Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Svátek samby a sexu – v Riu odstartoval nejslavnější karneval planety!

Že „oblečení“ je relativní pojem, zjistíte v Riu. Tanečnice samby tu vystupují opravdu minimalisticky oděné.
20. února 2012 | 00:01
Prezentace klienta |

Karneval v Riu – to je samba, téměř nahé tanečnice a obrovská pouliční party, která trvá čtyři dny v kuse. Mimochodem – věděli jste, že být nahý je na karnevalu v Riu zakázané? Jenže definici oblečení tady splňují i čepičky na bradavky provázkové kalhotky…

V sobotu 18. února vypukl v Riu nejslavnější karneval planety. Čtyři dny trvající svátek samby skončí až v úterý v noci. Uklízet se bude ještě několik dalších dní. Výrobci umělého peří a třpytek už několik týdnů pozorují rostoucí tržby a taneční školy dolaďují soutěžní tance na přehlídku.

Na počátku byla obyčejná přehlídka masek…

Karneval v Riu má svůj prapůvod už v 18. století. Vše začalo přehlídkami masek, později se přidaly taneční soutěže a postupně tak začal vznikat koncept brazilského karnevalu tak, jak ho známe dnes.

Samba – brazilská modlitba

Význam slova samba se překládá mnoha způsoby. Jedni považují sambu za modlitbu, jiní ji překládají jako „krásnou tanečnici“. Ať je to jakkoli, v Brazílii je samba národním tancem, který vychází z původních tanců Afro-Brazilců. Na karnevalu v Riu ale můžete vidět pouze některé ze stylů samby – variací samby je nespočítaně.

Dav až 500 diváků se snaží vměstnat do ulic Ria de Janeira během každoročního karnevalu.
Autor: Flickr.com, autor: sfmission.com

Nutno poznamenat, že Rio je po většinu roku celkem klidné město, nad kterým bdí obrovská socha Krista Vykupitele – se svými 30 metry nejvyšší art deco socha planety. V průběhu karnevalu se ale proměňuje v doupě hříchu a neřesti. Místní policie má na pilno, stejně tak kapsáři a drobní zlodějíčci.

Tradiční karneval vrcholí vždy čtyřicátý den před Velikonocemi průvodem alegorických vozů jednotlivých tanečních škol. Takzvaný průvod Samba Parade projíždí ulicí Sambodromo a hlavní program trvá celou noc.

Rio de Janeiro – nejkrásnější město planety

 

Jedno brazilské příslový tvrdí, že když bůh tvořil Zemi, nechal si jeden celý den na Rio de Janiero. To je totiž považováno za jedno z nejkrásnějších měst planety. Není se čemu divit – slavná pláž Copacabana, Kristus Vykupitel, který město hlídá, prales Tijuca, „Cukrová homole“ – to je jen stručný výčet míst, která by člověk v Riu neměl vynechat.

 

Ministerstvo rozdává prezervativy

Každý rok přiláká tento divoký svátek statisíce mladých i starých z celého světa. A rok od roku jich je víc a víc. Loňskou účast organizátoři odhadli na zhruba půl milionů turistů.

Kde jsou nejslavnější nudapláže planety a kde se bez plavek opalují slavní?

Rio de Janeiro z ptačí perspektivy – to jsou členitá pobřeží a mrakodrapy.
Autor: ESO travel

Zhruba sedmdesát tisíc z nich sledovalo hlavní program z hlavní tribuny na Sambodromu. Ostatní „polkly“ ulice a pláže Ria, včetně slavné Copacabany. Horké ovzduší a trocha alkoholu dokážou leckomu řádně pomotat hlavu. Ministerstvo zdravotnictví proto loni rozdalo téměř devadesát milionů prezervativů. Letos budou čísla nejspíš dost podobná.

Vrcholem karnevalu je samozřejmě soutěžní přehlídka škol samby. Každá má až několik set členů, z nichž největší podíl tvoří tanečníci a orchestr. Součástí každé školy je také alegorický vůz, na kterém se tančí.

Lístky v přepočtu za několik desítek tisíc

Jejich pohyby, oblečení, i výrazy ve tvářích pečlivě sleduje porota, která pak na konci karnevalu vybere nejlepší školu samby a nejkrásnější tanečnici  - královnu karnevalu. A co může být pro taneční školu větší reklama?

Samba se tančí všude – v ulicích i na plážích.
Autor: ESO travel

Pokud byste se na brazilský karneval chtěli třeba příští rok vydat, pak počítejte s poměrně vysokými vstupenkami. Ceny lístků na hlavní tribunu začínají na třech stovkách dolarů. Výjimkou ale nejsou ani vstupenky za dva tisíce dolarů. Těsně před karnevalem je potom překupníci prodávají ještě dráž. Holt, karneval v Riu není zrovna levný špás!

Za divokými večírky do exotiky:

 

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů za zábavou.

Brazílie – Rio de Janeiro

Luxusní výškový hotel leží přímo na pláži Copacabana. Kdyby vám nestačilo moře, nabízí tenhle hotel úžasný bazén na střeše, kde můžete z vody pozorovat celé Rio.

 

Autor: ESO travel

Thajsko – Full Moon Party

Úplňková párty na bílé pláži ostrova Ko Phangan je koná každý měsíc, chce to jen vyhmátnout správný termín. Užijte si exotický večírek na želvím ostrově!

Autor: ESO travel

Mexiko – Acapulco

Co se stane v Acapulcu, zůstane v Acapulcu! Zažijte jízdu plnou vzrušení a nechte se svést erotikou nabitým letoviskem ve vlnách Karibiku! Vyražte do Mexika!

 

Autor: ESO travel

Viola Kratochvílová & ESO travel