Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zachraňte si trávník: Podrbejte ho!

14. dubna 2013 | 06:00

Zima dala našim zahradám pořádně zabrat a dost možná právě váš trávník napadla plíseň sněžná. Jestli ano, měli byste si pospíšit a pořádně ho „pročísnout“ při vertikutaci. 

Sněhu a mrazu jsme si užili až dost. Odnesly to především naše trávníky. Holá se místa střídají s čerstvě rašícím mechem nebo kusy udusané holé hlíny. A aby toho nebylo dost, útočí i jedna z nejznámějších travních chorob - sněžná plíseň. Nevíte, jak vpadá?  Ale jen se dobře podívejte. Jsou to takové ty načechrané bílé chomáčky jakoby pavučin, které se vám objevily po roztátí sněhu.

Vertikální řez

Nezbývá než se pustit do totální resuscitace, tedy ozdravné kůry, které se odborně říká vertikutace.  Láme vám to jazyk? Tak to nejdřív zkuste anglicky a půjde to líp. Je to složenina anglických slov vertical a cut, což znamená vertikální řez.

Na rozdíl od sekačky má vertikutátor nože uloženy vertikálně
Autor: Mountfield.cz
Provádí se nejrůznějšími typy vertikutátorů, ať už jsou to jen obyčejné vertikutační hrábě nebo stroje s elektrickým či benzinovým motorem.  Stroje s motorem jsou osazeny vertikutačním válcem s ostrými zuby, které se zařezávají svisle do travního drnu. Vyhrabují tak plsť, mech i zbytky posečené trávy. Zároveň přesekávají trávní výhonky, a tak podporují tvorbu nových, takže se trávník pěkně zahustí. Kromě nožů mívají válce i pružinky, které trávu vyčesávají.

Práci s vertikutátorem zvládne každý.
Autor: archiv firmy Mountfield
Jak na to?

Než se pustíte do provzdušnění, je potřeba upravit trávník sekačkou na výšku 3 až 4 centimetry. Nože vertikutátoru spusťte tak, aby se jen dotýkaly půdy. Ideální je pro to rovinatý terén, jako je třeba dlážděná nebo vybetonovaná plocha. 

Přesné nastavení je důležité, protože záleží na každém milimetru. Ideální je na hloubku 2 až 3 mm. U zanedbaných nebo zaplevelených trávníků můžete ještě jeden milimetr přidat, ale opatrně.  Příliš hluboká vertikutace by mohla poškodit kořeny i porost. Navíc je při ní víc namáhán motor a nože se zbytečně opracovávají. A především. Vertikutace není o zpracování půdy, ale nože se mají terénu jen lehce dotýkat.  Při provzdušnění je třeba dát pozor na příliš mokrý trávník, který byste mohli pravidelnými ťápotami ještě více poničit. Ideální je proto začít s vertikutací tak dva dny po posledním dešti.

Jak často?

Podle odborníků je takovým způsobem trávník potřeba „podrbat záda“ alespoň dvakrát ročně.  Na jaře začátku sezony a pak v říjnu, když sezona končí. Kdo ještě nikdy trávník po vertikutaci  neviděl, možná se trochu zalekne, co to provedl. Nevypadá právě vábně, ale je to jen otázka několika dnů. Holá místa dosejte, ale vybírejte odolnější směsi s kostřavou červenou.

Co je sněžná plíseň

Jak ji poznáte
Části trávníku jsou zcela odumřelé, pokryté bílými nebo narůžovělým myceliem (shluk vzájemně propletených vláken, který vypadá jako pavučina). Listy jsou žluté až hnědé a rozpadají se. Vyskytuje se od prosince do března.

Co ji způsobuje
Daří se jí při dlouhodobé zimě a velkých přívalech sněhu. Náchylné jsou porosty přehnojené před zimou dusíkem. Často se objevuje na uměle vytápěných trávnících.

Co dělat
Nejprve zahradníci doporučují použít postřik Ortiva, který zabrání šíření plísně do dalších částí trávníku. Pak přichází na řadu vertikutace.

Autor: toma