Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přesaďte své kytičky, zaslouží si to!

Přesaďte své kytičky, zaslouží si to!
19. února 2009 | 11:39

S blížícím se jarem nastává vhodný čas, abyste své hrnkovky přesadili do nového příbytku plného živin. A nejen to. Už jste přemýšleli, co si letos vysadíte na balkon? A do čeho?

Každá rostlina potřebuje dostatek světla, kvalitní přiměřenou zálivku, hnojení a samozřejmě vhodnou zeminu.

Co chtějí pokojovky
Až budete přesazovat květiny v interiéru, jednoduše sáhněte po zemině pro pokojové rostliny. Jde o směs rašeliny a jemného kůrového humusu, která obsahuje živiny, stopové prvky a základní dávku hnojiva (vydrží zhruba na 6 týdnů). Univerzální substrát ocení především kvetoucí pokojové rostliny, například bramboříky, africké fialky, gloxínie nebo minirůže.

Přesaďte své kytičky, zaslouží si to!
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Máte doma choulostivější obyvatele, třeba citrusy nebo bonsaje? Také jim dopřejte speciální zeminu. Substrát pro citrusy je směsí rašeliny, písku a jemného vyzrálého kůrového humusu, kromě základních živin a stopových prvků nabízí velké množství železa, které brání žloutnutí listů (chloróze). Bonsaje naopak ocení směs z rašeliny, písku a drceného keramzitu, jílovitých částí a živin. Této směsi bez obav svěřte listnaté a jehličnaté bonsaje, pokojové i venkovní.

Odborník radí

„Nejvhodnější období na přesazování pokojových květin nabízí únor a první polovina března nebo srpen,“ radí Ludmila Dušková. „Na dno nového květináče nasypte drenážní vrstvu. Květiny nezapomeňte pravidelně přihnojovat, vzhledem k omezenému prostoru pro kořeny. A pokud chcete k přesazení použít zeminu ze zahrádky, nejlepší je kompost nebo listovka.“

Kaktusy a zelené koření
Další skupinu, která si zaslouží vlastní substrát, představují kaktusy a sukulenty. Doma v květináči potřebují směs křemičitého písku, rašeliny, porézních jílových granulátů, přiměřeně živin a stopových prvků. Právě díky zvýšenému množství porézního materiálu se omezuje riziko uhnívání kořenů rostlin.
A pokud si chcete vypěstovat v interiéru například pažitku, bazalku nebo řeřichu, použijte zeminu pro bylinky a zelené koření (rašelina, vyzrálý kůrový kompost, písek a jíl). Protože tyto rostliny skončí v našem žaludku, obsahuje substrát pouze organická hnojiva, podporuje tvorbu silic i aromatických látek a je zásaditý.

Exotické rostliny

Bez speciální zeminy se neobejdou ani rostliny pocházející z tropů a subtropů. Palmy, filodendrony, monstery, juky, fíkusy nebo dracény mají rády substrát složený z rašeliny, vyzrálého jemného kůrového humusu s upravenou reakcí (upraveným pH), s přídavkem potřebných živin a stopových prvků.

Alokázie
Autor: Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz


A dnes tak populární orchideje? Potřebují směs s vysokým podílem nejkvalitnější vláknité bílé rašeliny s hrubší vzdušnou strukturou, vyrovnaný obsah základních živin a stopových prvků. Tento substrát se hodí především k pěstování rostlin s nízkou potřebou živin, tedy pro většinu orchidejí (například Phalaenopsis, Cattleya, Cymbidum), anturia, bromélie a další epifyty, které žijí na jiných rostlinách, ale neškodí jim.

Balkonovky zpěvačky Hany Křížkové

„Sázet první jarní kytičky začínám hned po mrazech. Jakmile začne svítit sluníčko, propukne u mne zahradnické šílenství, vyrazím na nákup v Praze do holešovické tržnice nebo Chládkova květinářství ve Střešovicích a vybírám lobelky, petúnie, afrikány... Líbí se mi i drobounké závěsné macešky, které kvetou celé jaro. I když mám balkon jen malý, 2x2 metry, během sezony na něm roste spousta květin.“

Příprava na jaro
Chystáte se vyset semínka balkonových květin? Pak vyzkoušejte substrát pro výsev a množení (rašelina, jemný písek a nízký obsah živin), který je ideální pro rovnoměrné klíčení semínek. Směs se hodí i k přepichování mladých rostlinek nebo k vegetativnímu množení.
Až budete předpěstované květiny přesazovat do venkovních truhlíků, použijte substrát pro pelargonie a jiné balkonovky obsahující bílou a černou rašelinu, kůrový humus a živiny nebo zeminu pro petúnie s přídavkem jílu, obohacenou železem a molybdenem, který slibuje mohutný růst a bohatou násadu květů. Zhruba po 6 týdnech však opět začněte s pravidelným přihnojováním.

Přesaďte své kytičky, zaslouží si to!
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Shrnutí?
Při nákupu zeminy se vždy podívejte na složení. „Výrobky jednotlivých dodavatelů se mohou lišit použitím kvalitnějších bílých rašelin a přidáním něčeho navíc, například speciálních látek nebo živin pro lepší růst a kvetení, základ však zůstává stejný,“ připomíná Jiří Janeček z firmy Floria. K dostání jsou většinou deseti, dvaceti a padesátilitrové pytle, které vás vyjdou přibližně od 50 Kč za 10 l do 200 Kč za 50 l. Speciální substráty, například na bonsaje, se prodávají v menším množství, například 2 l za 23 Kč.

Doporučujeme: V létě si kupte substrát na řízkování květin - vzdušnou směs rašeliny a křemičitého písku, s nižším obsahem živin a stopových prvků. Můžete ho využít například k řízkování pelargonií nebo fuchsií, ale i okrasných keřů, případně pro výsevy semen.

Výběr substrátů je velký

1. Plantella Balkonia (UNICHEM AGRO CZ s.r.o.)
Složení: huminová rašelina, minerály, guano, Perlit, Bio rostlinná vlákna, aktivátory květu
Použití: balkonové a pokojové květiny
Balení: 5, 20, 45 a 70 l
Cena: 32, 68, 135, 199 Kč

2. Floria substrát pro zelené rostliny a palmy (AGRO CS a.s.)
Složení: bílá a černá rašelina, živiny na 6 týdnů, perlit, AQUA Cell a bentonit
Použití: pro palmy, fíkusy, monstery a juky
Balení: 10 a 20 l
Cena: 65 a 95 Kč

3. Zemina pro balkonové květiny (Rašelina Soběslav a.s.)

Složení: kvalitní tříděná rašelina s přídavkem minerálních hnojiv a vápenaté složky
Použití: pro všechny druhy balkonových květin
Balení: 20 l a 40 l
Cena: 65 a 97 Kč

Rozkvetlé truhlíky za okny budou pastvou pro oči vaše i kolemjdoucích.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, bau Max, Ludmila Dušková

4. Plagron Bat-mix (Plagron, prodej: www.taogrowshop.cz)
Složení: rašelina, vlákna, perlit, biohumus, Bat-guano s vysokým obsahem fosforu a draslíku, živiny
Použití: pro všechny druhy rostliny
Balení: 25 a 50 l
Cena: 300 a 460 Kč

5. Super Terra (Hawita Flor, prodej: www.zahrsinco.cz)

Složení: 100 procent bílé rašeliny, upravená kyselost, hnojivo PG mix
Použití: balkonové květiny
Balení: 250 l
Cena: 351 Kč

Autor: Olga Trešlová