Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Lahodný vepřový bůček marinovaný ve fíkovém balzamikovém krému se zelným salátem

27. května 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Víte, že vepřový bůček patří k jedněm z nejoblíbenějších druhů vepřového masa v České republice? Dnes vás seznámíme s receptem na tuto dobrotu, a to ve spojení s fíkovým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitrou. Fíkový krém se hodí nejen k přípravě lehkých středomořských zálivek na saláty, k dresinkům, ale skvěle podpoří i chuť tradičních českých pokrmů.

Recept na vepřový bůček pro vás připravil šéfkuchař La Strada Ristorante, Jan Souček. Na videorecept s Markétou Hrubešovou se můžete podívat zde.

Dobrou chuť!

Ingredience:

1000 g vepřového bůčku bez kosti

7 lžic fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

2 stroužky česneku

4 větvičky čerstvého tymiánu

100 ml vody

500 g čerstvého bílého zelí

1 mrkev

3 lžíce bílého balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citrónem

2 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

  1. Bůček nakrájíme na plátky široké 1cm  a vložíme do pekáče. Fíkový balzamikový́ krém Papdimitriou smícháme s rozdrceným česnekem, 100 ml vody, tymiánem, osolíme a opepříme. Marinádu nalijeme na maso, překryjeme alobalem a necháme (nejlépe přes noc) marinovat.
  2. Bůček pečeme v troubě 45 minut na 170 °C, poté sundáme alobal, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme za občasného obracení ještě asi 20 minut, až povrch zkaramelizuje.
  3. Jako příloha se hodí čerstvý zelný salát s  balzamikovým krémem Kalamáta s pomerančem a citronem: zelí nakrájíme najemno, mrkev nastrouháme na tenké nudličky. Vše smícháme s bílým balzamikovým krémem s pomerančem a citronem, olejem a solí, necháme v chladničce asi 30 minut rozležet.

Nechte si chutnat!

Informace a tipy pro použití řeckých balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou najdete i na facebooku a na www.papadim.com/cs.