Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zahrada v prosinci

Zahrada v prosinci
15. prosince 2008 | 12:33

Ani v prosinci, v době kdy nám na zahrádce nic nekvete a vše je sklizeno, není dobré nechat ji napospas svému osudu. Je třeba zkontrolovat a zajistit ještě mnoho věcí.

Prosinec je ideálním obdobím pro výsevy muškátů. Semena těchto květin jsou poměrně velká, velmi dobře se s nimi pracuje a jako nejvhodnější pro výsevy se stále ukazuje využití rašelinových jiffů – slisovaných kotoučků, které po nasáknutí vodou několikrát zvětší svůj objem. Do nich se vysévá vždy 1 semínko. Muškáty dobře a brzy klíčí, jejich další vývoj je ale poměrně pomalý, proto se vyplatí provést výsev už v prosinci.

Zahrada v prosinci
Autor: Ludmila Dušková

Pokud ještě není zamrzlá zem, nezapomeňte na zálivku stále zelených dřevin a jehličnanů. Dřevinám v zimním období uškodí více sucho než mráz. U jehličnanů pokračuje odpařování vody i v zimě. Rostliny tím ztrácejí vodu, kterou nahrazují pomocí kořenů ze zásob v půdě. To je ovšem možné pouze v případě, že půda je dostatečně zásobena vláhou. Totéž platí i pro mladé a nově zasazené ovocné stromky.

Zahrada v prosinci
Autor: Ludmila Dušková

Okrasná část zahrady už prakticky spí. Přejme si, aby byla celou zimu přikryta sněhovou peřinou. Růže jsou choulostivé v místě očkování, většině odrůd uškodí mráz – 4 °C. Proto je dobré do keříků přidat kompost a ještě přihrnout zeminu. Pěstujete kanadské borůvky? Pak se vyplatí jejich přihrnutí pilinami nebo hoblinami z jehličnatých dřevin.

Jen jednou v roce má veřejnost možnost pokochat se v hradeckém rozáriu pohledem na krásně rozkvetlé nejnovější evropské odrůdy růží, které nikde jinde nerostou a ani se neprodávají. Vstup do zahrady jim o víkendu umožnila tradiční červnová soutěž těchto květin.
Autor: Jitka Žigová

Při procházce v přírodě najdete celou řadu zajímavých materiálů pro ozdobení svátečního stolu. Zbylé plody na keřích, například šípky nebo plody břečťanu, zbytky květenství, ale i řada travin poslouží pro vytvoření vlastní dekorace.

Zahrada v prosinci
Autor: Ludmila Dušková

Pokud jste to nestihli v listopadu, pak právě teď myslete na údržbu nářadí. Především rýče, vidle a motyky se vyplatí důkladně očistit od zeminy a natřít (haříkem v tenké vrstvě) minerálním olejem nebo tukem. Kropicí konve důkladně vyprázdněte a postavte obráceně.

Zahrada v prosinci
Autor: Ludmila Dušková

S nástupem zimy se do zahradních chat, kůlen i stodol začínají stěhovat myši, které mohou napáchat obrovské škody. Nelákají je pouze semena, ale dokážou se pustit i do oblečení pro práci na zahradě, které tu máte uskladněné. Proto včas nastražte granule proti myším, otrávené zrní nebo pasti. Osvědčují se i zvukové plašiče.

Zahrada v prosinci
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Provádějte pravidelnou kontrolu uskladněných hlíz mečíků, jiřinek, begonií a dalších rostlin, aby se přes zimu neznehodnotily. Především hlízy begonií se nesmějí přechovávat v příliš vlhkém a studeném prostředí. Pokud najdete na hlízách plíseň, rozložte je, vysušte a skladovací prostor vyvětrejte. Hlízy, které už nejdou zachránit, vyřaďte, houbové choroby se velmi rychle rozšíří i na zdravé hlízy. Ty pak přeneste na suché místo. Stejná opatření platí i pro ostatní skladované druhy.

Zahrada v prosinci
Autor: Ludmila Dušková

Dvouletky, které mají příští rok kvést, je vhodné ještě v prosinci zakrýt vrstvou smrkového chvojí. Tato nastýlka se vyplatí zejména u pomněnek, protože jsou na vymrznutí nejnáchylnější, především pak během zim, kdy je nedostatek sněhu. Stejnou péči dopřejte také maceškám, zimní fialám nebo zvonkům.

Zahrada v prosinci
Autor: Ludmila Dušková

Autor: Ludmila Dušková
Klíčová slova: hobby;zahrada;prosinec;
Související články