Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vznešené orchideje

18. ledna 2010 | 05:00

Když se nám podaří přinutit ke kvetení fialku nebo třeba kaktus, je to důvod k velké radosti. Ale když vykvete orchidej, srdce každého pěstitele doslova zaplesá.

V květinářství žasnete nad nádherou nejrůznějších druhů. Toužíte je mít doma, ale máte pochybnosti, že vám v bytě orchideje zahynou. Nemějte zbytečné obavy, protože je můžete pěstovat i v paneláku. Když si vyberete vhodný druh a dáte mu trochu péče a lásky, budou vaši exotickou dekoraci všichni obdivovat.

Umístění
Potřebují dostatek světla, vhodným místem je okenní parapet orientovaný na východ nebo na jih.

V zimě by se měla denní teplota pohybovat kolem 20 °C a v noci by měla být o 4 stupně nižší. Vyšší teploty zpomalují fyziologické procesy. V létě bývá v našich bytech zpravidla tepleji, ale většina kultivarů se s letním horkem vypořádá. V noci je ovšem nutné ochlazení a větrání.

Zálivka

Mají rády vlhkost, proto je pravidelně roste. Substrát by měl být stále mírně vlhký. Můžete je pravidelně mírně zalévat nebo květináč ponořit jednou za deset dní do nádoby s odstátou vodou. Terakotový květináč i substrát nasají vlhkost. Rostlinu ale již nezalévejte, pouze ji roste rozprašovačem. Pokud má voda z vašeho kohoutku vysoký obsah minerálů, používejte dešťovou nebo filtrovanou, případně investujte do neperlivé kojenecké vody. Vyplatí se to.

Autor: lap