Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Růžová zahrada

2. července 2008 | 13:27

 

Mohou se pnout do výšky, plazit po zemi, růst v nádobách nebo tradičně na záhonech. Královny květin – růže – nabízejí spoustu různých podob a také to je důvod, proč už po staletí patří mezi stálice zahrádek.

Pěstování růží se někdy pokládá za příliš náročné a pracné. Nabízejí však zcela jedinečnou vlastnost mezi dřevinami, vždyť kvetou od června až do zámrazu!

Hurá na nákupy
Sázka na jistotu? Kupujte je ve specializovaných obchodech, například v zahradnických centrech a růžových školkách. Kvalitně ošetřené prostokořenné (nekontejnerové) růže mají kořeny zabalené ve fólii, aby neprosychaly, a nadzemní část ošetřenou voskem. Vysazují se na jaře (březen až duben, než začnou více rašit) nebo na podzim (od října do zámrazu). Další variantou jsou růže prodávané v kontejnerech, které lze vysazovat celoročně.Nezapomeňte : Na podzim většinou nevysazujte do nádob, protože záhy poté musíte růže uložit na chráněné místo. Takže prvního půl roku se staráte o rostlinu, která zatím neposkytuje žádnou okrasu a navíc v zimě je nejzranitelnější.

DĚLENÍ RŮŽÍ

* Botanické: Původní druhy a typy jim blízké, většinou robustní keře s prázdným květem, někdy se přiřazují k sadovým růžím. Používají se do volných výsadeb a trvalkových záhonů, hodí se do rustikálních kompozic.

* Sadové: Vzpřímené keře o velikosti alespoň 1,2 m, častěji 2 i 3 metry, znáte i jako keřové.

* Záhonové: Růže všech skupin, které lze vysazovat do větších ploch na záhony.

* Velkokvěté: Zahrnují čajohybridy o výšce 50 až 120 cm, které mají několik pevných vzpřímených výhonů, na stonku vyrůstá 1 až 6 květů o průměru 9 až 14 cm, a velkokvěté floribundy (floribundy grandiflory) podobné čajohybridům, ale s více květy v květenstvích.

* Mnohokvěté: Jsou vysoké 50 až 100 cm a zahrnují: floribundy – nižší růže s 4 až 9 květy o průměru 6 až 9 cm v květenstvích, polyantahybridy – květy menší než u floribund a častěji s volným středem, polyantky mají v květenstvích desítky květů o velikosti 3 až 5 cm.

* Pnoucí: Růže s dlouhými výhony (2 až 4 m), které se samy nedokážou udržet vzpřímené a musí se vyvazovat ke konstrukcím.

* Miniaturní: Vysoké pouze do 40 cm a s květy o průměru jen 2 až 4 cm, znáte je i pod názvem trpasličí, skalkové nebo pokojové. Hodí se do nádob, skalek i interiéru.

* Půdopokryvné: Plazivé výhony zcela pokrývají půdu, celková výška nemá příliš přesahovat 50 cm, květy jsou malé, často prázdné. Používají se jako nízký podrost, na svahy a všude tam, kde by údržba záhonových růži byla složitá.

* Anglické: Sadové, případně velkokvěté růže se zvláštní stavbou květu. Pěstují se jako solitéry i v záhonech, tradičně ve spojení s trvalkami.

* Stromkové: Rozmanitá odrůda je uměle naočkovaná na různě vysoký kmínek. Lze je kombinovat se záhonovými růžemi, pěstují se i samostatně a některé v nádobách. Vyžadují speciální ochranu na zimu a za vegetace chráněné stanoviště.

