Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak přežít pracovní týden? Jednoduché tipy, které vyčarují pozitivní náladu

I pracovní den můžete prožít pozitivně a naplno.
5. srpna 2013 | 15:30

Znáte ten pocit, kdy hned po probuzení cítíte, že dnes nejste ve své kůži. K pozitivnímu naladění nepřidá ani fakt, že se musíte vydat do práce, kde na vás čeká fůra úkolů. Naučte se dělat drobné věci, které přinesou světlo do vašich pracovních dnů.

Ranní start

Hned po probuzení si nahlas řekněte 3 věci, za které jste ve svém životě vděčná, a které vám dělají radost. Například si uvědomte, že máte skvělé zaměstnání, chytré děti, pozorného partnera, stylově zařízený byt nebo třeba štíhlou postavu. Pozitivní věci vytlačí ty negativní a vaše nálada bude o 100% lepší.

Pro znásobení pozitivní nálady si udělejte čas na krátkou meditaci. Pohodlně si sedněte a soustřeďte se na svůj dech. Vnímejte, jak jde vzduch dovnitř vašeho nosu a pak zase ven. Soustřeďte se na pohyb vašeho hrudníku a břicha. Zpočátku věnujte meditaci denně 5 minut, později čas protahujte. Pozitivní změny pocítíte za 6 týdnů.

Udržujte dynamiku

Sepište si seznam jak pracovních, tak domácích úkolů. Pokaždé, když jeden z nich splníte, odškrtněte ho fajfkou. Dosáhnete úžasného pocitu, že je další povinnost za vámi. Složitější úkoly si rozdělte klidně na několik částí.

I pracovní den můžete prožít pozitivně a naplno.
Autor: Shutterstock
Dalším pomocníkem, pro zvládání pracovních úkolů je tzv. rajčatová technika. Nastavte si budík za 25 minut a do zazvonění se plně věnujte plnění své práce. Po zazvonění máte nárok na 3-4 minuty odpočinku. Během krátké pauzy načerpáte sílu, ale neztratíte soustředění. Tento způsob vám pomůže pracovat efektivněji a více procítěně.

Pokud během krátké pauzy nemáte co dělat. Zavřete oči a představte si rozehřátý písek, šumění moře a teplý vánek. Do práce se potom vrhnete plni optimismu. 

Chybovat je lidské

Klíč k tomu, aby všechno perfektně klapalo, nemá nikdo. Za pokus stojí změnit svůj postoj k nevydařeným počinům a chybám. Zkuste se řídit pořekadlem: Chybami se člověk učí.

Pokud se vám něco nepovede, položte si otázku: Budu si od teď za rok na tuto chybu ještě vůbec pamatovat? Záporná odpověď vás uklidní. Dalším dobrým pomocníkem jsou také vaši blízcí, kteří vás rádi vyslechnou. Uvidíte, že se vám potom uleví.

Bez práce nejsou koláče

Během práce byste se měla na něco těšit. Naplánujte si například na úterní podvečer kávu v kamarádkou, ve čtvrtek romantickou večeři s partnerem a na víkend bohatý program. Díky malým i velkým oblíbeným činnostem budete pozitivně naladěná v průběhu celého pracovního dne.

Základem je umět se radovat z maličkostí. Radost by vám měla udělat i studená večeře, kterou vám ovšem někdo připravil z lásky, nebo kytička, kterou vám někdo utrhl cestou kolem louky.