Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vydejte se na ostrov plodnosti! Karibský Cozumel láká na pláže, džungle i legendy

Cozumel si i přes zájem turistů uchovává svůj tradiční mexický ráz.
19. března 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Karibský Cozumel – to jsou nekonečné pláže, tajemné mayské památky v džungli, bezcelní zóna, kde nakoupíte luxusní oblečení za pakatel a ideální podmínky pro potápění. Není divu, že jeho kouzlu propadá v posledních letech stále více lidí.

Cesta lodí z Playa del Carmen trvá na ostrov Cozumel asi půl hodiny. Tenhle mexický ostrov totiž od pevniny dělí asi dvacet kilometrů průzračných vod Karibiku. I z trajektu je navíc vidět, jak se to pod hladinou hemží. Není divu, Cozumel je jednou z nejlepších potápěčských lokalit planety.

Cozumel – ideální podmínky pro potápění

Táhne se podél něj totiž Velká mezoamerická útesová bariéra, druhý největší korálový útvar na světě. Cozumelu hraje do karet i to, že korály jsou tady téměř nepoškozené – což se o jiných lokalitách říci nedá. Pod vodou není neobvyklé setkání s mantami, mořskými želvami nebo menšími druhy žraloků.

O Mexiku už jsme psali. Přečtěte si článek Krvavé mayské památky, města v džungli a pláže Cancúnu – vítejte na Yucatánu!

Důležité je ale zvolit správnou lokalitu. Vody u jihozápadního pobřeží jsou klidné a vhodné i pro úplné začátečníky. Jihovýchod ale nechvalně proslavilo velmi silné proudění, s kterým mívají problémy i zkušení potápěči. „V některých oblastech navíc bývá přeplněno,“ poznamenává místní instruktor. „Takže se vyplatí vyrazit někam dál.“

Podél pobřeží Mexika se táhne druhý nejdelší korálový útes planety.
Autor: ESO travel

Ty nejznámější lokality pro potápění na Cozumelu jsou Palancar, Franceska nebo třeba Tormentos. Voda je tu po celý rok teplá, pod vodou si tak člověk vystačí i bez neoprénu. Jen si ale musí dát pozor, aby se neotřel o některé žahavé druhy podmořské flóry a fauny.

Cozumel – ostrov plodnosti

S ostrovem Cozumel se také pojí jedna dávná legenda. Protože dříve býval důležitým místem kultu bohyně plodnosti, jezdí sem na dovolenou mexické páry, které mají problémy s otěhotněním. Ostrov má prý v této oblasti zázračné účinky.

Cozumel je perfektním výchozím bodem pro výlety do okolí. Třeba do přírodní rezervace Xel-há, která leží na pobřeží. Její název překladu znamená „místo, kde se řeka potkává s oceánem“ a naprosto vystihuje charakter Xel-há.

Přírodní rezervace, nebo vodní park? Xel-há boduje svou tyrkysovou vodou, ale škodí jí spousty turistů.
Autor: http://www.flickr.com/photos/mrqf/1148305114/ (autor: Lolo)

Xel-há leží jižně od Cancúnu, asi patnáct kilometrů vzdušnou čarou od Tulunu a nebýt spousty turistů a turistického zázemí, člověk by se nebál použít výraz „poslední zapomenutý ráj“. Tyrkysová laguna, do které ústí sladkovodní řeka, je úzkým hrdlem spojena s širým mořem a kombinace je modři a zelené barvy okolních pralesů člověku připadá téměř neskutečná.

Xel-há – místo stvořené bohy

Xel-há prý vytvořili mayští bohové a bývalo prý posvátným místem Mayů – ostatně v okolním porostu není problém narazit na ruiny mayských staveb. Jen pozor na to, že se tady platí vstupné a nepustí vás sem s opalovacím krémem. Místo něj nafasujete jeho ekologickou variantu, která nezatíží život v mělké laguně.

Novým a zvláštním trendem v cestování je glamping. Zjistěte si o něm víc! Boháči mají nový hit. Glamping, kempování v luxusních stanech za statisíce

Hlavním městem ostrova Cozumel je San Miguel. Na přelomu tisíciletí tady vznikla dvě ohromná mola pro zaoceánské parníky – ty tady dnes kotví téměř denně. Hlavně mezi ženami se zastávka v San Miguel těší velké popularitě. Místní bezcelní zóna dělá z nákupů tady opravdu levnou záležitost. Za nízký peníz tady pořídíte i luxusní zboží. A nabídka je tu obrovská, obchodů jsou desítky.

Od přelomu tisíciletí přistávají u břehů Cozumelu obrovské zámořské lodě.
Autor: ESO travel

San Miguel – hlavní město ostrova

Městečko San Miguel leží na západním pobřeží – na půl cesty mezi jižní a severní „hotelovou zónou“. I přes příliv turistů v posledních několika letech si stále zachovává původní ráz. Místní nepodlehli komerci a honbě na turisty. Místní ulice dodnes lemují malé povětšinou rodinné restaurace, kde vaše jídlo neošidí a majitel si s vámi v mezičase, než ho kuchař připraví, přijde ke stolu popovídat.

Krásné pláže v kombinaci s čistým mořem, luxusními hotely a ideálními podmínkami pro potápění jsou asi ty hlavní důvody, proč sem lidé jezdí. Nicméně Cozumel je ideální výchozí destinací pro poznávání mayských památek na poloostrově Yucatán .

Pláže na Cozumelu jsou jedny z nejkrásnějších v Mexiku.
Autor: ESO travel

Nevyměnit alespoň dva dny polehávání na pláži za poznání krvavé Kukulkánovy pyramidy, Tulumu nebo komplexu San Gervaiso přímo na ostrově, by byl hřích. Zvlášť když nám podle některých interpretací mayských předpovědí zbývá posledních pár měsíců do konce světa…

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Mexika.

Playa del Carmen

Letovisko Playa del Carmen - Oproti Cancúnu je zde výrazně poklidnější, uvolněná atmosféra, přátelští místní obyvatelé, pestrý noční život i vynikající nákupní možnosti.

Autor: ESO travel

Occidental Grand, Cozumel

Nejkvalitnější hotel na ostrově Cozumel se nachází na jihozápadním pobřeží ostrova u velmi hezké pláže. Ubytování je v 251 pokojích, které jsou rozmístěny v třípatrových budovách v tropické zahradě.


Autor: ESO travel

Oasis Palm, Cancún

Tento příjemný hotel leží přímo u krásné laguny na okraji hotelové zóny, poblíž obchodů, barů a restaurací. Hotel svým zázemím nabízí spoustu možností k relaxaci a vychutnávání ničím nerušené dovolené.

Autor: ESO travel

Lucie Štěrbová & ESO travel