Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Role sportu ve vývoji mládeže

7. května 2012 | 11:47
Prezentace klienta |

Sport a fyzické aktivity v dětství a dospívání mají velmi pozitivní vliv nejen na zdraví, kondici a vytrvalost, ale i na psychický a sociální vývoj našich dětí. Aktivní děti vycházejí lépe se svými vrstevníky, mají více kamarádů a také brzy rozvinutý smysl pro zodpovědnost. Zní to jistě chvályhodně, ale jaká je realita u nás v České republice?

 

Právě tuto otázku si položila společnost Procter & Gamble a zadala agentuře Perfect Crowd realizaci průzkumu, který na ni měl odpovědět. Průzkum proběhl v březnu 2012.

Podle výsledků celých 80 % dospělých uvádí, že se pravidelně věnuje nebo v minulosti věnovalo sportovním aktivitám. Naopak 12 % Čechů se sportu nevěnovalo nikdy. Podle PhDr. Mariana Jelínka, odborníka na psychologii sportu, je přitom sport ta nejpřirozenější cesta, jak načerpat energii a odbourat stres. Rodiče by tedy měli své děti přirozenou cestou motivovat, aby je sport bavil a stal se přirozenou součástí jejich života. Sport je navíc úžasným prostředkem, který pomáhá dětem uspět i v dalším životě.

Téměř  ¾  rodičů v České republice uvádí, že své děti ve sportovních aktivitách podporuje. 43 % těchto rodičů svým dětem vysvětluje plusy sportovních aktivit a 41 % uvádí, že sportuje společně se svými dětmi, motivuje je tedy vlastním příkladem. To potvrdila i maminka juniorského reprezentanta v curlingu, Lenka Krupanská, která se letos díky P&G a aktivitě „Děkuji, maminko“ podívala na Zimní olympijské hry mládeže do Innsbrucku. Krupanští vedli všechny tři své děti od malička k tomu, aby se naučily plavat, nebály se vody, lyžovaly, bruslily…sport zkrátka patřil k životnímu stylu Krupanských odjakživa. To, že nyní jejich syn Kryštof sportuje na vrcholové úrovni, považuje paní Krupanská spíše za třešinku na dortu.

Společnost Procter & Gamble bude sport podporovat i nadále. Už na léto 2012 připravuje ve spolupráci s Českým olympijským výborem sportovní tábor. Více informací o aktivitě „Děkuji, maminko, stejně jako o sportovním táboře a podmínkách účasti je k dispozici na www.dekujimaminko.pg.com/sportovnitabor.