Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nakupte brambory do zásoby a ušetříte! Jen pozor, aby vám neshnily

Aby vám brambory vydržely pěkné, musíte je správně skladovat, jinak jich většinu vyhodíte.
17. listopadu 2013 | 10:00

Děsíte se astronomických cen brambor, a tak jste je nakoupili na měsíce dopředu? Aby vám vydržely pěkné, musíte je správně skladovat, jinak jich většinu vyhodíte.

Brambory dramaticky zdraží, nechali se slyšet obchodníci. Pro našince je to rána, když s touto tradiční surovinou česká kuchyně stojí i padá. Představa, že za pár týdnů budou oblíbené zemáky stát mnohonásobně víc, než jsme zvyklí, donutila mnoho lidí jednat. A tak si je ještě za příznivé ceny ve velkých pytlích nakoupili přímo u pěstitelů do zásoby. Otázkou je, jestli jim skutečně vydrží až do příštího roku. Při špatném skladování nejspíš většina z nich skončí v odpadu. Jak to udělat, aby vám nehnily, neměkly ani nesládly?

Potřebujete sklep
Neporušené hlízy brambor jsou opravdu cenným artiklem. Aby vám takové zůstaly, potřebujete suchý a tmavý sklep, který ani v zimě nepromrzne. Naprosto nevhodné jsou panelákové vytápěné sklepy. Pokud je to i váš případ, máte jedinou šanci přemluvit blízko bydlícího příbuzného nebo známého, který takový klasický slep a nechá vás u sebe skladovat.  Nepomůže vám ani velká lednice, ani balkon. Do lednice jich moc nedáte, a jakmile klesne teplota pod 4° C, začnou brambory sládnout.

Ochutnejte brambory 3x jinak, podle světových receptů.
Autor: Shutterstock.com
Aby neschly
Pokud je stále ještě máte v jednom pytli a neudělali jste kontrolu, je nejvyšší čas. Hlízy samozřejmě nebudou bez vady, ale když je proberte, rychle zjistíte, jestli se nějaké poškození nezměnilo v ložisko hniloby. Odtud by se velmi rychle šířila dál. Přebrané hlízy patří do temného, suchého a hlavně dobře větraného sklepa, kde by se teplota měla pohybovat kolem 5 °C. Je dobré to hlídat celou sezonu, protože při vyšší by se brambory začaly rychle scvrkávat a při nižší zmrznou. To jsou po uvaření sladké a nepomůže jim vůbec nic.
Brambory
Autor: Shutterstock.com
Do násypky

Stejně jako každá skladovaná zelenina, potřebují dostatek vzduchu, který kolem nich proudí. Mnohem lépe, než v jutovém pytli, je bramborám v dřevěné bedně s násypkou.  Když si odeberete dávku domů, další se k vám posune automaticky. Kdo nemá dřevěnou bednu, může použít i větší klasické plastové přepravky, ve kterých se dají hlízy snadno kontrolovat a vyhazovat zkažené. Lepší jsou nižší typy, aby mohly dýchat i hlízy vespod.

Tma jim svědčí
Víte, proč mají být brambory potmě? Žádné úsporné opatření v tom nehledejte. Když jsou vystaveny dennímu světlu, začnou zelenat. Nejenže to nevypadá dobře, ale ještě se v nich při tom tvoří látka zvaná solanin. Ta může při konzumaci citlivějším jedincům přivodit zažívací obtíže.

Autor: toma