Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zničte krtka! Nenechte si devastovat zahradu

Není krtek jako krtek...
17. února 2013 | 10:00

Taky se můžete uvztekat nad nekonečnou řadou krtinců, které váš pracně piplaný trávník mění v měsíční krajinu? Tak krtkovi ukažte, kdo je na zahradě pánem. Poradíme vám jak!

Černý hmyzožravec se sametovým kožichem je opravdu zarputilý protivník. Krtek je totiž neúnavný celoroční dříč, který se navíc potřebuje každých pár hodin najíst. A jinak než hrabáním žížaly a hmyz nenajde.

Jenže při tom svém snažení svýma mohutnýma předníma nohama ozbrojenýma drápy ničí kořeny. Délka jeho chodeb pod zahradou je několik desítek metrů. Dohnat ho ve chvíli, kdy z nich vyleze a vydá se po zemi, je téměř nemožné. Je sice skoro slepý, ale sluch a čich má vynikající.

Jak na něj vyzrát?

Pravdou je, že žádný známý způsob na něj nezabere stoprocentně a napořád. Podle zkušených zahrádkářů je jedinou možností bojovat neustále a postupy střídat, protože krtek si zvykne skoro na všechno.

Akustické a jiné plašiče

Pípají, vibrují nebo bzučí, ale příliš nezabírají. A to jak solární, bateriové, tak i ty kutilské, které se před pár lety hromadně vyráběly z plastových lahví. Po čase zvuk zvíře začne ignorovat. Jedinou cestou je jednotlivé druhy obměňovat.

Odchyt do pastí

Někdy se podaří krtka odchytit. Pomohou buď pasti, nebo se vám ho povede vyrýpnout ze země kousek od krtince. Nejlépe se krtek loví, když ho nachytáte na trávníku. Je sice neočekávaně rychlý, ale stačí ho přiklopit třeba kýblem a podebrat.

Jenže pozor: když už ho máte a plánujete ho přenést jinam, pamatujte na to, že má dokonalý orientační smysl a rád se vrací domů. Takže čím dál ho odvezete, tím líp.

Sirné knoty

Další možností, jak se krtka zbavit, jsou jedovaté gelové návnady. Komu se to zdá příliš drastické, může zkusit obyčejné sirné knoty. Stačí je nastříhat na malé kousky a dát do nor. Obdobně funguje i naftalín. Důležité je vše dobře zahrabat, aby se k jedu nebo knotům nedostala domácí zvířata.

Kočka a liška

Přirozeným nepřítelem krtka je kočka a liška. Druhou jmenovanou si asi pořídíte těžko, ale kočka není problém. Když nemáte vlastní, stačí začít krmit sousedovu. Cestou za jídlem bude lovit i na vaší zahradě.

Afrikány a jiné smrdůvky

Stejně jako lidem ani krtkovi nevoní některé rostliny. Patří mezi ne také velmi oblíbené afrikány. Zkuste je zasadit kolem záhonu nebo jako lemování trávníku. K dalším rostlinám, které mu nevoní, patří laskavce, pryšce, řepčíky.

Odpuzující hnojivo

Novinkou na trhu je trávníkové hnojivo s odpuzujícím účinkem proti krtkům. Obsahuje všechny základní živiny potřebné pro růst trávy a navíc i aromatické látky, které zvířeti nevoní. Pohnojené půdě by se mělo vyhnout. Jen rozhrabete krtince, dáte hnojivo a pořádně zalijete.

Dýmovnice

V široké nabídce odpuzovačů a hubičů krtků nejdete v drogeriích i dýmovnice, které obsahují fosfid hlinitý, a ten se vlivem vlhkosti půdy rozkládá a vylučuje fosforovodík. Zapálenou dýmovnici dáte do chodby, otvor ucpete trávou a zemí a necháte působit nejméně tři dny.

Krtek
Autor: čtk
Citron a ořešák

Z chodeb ho můžete vystrnadit tak, že mu tam nastražíte další věci, které mu nevoní. Mimo jiné je to čerstvá citronová kůra, zralé olomoucké tvarůžky nebo zelené listy ořešáku.

Naše tipy

Nepokoušejte se krtka vyplavit, Je to výtečný plavec.

Pokud na něj cokoliv líčíte, nic nesmíte vzít do rukou, ale nasaďte si gumové nebo kožené rukavice. Krtek má skvělý čich, poznal by, že je to od vás a vyhne se.

Autor: toma