Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou – slunečný poklad z Řecka

18. května 2015 | 02:00
Prezentace klienta |

Že jste ještě nikdy neslyšeli o Kalamátě? Nevadí, rádi vám tuto slunnou oblast Řecka, kde se vyrábí i lahodné balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou, představíme. Kalamáta je oblastí nacházející se na řeckém poloostrově Peloponés. Často jí bývá přezdíváno „oblast oliv či vinné révy“.

Vyhlášená je ale i pro svůj lahodný med, olivový olej a fíky. Právě Kalamáta je místem, kde sídlí rodinná firma Papadimitriou, která zde vyrábí balzamikové krémy. Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitrou jsou vyráběny tradiční metodou, a to promísením uzrálého balzamikového octa s koncentrovaným hroznovým moštem. Vzniklý balzamikový krém vysoké kvality se vyznačuje výraznou hustou konzistencí a bohatou, zralou chutí. Za svou kvalitu a chuť vděčí kvalitním surovinám, ale také příznivému slunečnímu klimatu. Ve své domovině je dlouhodobě jedničkou na trhu a v současnosti se vyváží do více než dvaceti zemí po celém světě.

Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitrou mají v kuchyni široké využití - jsou vhodné k přípravě čerstvých salátů, marinování masa, k dochucení omáček, dochucení dezertů, např. zmrzliny, a k dekorativnímu zdobení talířů. V obchodech je dostanete v různých variantách: bílý, tmavý, bílý s příchutí citronu a pomeranče, a tmavý s fíkovou příchutí.

Bílý balzamikový krém se výborně hodí k rybám a zelenině. Pokud někomu vadí ostrá chuť octa, jemné bílé balzamiko bude pro jazýček jako pohlazení. Bílý balzamikový krém s příchutí citronu a pomeranče pozdvihne do nebeských výšin delikatesní lahůdky, jako je například panna cotta nebo sýry.

Tmavý krém s fíkovou příchutí patří k nejoblíbenějším u nás. Fíky dodávají tomuto krému delikátní nasládnou příchuť. Je vynikající v kombinaci s tmavými masy a sladkými potravinami - nejen dezerty včetně zmrzliny, ale např. i s dýní, sladkými bramborami nebo červenou řepou.

Tmavý krém má univerzální využití, výborně se hodí k masům, vnitřnostem, k rybám, plodům moře a ke všem druhům zeleniny, skvěle funguje i v marinádách. Je vhodný ke zdobení talířů s teplými i studenými pokrmy.

Recepty pro rok 2015, na které se můžete těšit na stránkách prozeny.blesk.cz, připravil šéfkuchař z  La Strada Ristorante, Jan Souček. Podle jeho receptů bylo mimo jiné natočeno 15 videoreceptů s herečkou Markétou Hrubešovou. Ke zhlednutí zde.

Informace a tipy pro použití řeckých balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou najdete i na facebooku, na www.papadim.com/cs.

Dobrou chuť!