Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kočka na zahradě: Jak ochránit rostliny, stromy, i samotné zvíře

/
  • Je dobré vyhradit kočkám jeden strom, na kterém si budou moci drápky brousit
    Je dobré vyhradit kočkám jeden strom, na kterém si budou moci drápky brousit (shutterstock.com)
    15. srpna 2017 ● 06:00

    Kočka na zahradu patřila odjakživa. Důvody byly ryze praktické. Malá šelma chránila hospodářství, úrodu a zásoby před nevítanými nájezdy hlodavců. Dnes jsou kočky spíše domácími mazlíčky. Pokud ale mají možnost trávit čas venku, pobyt na zahradě si užívají. I ta nejroztomilejší kočička však dokáže na záhonech, v květináčích a truhlících napáchat obrovskou neplechu. Prozradíme vám, jak tomu zabránit.

  • 1.

    Kočka na stromě

    Kočky si rády ustelou v truhlíku mezi květinami.
    Autor: shutterstock.com

    Tento domácí mazlíček je sice přirozenou součástí zahrad, avšak může způsobovat i problémy. Například, aby si kočky nabrousili své drápky, obvykle škrábou předními tlapkami o kmeny stromů. Proto je dobré vyhradit jim pro tento účel jeden strom. Pokud poškrábou i jiné stromy, trhliny zatřete okamžitě štěpařským voskem. Kočičí tlapky silně přitahuje i vůně čerstvě namulčovaných záhonů. Hrabání lze zamezit pokrytím záhonu sítí nebo textilií.

    Slyšeli už jste o nových obojcích z vysoce odolného materiálu, který je vlastnostmi velice podobný kůži, ale kvůli jeho výrobě nemuselo zemřít žádné zvíře? Jejich autorkou je česká módní návrhářka.

    Video
    Video se připravuje ...

    Český design: Veganské obojky pro vašeho pejska Adam Balažovič

  • 2.

    (Ne)bezpečná pastva pro kočky

    Nechte své kočce na zahradě kousek neposečeného trávníku.
    Autor: shutterstock.com

    Kočky mají přirozenou potřebu okusovat rostliny, především ty s trávovitými listy - dracény, pokojové bambusy, šáchor, zelenec a některé pokojové okrasné trávy. Žádná ze zmíněných jim neublíží, ideální je vysít jí do květináče speciální kočičí trávu a podle potřeby ji obnovovat nebo nechat na zahradě kousek nepokoseného trávníku. O to větší bude šance, že o pokojové rostliny, které se na zahradě letní, neprojeví zájem.

    Kočce může ublížit okusování pokojového břečťanu (Hedera). Vážně problémy nastanou, když rozžvýkaný list spolkne. V domácnosti, v níž žije kočka, by se určitě neměly objevit africké fialky, bramboříky, oleandry, chřest, pryšce, aloe, agáve, azalky, dokonce ani chryzantémy, šeflery, alokázie či  hortenzie.

  • 3.

    Kočičí zahrádka


    Vysaďte své kočce malý záhonek rostlin, které může bez obav konzumovat a válet se v nich.
    Autor: shutterstock.com

    Kočky, kromě trávy, milují vůni některých aromatických rostlin. Dopřejte jim potěšení a pěstujte pro ně rostliny, které je přitahují a mohou se v nich válet, očichávat a bez nebezpečí otravy konzumovat. Vysaďte záhonek šanty s kozlíkem, ale počítejte s obnovením rostlin, neboť kočka květiny zničí.

  • 4.

    Jak vyhnat kočku z květináče

    Kočky se na substrátu v květináči rády vyhřívají.
    Autor: shutterstock.com

    Substrát v květináči prohřátý sluníčkem je pro kočky lákadlem. Rády se v něm vyhřívají a hrozí, že rostliny polámou. Jako obrana proti tomu pomáhá do nádoby zapíchnout špejle, posypat povrch keramzitem nebo rozsypat sáček hřebíčku. Kočky odpudí i kousek položené citrónové nebo pomerančové kůry.

    Pozor dejte také na odložené konvičky s vodou, zejména tehdy, když připravujete hnojivovou zálivku. Pokud by se zvíře napilo, nemuselo ty to dopadnout dobře.

  • 5.

    Pozor na parazity

    Klíšťata mohou být původcem vážných infekčních onemocnění.
    Autor: shutterstock.com

    Nejen klíšťata, ale také komáři a další bodavý hmyz mohou být původcem infekčních onemocnění psů i koček, a některá z nich mohou být i smrtelná. Proto se vyplatí navštívit s vaším mazlíčkem veterináře, který poradí s odstraňování klíšťat a výběrem účinných přípravků a poskytne i další  informace o možné prevenci.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy