Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Novinky z Asie

15. září 2008 | 11:18

Máte rádi čínské a pekingské zelí nebo japonskou obří ředkev? Asijská zelenina je však druhově mnohem bohatší. Rádi vám teď představíme listovou zeleninu.

Zatímco zelí můžete považovat za jednu ze základních surovin při přípravě teplých a studených pokrmů, novinky listové zeleniny se používají hlavně na dochucení zeleninových salátů nebo na dušení. Jde o skupinu takzvaných greens, které se pěstují výhradně pro sklizeň mladých listů. Vybrané druhy vynikají chutí a křehkostí, mají vysokou nutriční hodnotu a obohatí nejen české zahrádky, ale i okenní parapety během zimy.
Všechny popsané druhy můžete sklízet celé nebo je sestřihnout 3 až 5 cm nad povrchem půdy, ale nesmíte při tom poškodit srdíčko. Rostliny pak spolehlivě obrostou pro následnou sklizeň.



Čínská hořčice (Brassica juncea)

Jde o skupinu vzrůstných odrůd s výraznou hořčičnou chutí. Aroma podporuje stáří rostliny – chuť starších listů je velice pikantní, kdežto mladé listy dodají pokrmu jemný hořčičný nádech. Případně listy poduste s kuřecím masem. Co si můžete vybrat? Hořčici se zeleným nebo červeným listem. Nepřehlédněte: Při letním výsevu na záhon jemné mladé lístky napadají dřepčíci – proto se vyplatí vzcházející rostlinky ochránit – zakrýt je bílou netkanou textilií.

Mizuna, mibuna a komatsuna
První z této trojice je rostlina s dlouhými stopkatými bohatě vykrajovanými listy, někomu může připomínat pepř. Plně vyvinutá mizuna (Brassica rapa ssp. japonica) tvoří mohutnou růžici, vysokou 25 až 35 cm, s mnoha růstovými vrcholky. Hodí se do salátů i na dušení. Listy nabízejí vysoký obsah vitaminu C, draslíku a vápníku, naopak nízký obsah cukrů ocení především diabetici a všichni, kdo drží redukční dietu.
Mibuna (Brassica rapa ssp. japonica) je typem růstu velmi podobná mizuně, avšak listy má štíhlé, bez vykrojení. Výborně se hodí jako doplněk salátů pro svou jemně nakyslou chuť.
Komatsuně (Brassica rapa var. komatsuna) se v Anglii říká hořčičný špenát. Tvoří otevřenou listovou růžici s velkými zelenými listy příjemné hořčičné chuti. Mladé listy se hodí do salátů, starší k úpravě jako špenát. V asijské kuchyni se konzervují solením, sušením nebo se nakládají do sójového nálevu.

Směs asijských listových zelenin
Autor: Ludmila Dušková

Jedlá chryzantéma (Chysanthemum coronarium)
Už jste o ní slyšeli? Číňané tvrdí, že dodává životní sílu. Z listů vaří čaj ke slavnostním příležitostem, mladé výhonky a okvětní lístky používají do salátů a z kořenů dokonce připravují nápoj proti bolestem hlavy.
Vyzkoušejte například odrůdu Maiko, která se upravuje jako salát, špenát nebo příloha k masu. Dá se pěstovat v jakémkoliv klimatu a na nejrůznějších půdách. Osivo vysévejte od jara do podzimu přímo na záhon, v zimě se může pěstovat v květináčích. Do výšky 5 až 10 cm rostlina dorůstá asi po 1 měsíci, 15 až 25 cm vysoké rostliny se pěstují 1,5 až 2 měsíce. Pokud budete jedlou chryzantému pravidelně seřezávat, rychle regeneruje a může se sklízet opakovaně. Větší rostliny dobře větví, boční výhony se také dají použít v kuchyni. Aromatické mladé listy zvýrazní chuť salátů, chryzantéma je vynikající především v kombinaci s rajčaty, naklíčenou sójou nebo cizrnou.

Perila (Perilla frutescens)
Této jednoleté asijské zelenině s příjemnou aromatickou chutí se daří na otevřených slunných místech s lehčí propustnou půdou. Velké plus? Rostliny z jarních výsevů (vysévat však lze průběžně až do podzimních měsíců) můžete sklízet postupně až do podzimu. Perila vytváří mohutnou rostlinu, vysokou až 60 cm, a proto při výsevu počítejte s dostatkem místa. Pěstuje se zelená i červená forma, oba typy se prodávají jako směs v jednom sáčku. Výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. A co s ní v kuchyni? Díky příjemné štiplavé chuti se výborně hodí k vepřovému masu a rybám

Seznamte se s GREENS

Do této rozsáhlé skupiny se řadí druhy nejen s velkými, ale i jemnými listy. Greens patří převážně do rozsáhlého rodu Brassica. Velkou předností těchto rostlin je rychlý růst a krátká vegetační doba. Pěstují se převážně z přímého výsevu, ovšem lze využít také předpěstovanou sadbu. Chcete-li je mít na zahrádce, počkejte do příštího roku (vysévají se nejčastěji v létě – pokud neuvádíme jinak – a sklízejí se na podzim), ale některé druhy, například Mizunu, Libunu a perilu, můžete pěstovat i během zimy v květináčích na okně.

Autor: Ludmila Dušková