Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zákeřný mobil: Může za akné i za dvojitou bradu

Napadlo vás někdy, co všechno může telefon provést s vaším zdravím?
23. července 2013 | 17:00

Telefonujete rádi a často? Podle průzkumu má průměrný telefon více bakterií než veřejné záchodky. Tak není divu, že příliš nesvědčí ani kráse ani zdraví.

Podle nejnovějších průzkumů se na telefon podíváme asi 150x za den, a tak není divu, že se to na zdraví zatraceně podepisuje.

Telefony ničí zrak

Telefony používáme nejen ke komunikaci a esemeskování, ale také si na nich často hrajeme, když je nám dlouhá chvíle. A tak není divu, že za nějaký čas zjistíme, že už nevidíme tak dobře. Našim očím totiž nedělají dobře odlesky od displeje ani jeho podsvícení. Podle studií mají lidé, kteří používají telefon delší dobu, než 15 minut v kuse, vidí mnohem hůře na blízko a dříve potřebují brýle. Mnohem více než u dospělých se zhoršení zraku projevuje u dětí, proto pozor na to, kolik času vaše ratolest s telefonem tráví.

Bolestivá záda

Možná si to ani neuvědomujete, ale při telefonování nebo esemeskování je naše tělo nepřirozeně zkroucené. Hlavu vysouváme dopředu a tím si zablokováváme šíji a ramena. Pokud už tedy musíte s telefonem trávit více času než je nutné, snažte se o správné držení těla.

telefon
Autor: Shutterstock.com
Máte dvojitou bradu? Může za to telefon

Je prokázáno, že nadměrné používání telefonu mění držení dolní čelisti a tím vzniká nevzhledná dvojitá brada a lalok. Telefony totiž povětšinou držíme tak, že k nim musíme hlavu sklonit, tím se nám gravitací čelist trochu prověsí a svalstvo si dá pauzu. Časem si tak můžeme všimnout, že nám roste pěkný podbradek. Ale jak z toho ven? Jednoduše zkuste telefon držet přímo před sebou, abyste hlavu drželi v rovině.

Máte problém? Zavolejte psychologovi. Je vám k dispozici na telefonu!
Autor: Shutterstock.com
Objevuje se akné, vyrážka i vrásky

Během delšího hovoru jste si určitě všimli, že se vám telefon začal zahřívat, dokonce jste si jej možná museli dát ke druhému uchu, aby vás nepálil. Experti ale upozorňují, že právě zahřátí je doslova chovnou půdou pro bakterie, kterých je na telefonu bezpočet a které se jeho přitisknutím na obličej přesouvají na pokožku. Možná vás překvapí, že jeden průměrný telefon má na sobě 18x více bakterií, než najdete na pánských záchodcích. Jestliže si tedy chcete uchránit pokožku od akné, vyrážky a také brzkému stárnutí, pak budete jednoduše muset pravidelně čistit svůj telefon dezinfekcí, netisknout si jej k obličeji a hlavně netelefonovat příliš dlouho v kuse.

Nespoléhejte při buzení na iPhone 4, zaspíte.
Autor: profimedia.cz
Telefony mohou vyvolat nespavost

Také máte telefon položený v noci na nočním stolku, na poličce u hlavy nebo ještě hůře hned vedle polštáře? Ač se to možná nezdá, mobil stejně jako televize, počítač nebo jiná elektronika, vydává modré světlo, které ruší přirozený průběh spánku. Tím se narušuje hladina hormonů v těle a dochází nejen k nespavosti, ale také náladovosti a dokonce i tloustnutí. Svůj telefon tak raději nechte v jiné místnosti a k buzení si pořiďte starý dobrý budík.