Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dejte trávníku "poslední pomazání", na jaře se vám odvděčí

Podle zkušených odborníků je na trávníků lepší vše shrabat, aby pod nánosy zbytečně nezahníval.
9. listopadu 2013 | 11:35

Dny se krátí, vítr fučí a vám už se o trávník starat ani moc nechce? To je chyba. Co zanedbáte teď, to v březnu těžko doženete. Když podceníte podzimní péči, zimu ve zdraví možná ani nepřečká.

Poslední sečení
Nebývale teplé dny nám přírodě nadělaly trochu paseku. Tráva si to rozmyslela a zase o kus povyrostla. Pokud se ještě chystáte na poslední sečení, snažte se nechat porost o něco vyšší, než jste zvyklí v létě. Proč? Čím bude nižší, tím je větší pravděpodobnost, že mu mrazy uškodí, protože nízká stébla snadněji promrzají.

Podrbejte mu záda
Řada trávníků před zimou potřebuje podzimní vertikutaci, tedy provzdušnění. Nezbytné je to především tam, kde se celou sezonu mulčovalo, jako třeba na zahradách s robotickými sekačkami. Najemno posekaná tráva se sice mění v hnojivo a porostu prospívá, ale postupem času se z ní stane nepropustná vrstva, kterou je potřeba odstranit. Vyhráno nemají ani ti, kteří mají klasické sekačky. Obdobná poklička se vytvoří i tam, kde trávu sbíráte do koše.

Elektrický vertikutátor
Autor: Mountfield
Jak na to
Vertikutace se provádí vertikutátory, někdy se jim také říká provzdušňovače. Na malé pozemky stačí jednoduché vertikutační mechanické hrábě, na velké už je potřeba benzínový provzdušňovač.  Ostrými noži nebo hroty se zařezávají 2 až 4 mm hluboko do nadzemní část drnu, aby z nich vyčesaly všechno, co tam nepatří. Práci vám ušetří, když je stroj vybaveny i sběracím košem na odpad, který pak skončí třeba na kompostu.

S draslíkem se lépe mrzne
Kdo to ještě neudělal, měl by naposledy trávník přihnojit zimním hnojivem s vysokým podílem draslíku. S ním bude porost podstatně odolnější nejen proti mrazu, ale i proti jarním chorobám.

Zahrada
Autor: Shutterstock.com
Hrabat nebo ne?
Už nějaký čas se vedou spory o tom, jestli je lepší z trávníku listí shrabat, nebo ho na něm naopak nechat ležet. Podle zkušených odborníků je na trávníků lepší vše shrabat, aby pod nánosy zbytečně nezahníval. Naopak dobrou službu udělá pokrývka z listů kolem kořenů stromů a keřů a na záhonech trvalek.

Sněžná plíseň v trávníku
Autor: Lovela.cz
Nedejte plísni šanci

Posledním veledůležitým úkolem je trávník ošetřit speciálním postřikem, aby mu neublížila nebezpečná plíseň sněžná. Poznáte ji snadno. Na jaře najdete dřív pěkný pažit vylysalý, plný fleků a na trávě budou bílé pavučinky. Jak se jí vyhnout? Kromě toho, že vertikutujete, a nepoužíváte už na podzim dusíkatá hnojiva, se vyplatí trávník před zimou naposledy „pomazat“, tedy ošetřit. Ideální jsou preventivní postřiky proti plísni sněžné. Osvědčený je například přípravek Ortiva. Pak už jen naordinujte trávníku klidový režim.

Autor: toma