Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Potřebujete zazimovat zahradu? Poradíme vám, jak na to!

Máte poslední možnost k zazimování zahrady. Poradíme vám, jak na to!
23. listopadu 2013 | 08:00

Zima přešlapuje za dveřmi, a tak je nejvyšší čas zkontrolovat, jak dobře jste si připravili zahradu, aby se na jaře probudila fit. Kdo to ještě nestihl, má nejvyšší čas.

Občas je venku, že by ni psa nevyhnal. Ale správný zahradník se pro takovou příležitost musí obrnit a vyrazit. Platí tady jednoduchá rovnice. Co teď zanedbáte, to na jaře nespravíte. Nejlepší je vypracovat seznam, aby se na něco důležitého nezapomnělo.

Velké stěhování

Vše, co by mohl mráz poškodit, a překáželo by při odklízení sněhu, musí pod střechu. Ze všech nádob, ve kterých nejsou květiny, vylijte vodu. Mohla by při nízkých teplotách zmrznout a květináče potrhat. Pak je uložte na suché místo. Mrazuvzdorné květináče, ve kterých jsou rostliny celoročně, můžete na zimu zapustit do země.

...
Autor: Shutterstock

Čas balení

Když květináče zůstanou na balkóně a terase, dobře je zaizolujte, aby kořeny rostlin nepromrzly. Země je kolem nich málo, tak je moc neochrání. Asi nejlevnější je použít obyčejnou izolační bublinkovou fólii. Tou pěkně květináč obalte. Pravda, není to právě pěkné na pohled. Ale kdo je šikovný, může přes to dát třeba pás jutoviny a kolem ovázat barevným lýkovým provázkem, za který se dá navíc dekorativně dát třeba pár ostřihnutých větviček. V těch největších mrazech pak raději květináče poposuňte co nejblíž k  domovním zdem. Není u nich taková zima.

Nakopčete růže

Platí zásada, že nikdy není zima tak mírná, aby se nebylo potřeba postarat o růže. Kdo podcení prevenci, spláče nad výdělkem. Nízké teploty mohou napáchat velké škody, hlavně když jsou takzvané holomrazy a květiny nekryje sněhová pokrývka.  Oblíbeným způsobem ochrany je takzvané nakopčení, které stejně dobře jako růžím prospěje i všem teplomilnějším rostlinám na záhonech. 

...
Autor: Shutterstock

Jak na to? Ke každé rostlině přihrňte lehčí zeminu a vytvořte kopeček ve výši 15 až 20 cm. Ochráníte tak kořenový bal před vymrznutím a na jaře výhony opět vyraší.

Někoho možná překvapí, že větším nebezpečím než mráz může být pro růže zimní sluníčko. Když je půda promrzlá do hloubky, odpařuje se v jasných slunečních dnech vláha a rostlinám hrozí takzvané mrazové vyschnutí. Proto je růže dobré kromě nakopčení ještě překrýt smrkovým nebo borovicovým chvojím.

Odvalte sudy
Chytáte si do sudů měkkou dešťovou vodu na zalévání? Tak to je ještě před příchodem mrazů musíte vyprázdnit. Jinak hrozí, že vám prasknou. Otočte je dnem vzhůru a ty zapuštěné opatřete pokličkou. Otočte také svody okapů, které vodu do nádrží přiváděly.

Nezapomínejte na keře

Ochranu potřebují i choulostivější keře, které lze obalit pytlovinou nebo netkanou textilií. Jen při ovazování buďte opatrní a příliš neutahujte. A když ty nejtěžší mrazy povolí, raději odolnější rostliny rozvažte, aby se zbytečně nezapařovaly. Ublížilo by jim to víc než mrazy. Na stále oblíbenější juky, palmy nebo některé jiné rostliny se dají pořídit jednoduché konstrukce potažené průhlednou fólií, které vypadají trochu jako pařeniště. Pod fólií se vytvoří přívětivé mikroklima, které rostliny před mrazem ochrání.

...
Autor: Shutterstock

Svažte větve

Odolné, ale košatější keře, nebo ozdobné trávy se vyplatí před zimou svázat provázkem. Když napadne sníh, mohly by se větve a stébla pod tíhou „rozježit“ a nikdy byste je už nedali do správného tvaru.

Trvalkovým je dobře pod netkanou textilií nebo nánosy spadaného listí, které odklidíte až na jaře. Další možností je opět oblíbené chvojí, sláma nebo netkané textilie. Ale s tou je poměrně velká práce a není právě nejlevnější.

Uložte sekačku k zimnímu spánku

Většinu zahradní techniky už teď potřebovat nebudete, a tak by se slušelo se jí za dobrou práci odvděčit a pěkně ji zazimovat. Sekačky, ridery nebo křovinořezy ze všeho nejdřív očistěte od zbytků trávy. Když to neuděláte, tak zbytky zplesniví a zatvrdnou přes zimu tak, že vám to na jaře přidělá třikrát tolik práce.Pak vezměte olej nebo vazelínu a přetřete šrouby a spoje.

Strojům se nejlépe bude odpočívat v garáži nebo kůlně, kde je sucho a málo prachu. Ale pro jistotu přes ně raději přetáhněte plastovou plachtu nebo alespoň přehoďte deku. Očistit je potřeba i všechno zahradní nářadí. I to můžete přetřít olejem a pak pověsit do zahradního domku nebo na stěnu garáže.

Autor: toma