Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

​Nemáte se na zahradě na co posadit? Víme, jak si vybrat zahradní nábytek

19. května 2013 | 06:00


Všude dobře na sluníčku nejlíp. Pokud se zatím pod širým nebem nemáte  pohodlná křesla a stůl,  máme pro vás tipy, jak si  je správně vybrat.

Jaký by měl být? Bytelný, aby dlouho vydržel. Ergonomicky dobře tvarovaný, aby se v něm dobře sedělo. Dobře ošetřený, aby údržba nezabrala moc času a dlouho vypadal jako nový. Na trhu je nepřeberné množství materiálů. Oblíbené dřevo stále více ustupuje umělému ratanu a hliníku. Znovu se také objevuje plast, který je ovšem mnohem kvalitnější a bezpečnější, než věčně praskající bílé židle za stovku před pár lety.

Židle na sebe
Málokterý nábytek může zůstat stát venku. Většinou se traduje, že je to teak, ale ani tomu extrémní mrazy příliš nesvědčí. Při nedosažných šroubech se do spojů může dostat voda a zmrznout. Proto potřebujete, aby byl nábytek dobře skladný a nejlépe stohovatelný na sebe a snadno rozebíratelný. Jen tak ho na zimu, nebo při nepřízni počasí bez problémů schováte pod plachtu do garáže nebo kůlny.

Pozor na nožičky
Při výběru také myslete na povrch, na kterém budou stoly a židle stát. Dřevěnou terasu snadno poškrábou kovové patky, tenké nohy zase zapadnou do širších spár. Důležitá je také stabilita na běžném trávníku, aby nedošlo k úrazu. Všechno si proto ještě v obchodě nejprve vyzkoušejte. Posaďte se, položte, zkuste přisunout křeslo ke stolu, ať si máte jistotu, že vám bude vyhovovat.

Odpočinek v pohodlí

Ozdobte si zahradu kvalitním nábytkem
Autor: Shutterstock.com

Záleží i na tom, k čemu bude nábytek sloužit. Kdo se chce slunit, měl by vybírat pohodlné kousky, které se dají snadno polohovat.  U stolu a křesel, na kterých chcete sedět při stolování, se soustřeďte na výšku a hloubku sedu. V hlubokém křesílku se nenajíte. Sezení si můžete zpříjemnit dekorativními sedáky apolštářky.

Pro kolik lidí?
Když už víte, jaký nábytek je ten pravý, dobře si spočítejte, kolik lidí ho bude používat. A nezapomeňte při tom i na pravidelné návštěvy. Křesla jsou sice komfortnější, ale na lavici se „vmáčkne“ víc lidí. Důležité jsou také podsedáky a potahy, se kterými je sezení na tvrdém materiálu pohodlnější.

Není dřevo jako dřevo
Dřevěný nábytek je lepší kupovat již s povrchovým ošetřením, ať už je lakovaný, barvený mořený nebo voskovaný. Je tak lépe chráněný před nepříznivým vlivem počasí i škůdci. Obecně platí, že čím je dřevo tvrdší, tím má nábytek delší životnost. Proto jsou také dlouhodobě oblíbené exotické dřeviny, které jsou odolnější. Měkčí dřeviny jako je třeba smrk jsou náchylnější ke škrábancům a vrypům.

Retro ratan
Stále víc prodejců nabízí nábytek z umělého ratanu, který je na rozdíl od přírodního odolný vůči negativním vlivům počasí, a přitom si zachovává rustikální styl. Je pružný a nepraská. Na konstrukci je pod něj nejlepší hliník, který nepodléhá korozi, slunce ho v létě nerozpálí a nevyžaduje žádnou údržbu.

Další dobré nápady do domácnosti a spoustu rad na zahradu najdete v tištěném květnovém měsíčníku Blesk Hobby

Blesk hobby
Autor: archiv

Autor: toma