Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zajímavý střevíčník

Fotografie
2. října 2008 | 11:23

Léto je už za námi, květiny na zahradě odkvétají, a tak je načase vykouzlit si trochu květinové nádhery v bytě. Ozvláštněte si ho netradiční rostlinkou – střevíčníkem pantoflíčkem.

Vhodné místo
Střevíčník pantoflíček je nenáročný na pěstování a jeho květy vám budou dělat radost až šest měsíců. Zelenolisté druhy mají rády nepřímé světlo, takže střevíčník se skvrnitými listy umístěte do polostínu. Na severní straně dobře nasazuje květy. Vhodná je také orientace na východ a západ. Dejte pozor, aby na něj nesvítilo přímé slunce, mohlo by ho spálit.

Ideální teplota
Většině druhů se daří v teplém prostředí, nejlépe mezi 18 a 22 °C. Na tvorbu nových výhonků ale potřebují pokles teploty na 13 až 15 °C.

Zalévání, hnojení
Rostliny zalévejte velkým množstvím měkké vody a poté je nechte přeschnout. Vodu, která zůstala v misce, nezapomeňte vylít, střevíčníky totiž nesnášejí "mokré nohy". V žádném případě je neroste, protože voda se zachytává v srdíčku listového výhonku, a to začne hnít. Od jara do podzimu do zálivky přidávejte hnojivo na orchideje. Střevíčníky nepotřebují zimní odpočinek.

Přesazování
Doporučují se přesazovat každé jaro do speciálního substrátu na orchideje. Rostlinu zasaďte do středu květináče, ale substrát neupěchovávejte, kořeny potřebují dýchat. Při přesazování můžete od staré rostliny oddělit mladé a zasadit je zvlášť.

Kvetení
Střevíčníky kvetou po celý rok, nejčastěji však v zimě a na jaře. Květy mohou mít odstíny od bílé přes zelenou a růžovou až po světle fialovou. Opakovaně kvetoucí druhy vyženou na jednom stonku 15 až 24 květů, které kvetou 6 až 7 měsíců. Těmto rostlinám neodstřihávejte stonek, aby na něm mohly vyrůst nové květy.

Výhodná investice
Střevíčník pantoflíček je dnes k dostání v květinářstvích nebo na různých výstavách rostlin. Jejich cena je závislá na konkrétním druhu, množství květů a velikosti. Někdy se vám může zdát vysoká, ale když si uvědomíte, jak dlouho vám při správné péči vydrží a bude kvést, zjistíte, že to skutečně stojí za to.

Autor: 

NÁŠ TIP
V květinářstvích si všímejte výprodejů už odkvetlých rostlin, často tam najdete také střevíčníky za velmi nízké ceny, přičemž některé z nich vyženou za pár týdnů nové květy. Aby to však nebyla zbytečná investice, před koupí si zlevněnou rostlinku pořádně prohlédněte, protože už může mít vyschlé kořeny nebo ji napadli škůdci, kteří by se vám mohli rozšířit i na jiné květiny v domácnosti. Pokud je její jedinou vadou odkvetlý květ, neváhejte a kupte si ji.

Autor: Katarína Olejárová