Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zahrada v říjnu

21. října 2008 | 11:35

Podzim je tu v celé své kráse. Vybarvující se listy stromů a keřů a dozrávající plody nám přinášejí jedinečnou podívanou. Na zahradě nás však čeká spousta práce.

Dáváte přednost bylinkám? Ještě v říjnu můžete naposledy sklízet listy meduňky. Abyste si její vůni uchovali do příštího roku, jako nejvhodnější metoda konzervace se ukazuje sušení celých listů.

V říjnu se sklízí a uskladňuje celer, přestože ještě roste. Bulvy opatrně vyryjte, aby se nepoškodily a během skladování nehnily. Odstraňte zeminu z kořenů, které zkraťte na 2 až 4 cm, listy otrhejte, potom celer nezvadne (ponechte jen malé srdíčko nejmladších lístků). Hned po sklizni ho uskladněte nejlépe ve sklepě do písku.


Kozlíček – polníček vytváří přízemní růžici drobných úzkých listů, které se jedí čerstvé jako salát. U nás roste i planě, ovšem vyšlechtěné odrůdy jsou odolné vůči vybíhání do květu a mají delší listy. Navíc rychle rostou – když je teď na podzim vysejete rovnou na stanoviště, brzy z jara můžete sklízet.

Pro přezimování muškátů vybírejte co nejsvětlejší místo. Například chladnější chodbu nebo halu, zimní zahradu… Také dodržujte teplotu v rozmezí 10 až 12 °C a myslete na zimní zálivku. Zalévejte mírně a občas, rostliny nesmíte přemáčet.

Říjen je hlavním obdobím sázení ovocných stromků. Hloubka výsadby se většinou řídí podle toho, jak stromek rostl ve školce, zpravidla dosahuje úrovně těsně pod místem štěpování. Příliš hluboká výsadba vede k pomalému růstu, nenasazení květů i větší náchylnosti k chorobám. K mladému stromku umístěte jako oporu pevný kůl.

Říjen je hlavním obdobím sázení ovocných stromků.
Autor: Ludmila Dušková

Koncem tohoto měsíce vysazujte česnek do hlubší hlinitopísčité půdy dobře zásobené živinami a na teplá, slunná místa. Proti mrazu je odolný. Zařazujte ho do druhé trati, nesnáší totiž čerstvé hnojení. Nejvhodnější předplodiny? Košťáloviny nebo okurky.

Odstraňujte spadané listí ze skalky.
Ocitne-li se drobný keřík pod pokličkou z listí, často odumírá. Zejména u stále zelených skalniček se tím předčasně ukončí vegetace. Obecně jsou pod napadaným listím ideální podmínky pro rozvoj houbových chorob a škůdců.

V říjnu můžete vysévat ostrožky (Delphinium). Protože osivo lépe klíčí po přemrznutí, je tento způsob pěstování zárukou úspěchu. Mladé rostlinky jsou dokonce schopné už během 1. roku ojediněle vykvést. Náš tip: Místo výsevu si dobře označte, abyste si rostlinky na jaře nespletli s plevelem.

Dobře usušenou kuchyňskou cibuli skladujte na suchém, chladném a dobře větraném místě
, nejlépe v dřevěných lískách a v tenké vrstvě. Pokud bude "přezimovat" v prostorách, kam může proniknout mráz, rozložte ji ještě do tenčí vrstvy. Se zmrzlou cibulí se nesmí hýbat! Po rozmrznutí se využívá stejně jako kterákoliv jiná.

Autor: Ludmila Dušková
Klíčová slova: hobby;zahrada;říjen;
Související články