Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Grilujte jako Bůh aneb 5 chyb, které děláme

Buďte kreativní, nechte se inspirovat zaručenými triky odborníků a předveďte naplno své kuchařské umění. Je to snadné, tak rozpalte gril a pravá letní party může začít!
21. června 2013 | 11:18

Jste připraveni roztopit gril, naložit maso a ugrilovat nějakou dobrotu? Víme, jak to zařídit, aby vaše speciality byly ty nejlepší.

1. Kupujeme marinády

Za dresinky a marinády utratí Češi kolem 100 milionů korun ročně. Šéfkuchaři nad tím kroutí hlavou. Podle nich je nejlepší použít jen olivový olej, bylinky a čerstvý pepř. Oleje by v marinádě nemělo být moc, aby při následném opékání nekapal do grilu a nehořel. „Čím prostší marináda, tím více vynikne chuť masa. Solit by se maso mělo po upečení masa z grilu. Sůl vytahuje z masa vodu, to pak pustí zbytečně moc šťávy a je suché. To je problém kořenicích směsí, protože většina z nich už sůl obsahuje,“ radí Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda. 

953898:gallery:true:true2. Nakládáme krátce

Většina lidí marinádu natře na maso těsně před vložením na gril. Jenže pak se chuť bylinek a koření nestihne dostat do masa. Ideální je maso naložit čtyřiadvacet hodin předem. Pokud to nestíháte, tak minimálně tři hodiny před samotným grilováním. Maso je potom šťavnatější a křehčí. Důležité také je marinádu z masa před opékáním lehce setřít, aby olej nekapal do grilu a nezačal hořet, čímž vznikají rakovinotvorné látky.

Báječný a štavnatý steak teď zvládnete připravit i vy.
Autor: Shutterstock

3. Neumíme vybrat maso

„Klasický hovězí steak by měl být dva až tři centimetry vysoký, u ostatních mas postačí 1,5 až dva centimetry. Na grilování se hodí prorostlé kousky minutkového masa, které pak při grilování nejsou suché, ale naopak krásně šťavnaté. Důležité je vyndat maso z lednice dvě až tři hodiny před grilováním, aby na roštu nedostalo teplotní šok. Ryby je naopak dobré nechat v lednici až do posledního okamžiku,“ tvrdí Radek David.

Lin se udusila z výparů z podobného grilu, který zapnula ve svém bytě
Autor: profimedia.cz
4. Málo rozpalujeme girl

Teplota ve středu grilu na mřížce by se měla pohybovat mezi 250 ° a 300 °C. Uhlí v grilu by se mělo rozpalovat zhruba čtyřicet minut, aby na něm vznikla vrstva zbarvená do běla. Problémem je i příliš vysoká teplota, při které se maso negriluje, ale pálí. To je potom na povrchu černé a uvnitř syrové. Maso je možné ze začátku zapéct na středu grilu, kde je největší žár, a pak dodělat na okraji. U větších kusů a drůbeže je ideální uhlí umístit na okraj a střed ne chat prázdný. Maso pak umístěte do středu a pomalu grilujte.

Grilovací náčiní Westside
Autor: Archiv firem
5. Otáčíme vidličkou

Jenže když maso propíchnete, dírkami odtéká šťáva. Lepší než vidlička jsou kleště, kuchařská pinzeta nebo lopatka. „Lidé také špatně odhadují dobu grilování. Často maso sundávají dřív, než je hotové, nebo ho naopak přepékají. Nejdéle se grilují nevykostěná kuřecí stehna vcelku až 35 minut, vepřové a hovězí maso obvykle potřebuje 5–10 minut, pstruzi 12 minut a ostatní ryby a kuřecí prsa o něco méně. Ve chvíli, kdy je maso upečené, je dobré ho nechat ještě pět minut odležet, aby šťáva zůstala uvnitř a nevytékala na talíř,“ doplňuje specialista na grilování Radek David.

Autor: MAJ