Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Retro fotografie módního domu Dior konečně opustily trezor! Pokochejte se luxusem

27. října 2017 | 06:00

Šaty od Christiana Diora si nemůže dovolit každý. Obdivovat jeho honosné modely na fotografiích ale nic nestojí a vaše oko to potěší. Ponořte se do světa jednoho z nejstarších módních domů světa pomocí fotografií, které byly ještě nedávno ukryté před veřejností.

Ve 42 letech založil Christian Dior vlastní značku. A někdy v té době si vybral dvorního fotografa značky Dior – Marka Shawa. Ten patřil k prvním fotografům módy, kteří začali používat barvy. Nyní, po mnoha letech od doby, kdy byl Dior na svém začátku, se našly ve fotografově trezoru pečlivě uchované fotografie z doby, kdy s módním velikánem spolupracoval. Většina z nich nebyla nikdy zveřejněna. Mark Shaw tak zanechal odkaz budoucím generacím, pro které uchoval neopakovatelné okamžiky z oné doby, a to vše v barvě.

Zajímavostí je, že Christian Dior jakožto homosexuál neměl nikdy manželku ani děti, což byl důvod, proč ho nemohl jeho jediný bratr vystát a už od dětství ho trýznil. Vztahy se nezlepšily ani v dospělosti. Oproti tomu miloval Christian Dior svou neteř Françoise. Z té se však v dospělosti stala nadšená přívrženkyně nacismu a měla mnohé konflikty s Diorovými židovskými manažery.

Podle francouzského dědického práva měl po Diorově smrti (protože neměl děti ani žijící rodiče) jeho majetek dědit jeho bratr Raymond. Předpokládalo se však, že se bohatou dědičkou stane Françoise. Její nacistické názory však strýček neunesl. Dior se rozhodl svou rodinu vydědit.

Další zajímavé fotogalerie najdete ZDE na webu Reflex.cz >>>

Autor: Leila Chadalíková, Reflex.cz