Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Boháči mají nový hit. Glamping, kempování v luxusních stanech za statisíce

Ekologické buňky EcoCamp v Patagonii se pyšní nejen komfortním zařízením, ale také chytrým energetickým řešením.
27. února 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Glamping, neboli „glamorous camping“ je novým hitem v cestování. Zapomeňte na romantické stanování, při kterém si otlačíte záda na karimatce a ráno se vám nechce ze spacáku. Glamping tohle všechno staví na hlavu. Na prvním místě je luxus a absolutní pohodlí. Není proto divu, že se vám tohle „kempování“ řádně prodraží.

Sousloví „vyjet si pod stan“ dostává v posledních měsících naprosto nový význam. Už nejde jen o synonymum nezávislé a levné dovolené. I do tohoto segmentu pronikl konzum. Náročným a zhýčkaným turistům se luxusní kempy pokoušejí vytvořit prostředí co nejvíc podobné domovu, popřípadě ještě mnohem luxusnější.

Plazmová televize a vana s horkou vodou

Luxusní kempování vyhledává stále více lidí a luxusních kempů na celém světě přibývá. Víc a víc je i variací přepychových stanů. Dnes už není problém sledovat plazmovou televizi z pohodlné sedačky v jurtě, apartmán v týpí nebo luxusní cikánská maringotka. Výrobci tvrdí, že jde o ekologické stavby. V porovnání s klasickým stanem ale jejich ekologičnost lesk poněkud ztrácí.

Stany v resortu Sopley Lake Yurt Camp v britském Hampshiru mají tvar jurty. To je ale asi tak všechno, co mají s jurtou společného.
Autor: Sopley Lake Yurt Camp

Nejluxusnější z nejluxusnějších

Za jedinou noc v luxusním stanu můžete utratit i dvaceti tisíc korun. V ceně ale není jen pronájem stanu. Její součástí bývá v případě afrických kempů třeba i vstup na safari. Za 75 tisíc pak v Britské Kolumbii můžete tři dny bivakovat a pozorovat medvědy a velryby. Dvanáctidenní safari v Tanzanii pak vyjde až na 120 tisíc korun. Pro opravdové gurmány pak může být třeba thajský glampový resort Golden Triangle, kde vás od stanu k bazénu dopraví sloni.

 

Glamping je nicméně velmi zajímavou zkušeností a když už nic jiného, alespoň zažijete něco úplně nového. Nemusíte se trápit stavbou stanu, ten už na místě stojí, karimatku a spacák střídá měkká postel, součástí stanů je i luxusní koupelna s horkou vodou.

Psali jsme i o luxusních hotelech. Přečtěte si článek Noc ve zlatě za dva miliony: Jak vypadají nejluxusnější hotely planety?

V kempu Tandara poblíž australského Sydney za noc v luxusním stanu pro dva zaplatíte zhruba 7000 Kč. V ceně jsou dvě láhve vína, snídaně a vstup do národního parku Lane Cove.
Autor: Tandara Sydney

Ceny běžných „glampů“, tedy těch, které na rozdíl od předchozích případů, nenavštěvuje jen horních deset tisíc, se pohybují v rozmezí 1500 až 4000 korun za osobu a noc. Velký boom camping zaznamenává třeba ve Velké Británii, podobná zařízení ale najdete po celém světě, včetně exotických destinací. Za jeden z nejluxusnějších je považován kemp tradičních khmerských obydlí Koh Kong na hranicích Thajska a Kambodže, zároveň jde o první plovoucí kemp na světě.

Jurta – z Mongolska do luxusních kempů

Jurta je původní obydlí mongolských pastevců, podobné stavby nicméně používají i obyvatelé Kyrgystánu, Turkmenistánu nebo Kazachstánu. Vzájemně se od sebe ale trochu odlišují. V dnešní době existují specializované firmy, které jurty vyrábějí, takže ji můžete mít i v Čechách a používat ji třeba místo klasické chaty nebo jako přenosné šapitó.

 

Pokud vás na stanování štve nedostatek hygieny, clamping je přesně pro vás. Takovou koupelnu možná nemáte ani doma.
Autor: Tandara Sydney

Další glampy najdete třeba v Tanzánii, kde bydlení v nich můžete spojit s africkým safari, drahé (30 tisíc/týden) mongolské jurty stojí také u Ženevského jezera, luxus francouzských králů můžete za 20 tisíc na týden okusit v kempu u Versailles. Další glampy najdete na jednom z Kanárských ostrovů Lanzarote, v Sardinii, Andalusii, Indii, Austrálii, v Chile nebo v Kanadě.

V článku Luxus je slabé slovo: Jak vypadá dovolená v Thajsku za 200 tisíc? jsme psali o ekologických resortech, kde se bydlí v „chýších“

Za předchůdce dnešního glampingu se považují především výpravy bohatých Evropanů a Američanů na africké safari na počátku 20. století. Jejich tehdejší stany sice nedisponovaly splachovacím záchodem, ale zato byl celý interiér vybaven starožitným nábytkem, rozsáhlé moskytiéry zajišťovaly klid od komárů a služebnictvo nosilo čaj o páté.

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Cesta Austrálií a Thajskem

Melbourne, Canberra, Sydney, Bangkok, Pattaya, Ko Samet. To jsou jen ty nejdůležitější zastávky na Vaší cestě za australskou pohodou a thajskou romantikou.

Austrálie a Thajsko
Autor: ESO travel

Safari v srdci divočiny

Program pro klienty toužící po vzrušujícím setkání s divokou přírodou a zároveň hledající azyl špičkových hotelů přímo v africké buši.

Safari v srdci divočiny
Autor: ESO travel

Reunion a Mauritius

Treky hornatým Réunionem v kombinaci s odpočinkem na bílých plážích Mauritia - ideální dovolená v nádherném tropickém prostředí.

Reunion – Mauritius
Autor: ESO travel

Viola Kratochvílová & ESO travel