Z mnoha odrůd doporučujeme: sadová výrazně červená Fontaine, velkokvětá jasně červená Lidka, mnohokvětá oranžová Samba. Záhon oživí červeno-bílá Arrows Folies, pokryvné růže mají svou stálici The Fairy, i do vyšších poloh se hodí pnoucí Sympathia a miláčkem mezi anglickými růžemi je růžová Leonardo da Vinci. Z novinek zkuste třeba Potěšení, Romantiku, Symfonii, Piruetu nebo Teras

Výsadba
Růže jsou na půdu nenáročné, ale poděkují vám za propustnou humózní půdu s dostatkem vláhy po celé vegetační období (kořeny však nesmí být trvale ve vodě). Daří se jim na slunečném vzdušném stanovišti chráněném před větrem. Kontejnerované růže můžete vysazovat průběžně, dokud půda nezmrzne, červnový termín není výjimkou. Každý druh růže vyžaduje určitý životní prostor a tomu by měla odpovídat vzdálenost jednotlivých keříků při výsadbě:

* miniaturní růže: 30 cm (asi 11 ks na 1m2)
* slabě rostoucí mnohokvěté: 40 cm (6 ks na 1m2)
* většina mnohokvětých a velkokvětých: 45 cm (5 ks na 1m2)
* půdopokryvné a vzrůstné velkokvěté: 50 cm (4 ks na 1 m2)
* sadové: 1 až 2 m
* pnoucí: 1,2 až 2 m
* stromkové: 1 m

Všechny růže vysazujte o 5 cm hlouběji, než rostly ve školce, a nikdy ne po sobě (dochází k únavě půdy, často spojené s výskytem háďátka). Pokud je přesto potřebujete vysadit na stejné místo, vyberte zeminu a navezte novou; jinak by čerstvě vysazená růže nekořenila. Ani v nádobách nepoužívejte starý substrát! Jáma na výsadbu nebo nádoba musí být prostorná, aby se kořeny volně rozložily. Vyplňte ji substrátem s bohatým obsahem humózních látek, nejlépe určeným pro růže nebo kvalitní kompostovou zeminu, případně zahradnickým substrátem obohaceným humusem. Nevysazujte do rašeliny.U prostokořenných růží odstraňte spodní fólii v kořenové části, vosk ponechte. Vysazené keříky přitlačte a důkladně zalijte.

Náš tip: Prostokořenné růže namočte před výsadbou přes noc do vědra s vodou a pak zastřihněte zaschlé části kořenů. Necháte-li výsadbu na příští předjaří, hned poté je radikálně zakraťte na 1 až 3 nebo 4 zbývající očka.

Dobrá strava? = Růže zdravá!
V prvním roce po výsadbě květiny nehnojte, od druhého roku přihnojujte v několika etapách. Časně v předjaří použijte plné hnojivo, například Cererit v dávce 30 až 60 g /1 m2, u starších výsadeb 70 g/ 1 m2. Plná hnojiva obsahují základní prvky (N, P, K, Mg) i mikroprvky důležité pro dobrý růst a bohaté kvetení. Růžím prospívá i vyzrálý kompost, dobře uleželý hnůj nebo hnůj v granulích, z organominerálních hnojiv AGRO Agormin růže nebo Biomin na růže. Výborným doplňkem organického hnojení je rohovina. Uprostřed května, kdy růže začínají tvořit poupata, se přihnojuje roztokem rychle účinkujícího plného hnojiva (Kristalon plod a květ, kapalný přípravek Rosea, tekutá Plantella zahrada nebo ještě lépe Plantella speciální hnojivo pro růže). A koncem června to zopakujte. Koncem října až začátkem listopadu rozhoďte mezi růže draselné a fosforečné hnojivo nebo zalijte Kristalonem podzim a opět můžete doplnit vyzrálý kompost.Případné kapalné přihnojování na list je vhodné do července. Do nádob se osvědčila hnojiva s postupným uvolňováním živin (květinové dlouhodobě působící tabletové hnojivo Multicote 6M a hnojivo Plantocote).

