Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kvetoucí karneval

20. června 2008 | 15:05

Pro léto jsou charakteristické nejen hřejivé sluneční paprsky, ale i záplava barev a vůní, která připomíná brazilský karneval. Proč ale cestovat tisíce kilometrů? Pestré barvy najdete i ve své zahradě!

Právě léto nabízí ideální příležitost, aby se kousek zeleně doslova obsypal spoustou letniček, trvalek, keřů, travin i popínavek. Máte-li rádi pestrost, dejte na naše doporučení.

BYLINA

Řebříček obecný (Achillea millefolium)
Tato trvalka může dorůst až do výšky 90 cm a bude vás celé léto těšit bílými nebo oranžovými až červenými květy (druh Paprika). Na pěstování není náročná, daří se jí na slunečných místech nebo v polostínu, spíše v sušší půdě dobře zásobené živinami. Kvetoucími výhonky se můžete kochat, ale větší službu vám prokážou, když je kousek nad zemí odstřihnete a usušíte. Řebříček například tiší menstruační bolesti, působí protizánětlivě (zkuste i na dásně) a usnadňuje trávení.

OKRASNÁ TRÁVA

Dochan psárkovitý (Pennisetum alopecuroides)
Elegantní kráska vysoká 30 až 90 centimetrů má obloukovitě převislé listy. Nejvíc barevné radosti přináší v srpnu, kdy hustě kvetoucí klasy nabízejí zelenobílou až purpurovou pastvu pro oči. A to poměrně dlouho, až do zámrazu. Počítejte ovšem s tím, že dochan je náročný na živiny a potřebuje propustnou půdu.

OPADAVÝ KEŘ

Ibišek syrský (Hybiscus syriacus)
Rod ibišek zahrnuje asi 300 druhů, oblíbených jako pokojovky s velkými pestrými květy. Jediný dřevitý ibišek, schopný v našich klimatických podmínkách přezimovat venku, je ibišek syrský. U nás dorůstá asi do 2 m a cení se pro dlouhou dobu kvetení – jako jeden z mála keřů je ozdobený květy také na konci léta. Co má rád? Slunná, teplá a dobře chráněná místa, částečně snáší i polostín. Na kvalitu půdy není moc náročný, vyhovují mu lehčí, dobře propustné teplé půdy.

TRVALKA

Denivky (Hemerocalis hybridy)

Jsou výjimečné tím, že jednotlivé květy vydrží jeden den. Ale už mladé rostliny mají na stonku několik květů. Považujte je za bezúdržbové rostliny – kromě zasazení a občasného zalití v období sucha nepotřebují vůbec nic. A přitom vás v létě ohromí barevnou paletou květů ve tvaru lilií. Další plus? Zelené listy zdobí zahradu od jara až do zimy, nevadnou jako například odkvetlé cibuloviny. Netrpí na škůdce ani choroby. Denivkám dopřejte plné slunce nebo mírný stín. Snášejí jakoukoliv půdu, i suchou, přestože se jim lépe daří ve vlhké zemi.

POPÍNAVKA

Trubač kořeňující (Campsis radicans)

Exoticky vypadající a při správné péči celé léto kvetoucí pnoucí dřevina zaujme každého. Nápadné květy jsou oranžové, červené až žluté. Trubače díky silným kořenům dobře hospodaří s vodou při dlouhém období sucha, nesnášejí však těžkou a vododržnou půdu, naopak chtějí zeminu lehkou, propustnou a záhřevnou (ačkoli u paty kmene jim prospívá přikrytí některou nízkopokryvnou rostlinou). Optimální poloha? Jižní až jihozápadní zeď domu, méně vhodný je jihovýchod.

CIBULOVINA

Gladiola (Gladiolus)
Mečíky neboli gladioly patří mezi nejznámější letní hlíznaté rostliny, které se pěstují podobně jako tulipány. Nepatří tedy na stejné místo, kde jste je měli naposled. Vybírejte z mnoha kultivarů, najdete odrůdy rané, velkokvěté, drobnokvěté i plnokvěté, orchidejové, voňavé… Mečíky dorůstají do výšky kolem 1 m a chtějí slunečné místo v závětří. Vypadají dobře na samostatných záhonech nebo mohou tvořit rámec pro trvalky, případně půdopokrvné dřeviny. Hlízky na zimu vybírejte z půdy.

Náš tip: Patří mezi oblíbené květiny, které se řežou do vázy na počátku kvetení.

Autor: Dana Makrlíková, Miroslava Paclová
Klíčová slova: hobby;zahrada;barvy;
Související články