Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Inspirace z Nového Zélandu - 2. díl

15. října 2008 | 11:35

Minule jsme vás seznámili s kvetoucími příkopy, tentokrát se zaměříme na rostliny, které na Novém Zélandu rostou v zahrádkách, parcích i v přírodě.

A pro místní jsou stejně běžné jako pro nás třeba kosatce nebo macešky.

Znáte jasmínovku? Líbí se vám štětkovec nebo železnec? A zkusili byste kapradiny? Tyto rostlinné druhy můžete na Novém Zélandu vidět běžně, samozřejmě kromě horských oblastí. Pokud si získají vaše srdce a rádi byste je zkusili pěstovat, počítejte jen s tím, že naše zima je pro ně velmi nepříznivá. Proto je u nás dávejte do nádob jako efektní doplňky zahrady, teras nebo balkonů. Přes léto se jim bude dařit venku a na zimu je přestěhujte do interiéru, do bezmrazého prostoru.


Štětkovec (Callistemon)
Dřevina s půvabným názvem se na první pohled dá zaměnit za železnec díky květům. Rudé tyčinky štětkovce však rostou ve svazečcích okolo celé větvičky a skutečně připomínají štětku na čištění lahví. Callistemon je doma v Austrálii a Tasmánii, na Zélandu se mu však daří výborně. A u nás? Callistemon citrinus se pěstuje jako nádobová rostlina, vyžaduje bezmrazé přezimování s teplotami, které nesmí klesnout pod 5 °C. Minimálně každé 4 týdny rostlinu zalijte, zemina v létě ani v zimě nesmí vyschnout. Pak vás potěší třeba i tím, že pokvete dvakrát za sezonu. Na co si dát pozor? Potřebuje kyselou půdu, proto doporučujeme použít zeminu pro rododendrony nebo běžný substrát smísit s rašelinou v poměru 1.1. Mladé rostliny chtějí hodně zaštipovat, aby se pěkně rozvětvily. V nádobě může dorůst až do 2 metrů a každé tři roky ho přesaďte.

Jasmínovka jasmínovitá (Trachelospermum jasminoides)
Původně pochází z Číny a z Japonska, ale na Novém Zélandu ji najdete téměř v každé zahradě. Jde o překrásnou popínavku, která se může pěstovat jak na konstrukci, tak i jako půdopokryvná rostlina. Dá se dobře tvarovat, dokonce i jako bonsaj. V našich zahradnických centrech je k dostání několik druhů, ty silně vonící zpravidla kvetou o něco řidčeji. V nádobách roste dobře, občas ji jen napadají štítenky nebo mšice, proto často kontrolujte její zdravotní stav. Na zimu vyžaduje světlé místo s teplotami kolem 5 až 10 °C, ale dá se přezimovat i ve tmě. Na jaře je dobré rostlinu každoročně přesadit.

U nás jako u nich

Jaká je zkušenost zahradní architektky Daniely Duškové, která na Novém Zélandu pobývala delší čas? "Mnohé tamní rostliny známe dobře i u nás. Pro jejich zahrady jsou typické růže. A protože Nový Zéland býval britskou kolonií, anglické zvyklosti jsou tu dodnes patrné. Včetně pěstování starých anglických druhů růží. Mezi velmi oblíbené ovšem patří také šalvěje, a pokud si Novozélaďané nechají navrhnout zahradu od odborníka, téměř vždy v ní najdete záhon se šalvějemi. Proč jsou tolik populární? Krásné květy mohou být podle druhu různě zbarvené (modré, růžové, lososové, červené…) a kromě vůně a odolnosti vůči chorobám a škůdcům je pro ně typická velmi dlouhá doba kvetení, téměř po celé léto. Šalvěje i u nás chtějí slunečné stanoviště, nepotřebují žádnou ochranu proti mrazu, pouze na jaře odstřihněte suché stonky nad zemí."

Stromové kapradiny
Je jich mnoho a pro Nový Zéland jsou opravdu typické (například Cyathea dealbata, Cyathea medullaris, Cyathea smithii, Dicksonia fibrosa, Dicksonia squarrosa…). List jedné z nich (Cyathea dealbata) má dokonce ve znaku populární ragbyový tým All Blacks. Tyto impozantní, až několik metrů vysoké kapradiny místy tvoří i rozsáhlejší lesové porosty. Dobře se samy rozšiřují sporami (výtrusy) a rychle rostou. I když se to zdá na první pohled neuvěřitelné, také na našich terasách se dají některé z nich pěstovat. Jenom počítejte s tím, že i v nádobě mohou narůst do značných rozměrů (časem i do 3 m). Vyzkoušejte Cyathea nebo Dicksonia squarrosa. Dicksonii pěstujte venku v zahradě a na zimu ji přeneste nejlépe do zimní zahrady nebo haly, kde je dost světla a teploty 8 až 12 °C. Cyathea se dá v mládí pěstovat jako pokojová rostlina v bytě. Starší rostliny pak v létě chtějí venku polostín a přes zimu podobně jako Dicksonii ji dejte nejlépe do zimní zahrady s teplotou okolo 12°C.

Kdo by neznal alstromérii?
Alstromérie neboli boubelka sice pochází z jižní Ameriky, ale na novozélandských záhonech roste tak hojně a bujně jako u nás třeba floxy nebo denivky. Rozkvetlý záhon alstromerií nabízí nádhernou podívanou a nové květy stále dorůstají. U nás se alstromérie pěstuje jako rostlina k řezu, do květinových vazeb, ale dá se také běžně vysazovat. Hlízy se sázejí na jaře do dobře připraveného záhonu. Vyžadují teplé a chráněné stanoviště. V době květu se doporučuje rostliny přivázat k opoře, aby je déšť nepovalil na zem. Na podzim hlízky vytáhněte a uložte třeba ve sklepě, abyste je další rok znovu zasadili.

Železnec
Autor: Daniela Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

Vánoce trochu jinak
Znáte železnec (Metrosideros)? Novozélanďané si ho považují stejně jako my lípu a už tam zdomácnělo přes 30 druhů. Nejznámějším z nich je M. excelsa, kterému se říká "vánoční strom", protože vykvétá právě o těchto svátcích a stromy s kožovitými listy jsou doslova obsypané šarlatově červenými tyčinkovitými květy.
Dobrá zpráva? Tohoto nádherného exota můžeme pěstovat v nádobě také u nás! A co víc, není to choulostivka, snese i horší podmínky s poklesem teplot k nule, nedostatečné osvětlení a občasné opomenutí zálivky, netrpí žádnými chorobami ani škůdci. Nejlépe ho využijete jako dekoraci teras a balkonů v přenosné nádobě (na zimu mu nezapomeňte poskytnout bezmrazé přístřeší).

Autor: Daniela Dušková