Pěstitelské vychytávky

Během růstu můžete u přímých dlouhých letorostů zkrátit vrchol. Odkvetlé květy průběžně odstraňujte pod rozvětvením, tedy v celých květenstvích. Pokud chcete dopěstovat dekorační šípky, například u sadových růží, nestřihejte je. Na podzim po prvních mrazech odstraňujte pouze části větévek pod květenstvími, nestříhejte je radikálně. V listopadu kolem růží nahrňte navezenou zeminu nebo mulč.
Základní řez se provádí brzy na jaře po odhrnutí, když růže začínají rašit, tedy od poloviny března do dubna. Například čajohybrydy řežte na 2 až 4 ponechaná očka, velkokvěté floribundy na 4 až 6 oček a floribundy na 5 až 7 oček. Polyanthahybridy ponechte 30 cm vysoké, polyantky 40 cm (jde o 1/2 celkové výšky). Růže miniaturní, sadové, půdopokryvné a pnoucí se nezkracují, jen postupně probírejte starší a překřížené výhony, u růží stromkových ponechte délku větví 15 až 20 cm (asi 1/2 korunky). Řez veďte kolmo ostrými zahradnickými nůžkami, asi 5 mm nad očkem. A až pod povrchem půdy, kterou odhrnete, odstřihněte plané výhonky z podnoží (takzvané vlky), kdykoliv se objeví. Mají světlejší barvu, jsou měkké a nelesknou se.

Co se hodí do nádob?
Do nádob používejte hlavně nízké keříčkové růže, často označované také jako terasové nebo miniaturní. Vyznačují se kompaktním tvarem a dlouho kvetou, od května až do zámrazu, a dosahují výšky kolem 50 až 60 cm. Listy mají lesklé a drobné. Květy jsou sice menší, ale v celé škále barev od bílé přes růžovou až po temně červenou. Mnohé odrůdy se pěstují také očkované na kmínku jako stromkové růže. V nádobách věnujte více péče hnojení a zálivce.

Když královny stůňou
Odolnost růží vůči chorobám a škůdcům nezávisí jen na genetice jednotlivých odrůd, ale i na stanovišti, na počasí v daném roce nebo hustotě výsadby.
Padlí (Sphaerotheca pannosa): bílý prášek na povrchu listů, výjimečně i na rubu. Preventivně nepřehnojte dusíkem za současného nedostatku draslíku. Ošetřujte ihned, jakmile se objeví první příznaky, přípravky střídejte: Baycor 25 WP, Sulikol K, Topsin M 70 WP, Falcon 460 EC.Černá skvrnitost růží (Diplocarpon rosae ): černohnědé okrouhlé skvrny na listech i nezdřevnatělých výhonech, na okrajích paprsčitě rozšířené. Napadá téměř všechny kultivary růží od brzkého léta až do podzimu. Nasaďte účinné zbraně: Dithane DG Neotec, Dithane M 45, Syllit 65 WP, Baymat, Saprol Neu nebo Euparen. Odstraňte a spalte veškeré opadané listí.
Rzivost růže: rezavé skvrny na rubu i líci listů. Pomůže vám přípravekBaycor 25 WP .
Následující fungicidy působí proti všem třem výše uvedeným chorobám – Horizont 250 EW, Score 250 EC, Zato 50 WG.
Mšice hustě obalují mladé výhonky rostlin, vrcholky stonků, mladé listy a pupeny. Při přemnožení mohou rostlinu v krátkém čase zničit. Použijte přípravky Decis Mega, Karate se Zeon technologií 5 CS, Mospilan 20 SP, Nurelle D, Pirimor 50 WG… Bílé drobné molice hned vzlétnou, jakmile rostlinou zatřepete. Často sužují růže v nádobách. Pomoc nabídnou lepové desky nebo chemické postřiky. Svilušky jsou na hranici viditelnosti pouhým okem. Často napadají růže na suchém a stinném místě. Listy blednou, postupně schnou a opadávají. Osvědčený přípravek? Omite 30 W.

Odborník doporučuje

Dlouholetý pěstitel růží Jaroslav Havel připomíná, že je třeba průběžně odstraňovat všechny větve napadené larvami hmyzu i větve ulomené. "Světle zelené listy s tmavšími žilkami způsobuje chloróza. Rostlině dodejte železo postřikem na list (přípravky Herb Ferron, Hydroplus železo) a pak upravte hnojení půdy. Nedostatek železa způsobuje i přehnojení superfosfátem." Ale pozor: čerstvá chlévská mrva a granule minerálního hnojiva se nikdy nesypou přímo do výsadbové jámy kolem kořenů, poškodili byste je.

Autor: Jiří Brabec, Miroslava Paclová
Související články