Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Inspirace z Nového Zélandu

19. září 2008 | 11:21

Každá země má své krajinné zvláštnosti, ale všude se setkáte s příkopy. Zdají se vám příliš obyčejné? Opak je pravdou. Inspirujte se třeba Novým Zélandem.

Někde hluboké, jinde mělké, pravidelně sečené nebo stále zarostlé – příkopy mají mnoho podob. Většinou v nich najdete stejnou vegetaci jako na okolních loukách. Ale zatímco si můžete porovnat ty domácí s jejich "sousedy" v Německu, Rakousku, Polsku nebo Slovensku docela snadno, k protinožcům na Nový Zéland se vypraví jen málokdo. Naše spolupracovnice, zahradní architektka Daniela Dušková však v této daleké zemi pobývala několik měsíců, a tak vám může předat svoje zážitky. "Příkopy tu mají samozřejmě také, jenom v nich roste něco jiného, než jsme zvyklí u nás. Netvrdím, že všude, ale na mnoha místech bez nadsázky připomínají rozkvetlý záhon, a to od listopadu do dubna. Když si to porovnáte s českými poměry, dostanete se u nás do období od května do začátku října," říká Daniela Dušková.

Kalokvět
Autor: Daniela Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

Znáte kalokvět?
Modře a bíle kvetoucí vytrvalé byliny Agapanthus dorůstají do výšky kolem 1,5 m. Jak ve stínu, tak v nemilosrdném úpalu kvetou v nezavlažovaném a neobdělávaném příkopu déle než tři měsíce! U nás jde o vzácnost – kdo kalokvět má, hýčká si ho. A kdo ne, jistě po něm zatouží.
Jak se o něj postarat? Přírodní podmínky České republiky a Nového Zélandu nejsou stejné, klima je tam vlhčí a kromě horských oblastí i zima mírnější a mnohde bezmrazá. Agapantus se u nás nejlépe vyplatí pěstovat v nádobách, které na zimu přenesete do bezmrazé, ale světlé místnosti s teplotou 1 až 8 °C. Rostliny přesazujte až tehdy, je-li substrát úplně prorostlý kořeny, tedy po 2 až 3 letech. Protože pěstební prostor je v nádobě omezený, musí být zemina kvalitní a plná živin. Během vegetace ho vydatně zalévejte a jednou za 14 dní přihnojujte rozpustným hnojivem. Půvab kalokvětu nejlépe vynikne na terasách a balkonech nebo jako dekorace u vstupních dveří vašeho domu.

Krokosmie? Klidně i v Čechách!
Něžné zvonečky ohnivě červené barvy začnou vykvétat asi 2 týdny po kalokvětu. Můžete je znát pod názvem montbrécie nebo krokosmie (Crocosmia). "Viděla jsem je na obou hlavních ostrovech Nového Zélandu, Severním i Jižním, příkopy jimi byly místy až rudé. Když si vzpomenu, jak moje babička opatrovala několik montbrécií, které jsme měli na záhonku a ne vždy přežily zimu v pořádku, ta by panečku koukala!"
Jak se o ně postarat? Hlízky krokosmií si můžete koupit na jaře v zahradnickém obchodě. Nejčastěji dostanete druh Crocosmia x crocosmiiflora, kultivar Lucifer, s velkými, sytě červenými květy. Rostlina příbuzná mečíkům má také podobné nároky, i když je trochu víc teplomilná. Pěstovat se dá záhoně, speciální nádoba není nutná. Půda by měla být propustná a stanoviště teplé a chráněné. Jak rostlinu přezimovat? Když ji necháte na záhoně, vytvořte jí kryt proti mrazu a přílišné vlhkosti z chvojí nebo ji obalte netkanou textilií. Druhá možnost? Hlízky vykopejte a přezimujte je v bezmrazé místnosti, nejlépe ve sklepě. Vysazují se na jaře 5 cm hluboko a asi 15 cm od sebe. U nás montbrécie nakvétají začátkem července a svými květy vás budou těšit do příchodu prvních mrazů.

Popínavá povíjnice
Tato krásná, pestře kvetoucí popínavá letnička se u nás s oblibou využívá na pergoly nebo ploty. A na Novém Zélandu? "V jednom místě se podél silnice vinula skála, která byla včetně dlouhého příkopu porostlá povíjnicí (Ipomea). Popínavka se ukazovala v nejlepším květu a každý řidič měl co dělat, aby se nevyboural," podotýká s úsměvem Daniela.
Jak se o ni postarat? Pěstování je velmi jednoduché i pro začátečníka. Semínka jsou na jaře dobře dostupná a stojí pár korun. Vysévají se počátkem května přímo do volné půdy na záhoně, předpěstování doma v truhlíčku za oknem není nutné. Výsev provádějte do hnízd (2 až 3 semínka do jednoho místa, asi 30 cm od sebe). Pokud vzejde více rostlinek, vyjednoťte je, aby zůstala jen jedna. Nezapomeňte: povíjnice potřebuje oporu. Pak vám pokvete celé léto, sehnat ji můžete v barvě fialové, bílé nebo růžové.

 

Povíjnice
Autor: Daniela Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

Pěkný příkop i u nás doma
Také české příkopy mohou vypadat půvabně, i když lahodí oku většinou od května do června, kdy tu kvetou kopretiny, zvonky a luční kohoutky. A pokud ne, a vy máte zájem, aby také okolí kolem vaší zahrádky vypadalo pěkně, můžete se něj postarat sami. "Samozřejmě nemá smysl sem sázet krokosmii nebo kalokvět, stačí vyjít z toho, čemu se daří kolem vaší chalupy nebo domu. Semínka planě rostoucích květin není těžké koupit. Do jara máte dost času rozmyslet si, zda se do osazování příkopů pustíte. Pak stačí částečná úprava půdy, to znamená odstranit traviny a vysít semínka. Nemusíte zrýt celou plochu. Je jen na vás, na kolika místech vyryjete travní drny a do vyhloubené jamky přidáte trochu kvalitnější zeminy – proč květinám nepomoci? Příkop osívejte zjara, zhruba v březnu, kdy je okolní tráva nízká (pokud se k výsevu dostanete později, je dobré okolní travní porost posekat). Zpočátku se vyplatí příkop zalévat, ale to platí jen do doby, než rostliny vzejdou. A co je ještě důležité? Sekat, a to minimálně 2x až 3x ročně. Jedině tak mohou květiny dobře prospívat a okolní tráva je neumoří."

Kdo má rád vlhko? Hortenzie a kapradina!
Na vlhčích místech Jižního ostrova zahradní architektka Daniela Dušková viděla i tuto kombinaci rostlin – modře kvetoucí hortenzie doplněné různými druhy kapradin. "Tyto kapradiny bohužel u nás pěstovat nelze, ale hortenzie jednoznačně ano. Zatímco u nás se zahrádkář musí hodně snažit, aby mu vyrostly modré květy, na Novém Zélandu byly díky kyselé půdní reakci všechny hortenzie (nejen v příkopech, ale i na zahradách) zbarvené do nebesky modrých odstínů, a uměním bylo naopak najít hortenzie bílé nebo růžové."

Na vlhčích místech Jižního ostrova můžete v příkopech spatřit modře kvetoucí hortenzie doplněné různými druhy kapradin.
Autor: Daniela Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Ludmila Dušková