzertních serverech inzerují kromě cukráren a pekáren také soukromé osoby, které si sezonní výrobou přivydělávají. Řada z nich nemá žádný zdravotní průkaz a vy jistotu, že se pečivo vyrábělo a skladovalo v odpovídajících hygienických podmínkách. Proto je lepší poptat se také u známých, zda nemají dobrou zkušenost s určitým výrobcem a cukroví si objednat u něj.

Zbylo vám vánoční cukroví a už na něj nemáte chuť? Zamrazte ho nebo z něj upečte moučník!
Autor: profimedia.cz
Peníze jen za kvalitu

A kolik letos za cukroví dáte? Nejlevnější nabídky začínají na 250 Kč za kilogram sladkostí. U takové ceny ale musíte počítat s tím, že v cukroví nebude moc pravých oříšků, kvalitního másla nebo domácí marmelády. Stačí si udělat jednoduchý součet vstupních ingrediencí, k tomu připočítat ruční práci při výrobě a je vám jasné, že cena kvalitního cukroví začíná zhruba na 400 Kč za kilogram, podle regionu. Ovšem ani cena cukroví není cesta ke kvalitě, tu samozřejmě poznáte až při ochutnávce. Záleží přitom i na objednávce, většina výrobců nabízí směs pečených a nepečených kousků, někdy si ale můžete vybrat z nabídky jen ty druhy, které máte rádi, a někteří výrobci cenově odstupňovali různé druhy cukroví podle cen použitých surovin a náročnosti zpracování (jedno vosí hnízdo vás může přijít třeba na sedm až deset korun).

Na vánoční cukorví pro diabetiyk musíte použít jiné přísady
Autor: profimedia.cz
Stanovte si datum

Poslední důležitou věcí, kterou musíte při objednávce cukroví zapomenout, je datum dodání a způsob přepravy. Ideální je samozřejmě závoz pečiva až do domu, musíte ale počítat, že budete muset připlatit za dopravu. Pokud je výrobce daleko, může vám poslat cukroví přepravní agenturou nebo poštou, v tomto případě se připlácí za křehké zboží a musíte počítat i s variantou, že cukroví nedorazí ve stoprocentní kondici. A datum dodání? Ideální je těsně před svátky, pokud to není možné, udělejte si místo v ledničce a alespoň nepečené kousky a pečivo plněné krémem dejte v plastových krabičkách do chladu.

Autor: ot