Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nechte rozkvést truhlíky

6. června 2008 | 12:30

Máte malou zahrádku, kam se sotva vejde zeleninové políčko, nebo dokonce žádnou? Nezoufejte, rozkvetlé truhlíky za okny nebo na balkoně nabídnou dostatečnou pastvu pro oči.

Momentálně se do popředí derou plastové nádoby – i když dlouho nevydrží, na rozdíl od dříve populární kameniny jsou lehčí. A ve srovnání s ní nebo dřevem je plast výhodnější i proto, že není porézní, a tudíž substrát tak rychle nevysychá.

Vybírejte
Zvažte, jak veliké truhlíky dovoluje váš parapet, balkon nebo terasa využít. Příliš úzké by větší vítr mohl i s rostlinami převrátit. Tomu zamezíte pečlivým uchycením truhlíku například k balkonovému zábradlí nebo parapetu (některé truhlíky se prodávají rovnou s připevňovacími háky). Počítejte rovněž s podmiskou; kdo by stál o to, aby mu

Pozor na černé nádoby – zemina se pak
na slunci více přehřívá

znečištěná voda stékala například po zdi. Ovšem pozor na přemíru vláhy – truhlíky nesmí stát v podmiskách s příliš velkým množstvím vody (v podmáčeném substrátu květinám uhnívají kořeny).


Pohodlnější řešení nabízejí samozavlažovací truhlíky. Prodávají se s podmiskou a textilními knoty, které se vpletou do dna truhlíku, tak aby zasahovaly i do podmisky, mohly si odebírat vláhu a transportovat ji vzhůru. Modernější varianta už má systém samozavlažování umístěný rovnou ve dně truhlíku, oddělený od zeminy.

Jak na to

1. Zkontrolujte u truhlíku, zda má volné odtokové kanálky. Pokud ne, opatrně je vyřízněte v předem naznačených místech.

2. Na dno přijde drenážní vrstva, nejlépe 3 cm vysoká, z drobných oblázků nebo keramzitu, která současně zakryje kanálky tak, že přebytečná voda má kudy unikat a přitom s sebou nestrhne substrát.

3. Potom přidejte první vrstvu zeminy. Koupené nebo předpěstované rostliny vyklopte z nádobky a postupně je vysaďte. Do truhlíku o délce 40 cm se většinou používají 3 rostlinky.

4. Kolem květin na etapy přidávejte další vrstvy substrátu a utlačujte je prsty. Poslední vrstvu už jen dosypte, aby vzlínáním neubírala balkonovkám vláhu

Nakupujeme zeminu
Zatímco dříve si lidé míchali zeminu sami (z rašeliny, odleželého kompostu a písku), dnes se prodává směs už připravená. K rostlinám v truhlících se používá směs Pelargonie a balkonové květiny, která je vybavená postupně se uvolňující zásobou živin na několik týdnů dopředu. Půda musí být dostatečně výživná, humózní, porézní a přitom vododržná.
Pokud využijete zahradnickou zeminu, myslete na to, že hnojiva se přidávají 2 týdny po zasazení květin, aby stihly zakořenit. Nejpraktičtější se jeví hnojiva kapalná, například Krystalon, Floran, Hydrokomplex, Hycol a další, i když použít samozřejmě lze i pevná. U zahradnického substrátu doporučujeme tyčinky nebo kuličky s pozvolným uvolňováním živin (to je důležité!) smíchat rovnou se zemí.

Dobré nápady

Máte zkušenost, že zemina v truhlících příliš rychle vysychá, přestože květiny pečlivě zaléváte? Poradíme vám, jak tomu zabránit. Nasbírejte si v lese pár kousků čerstvého mechu a obložte jím povrch zeminy v truhlících. Mech zabrání nadměrnému odpařování vláhy.
Nebo využijte papírové plenky, které se také pokládají na drenážní vrstvu a zajistí, že substrát nevyschne. A kdo má rád čistě přírodní řešení hnojení, obstará si mrtvou rybu. Ta se pokládá rovněž na drenážní vrstvu a vy se pak celou sezonu nemusíte starat o hnojení.

Které květiny potěší?
Osvědčené muškáty jsou nenáročné na pěstování i orientaci na světovou stranu. Balzamíny, begonie nebo petúnie nesnášejí přesušení, truhlíky s nimi by měly směřovat nejlépe na východ. Ale balzamínám i hlíznatým begoniím nevadí ani orientace na sever, protože podobně jako všelicha by na slunci rychle vadly. Přesušení naopak nevadí kosmatcům, šrůchám, gazániím nebo afrikánům.
Rádi zkoušíte něco nového? Pátrejte po plnokvěté vitálce položené, která se prodává ve třech barvách – krémové, žluté a oranžové. Má ráda poměrně hodně slunce, ale pozor na přesušení. A pokud byste chtěli vyzdobit truhlíky opravdu netradičně, volte kombinaci vanilky s kokardou. Právě kokarda kvete celé léto a vanilka je magnetem pro hmyz. Budete mít nejen odlišnou výsadbu na rozdíl od sousedů, ale také se seznámíte s celou řadu pestrých motýlů a můr, které k vám díky vanilce zavítají.

Autor: Marcela Škardová
Související články