Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dostaveníčko s levandulí

15. července 2008 | 10:19

Pěstovala se na venkovských zahradách našich babiček i prababiček a jako jedna z mála rostlin si svou oblibu udržela dodnes. A proč také ne, vždyť jde o multifunkční trvalku!

Krásná barva květů a nezaměnitelná vůně předurčily této rostlině úspěch zřejmě na věčné časy.

Seznamte se
Dnes si teoreticky můžete vybrat z přibližně dvaceti šesti druhů, které pocházejí ze Středomoří a slunných strání Severní Ameriky. U nás patří k nejoblíbenějším levandule lékařská a levandule širokolistá. Obě se pěstují celoročně venku. Ovšem setkáte se i s takzvanou francouzskou levandulí – ta je však trochu choulostivější a v našich podmínkách ji musíte na zimu stěhovat domů, do chladných, ale bezmrazých prostor.

Pěstitelské podmínky
Levandule není nijak náročná, ale už její původ napovídá, co jí svědčí. Se suchem, dokonce i slunečním úpalem se vyrovná, ale nezvládne stín, trvalé mokro a jílovitou půdu. Proto byste pro ni měli vybírat slunné stanoviště. A pokud půdní podmínky neodpovídají jejím nárokům, tedy je-li zem těžká a mokrá, pak musíte počítat s drenáží. Pro rostlinu vykopejte větší jámu a dno pokryjte alespoň deseticentimetrovou vrstvou štěrku. Zbytek vyplňte zeminou bohatší na živiny nebo smíchejte pěstitelský substrát s původní půdou (v poměru 1:1). Do takto připraveného místa zasaďte levanduli – nejvhodnější doba je od jara do poloviny léta.

Pozor: Drenáž a výběr zeminy nepodceňujte, jinak by vám levandule sice chvíli rostla, ale po první nebo druhé zimě by patrně odumřela.
Voňavou výsadbu si můžete dopřát na různých místech zahrady také v přenosných nádobách. Vždy byste však aspoň část rostlin měli postavit tak, aby vítr "donesl" vůni levandule k místu posezení, na terasu nebo do otevřených oken.

Praktická rostlina
Sušené květy jsou ideální složkou pro domácí výrobu vonných směsí (pot-pouri) a snítky zavěšené v šatníku provoní prádlo a současně odpuzují moly. Levandule prospěje také zdraví, má mírně sedativní a uklidňující účinky. Můžete ji užívat při poruchách trávení nebo jako diuretikum, a to v podobě čaje. Doporučuje se používat 1 čajovou lžičku sušených květů na hrnek.

Sušené květy jsou ideální složkou pro domácí výrobu vonných směsí (pot-pouri) a snítky zavěšené v šatníku provoní prádlo a současně odpuzují moly
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Na řez máte dost času…
… ale jeho načasování je důležité – v nesprávnou dobu provedený řez spolu s nevhodnými půdními podmínkami představují nejčastější důvody, proč levandule hyne. V čem zahrádkáři chybují? Když chtějí mít svůj kousek zeleně připravený na příchod zimy. Proto také odstřihávají odkvetlé stvoly levandule na podzim – a to je špatně. Řezné rány na stoncích přivádějí podzimní vlhkost a vodu ze sněhu, a rostlina uhnije. Z jara, zklamaní nezdarem, pak dáváte vinu mrazu, levandule však neumrzla, prostě uhnila. S řezem tedy počkejte na jaro a spolu s levandulí zakraťte také okrasné traviny a růže. Každoroční jarní řez je nezbytný, aby si rostlina udržela svůj kompaktní tvar a mohla bohatě kvést. Sama technika není složitá, zahradnickými nůžkami zastřihněte stonky tak, aby od země zůstalo jen 10 centimetrů.

Článek je převzat z časopisu Blesk HOBBY č. 7.


V nejnovějším Blesku HOBBY č. 7 se ještě můžete dozvědět např.:

* Stavba zděného domu krok za krokem– nový seriál!
* Chcete okna v podkroví? Poradíme, jak si je vybrat
* S námi hravě zvládnete výrobu zahradní lavice
* Testovali jsme za vás, tentokrát topinkovače

A navíc se můžete těšit na SUPER SOUTĚŽ o kuchyňské spotřebiče za 100 000 Kč a také na NOVINKU – kupon na slevu při nákupu nábytku Vojta!

Blesk HOBBY č. 7 vyšel 9. července a v prodeji je do 12. srpna.

Autor: Daniela Dušková
Související články