Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Umění k nakousnutí: Britský fotograf tvoří obrazy z jídla!

29. října 2013 | 12:15

Vypadá to jako scenérie z pohádky - západ slunce nad růžovým mořem obklopeným palmami. Až při bližším zkoumání ale zjistíte, že to, co vypadalo jako palmy, je ve skutečnosti nať z karotky, která roste na břehu filetů z lososa!

Pro britského umělce Carla Warnera byli vždy velkými vzory Salvador Dali a Patrick Woodroofe. Když potom nastoupil kariéru fotografa pro reklamní a PR agentury, zcela automaticky svůj styl a inspiraci podřídil abstraktnímu a imaginativnímu vidění světa ve stylu těchto dvou kontroverzních umělců.

Inspirace z hub

Salámové hory
Autor: carlwarner.com
Myšlenka tvořit obrazy a následně fotografie sestavené pouze z jídla, napadla Warnera při jedné z procházek na londýnském farmářském tržišti. "Koukal jsem se na nabídku stánků a najednou jsem objevil fantastické žampiony, které vypadaly jako zvláštní miniaturní stromy z jiné planety.", říká fotograf na svém webu.

Bezbřehá fantazie

Houbová savana
Autor: carlwarner.com
Vzal tedy tyto houby do studia a společně s dalšími ingrediencemi, jako rýžovými semínky a fazolemi stvořil na desce svého stolu hotový mikrosvět. "Houbová savana" se stala první fotkou ze série fantaskních krajin, kterými je dnes umělec nejproslavenější. A v průběhu následujících desíti let ho právě toto umění tvorby "jedlých světů" vyneslo mezi nejžádanější výtvarníky v oblasti reklamy a PR.

Barvy pro děti

Zelné moře
Autor: carlwarner.com
Kromě této práce se Carl Warner věnuje také psaní a především focení knih. V těch odhaluje zdroje své inspirace a detailní postupy, jakým způsobem vznikají magické světy plné potravin. Kromě toho vydal také knihu určenou dětem - jednobarevné obrázky doplněné krátkými rýmovačkami, které mají v dětech vzbudit chuť učit se a rozvíjet svoji fantazii.

Nechte se i vy přenést do pohádkového světa a prohlédněte si Warnerovy fotografie v naší galerii.

Autor: brig