Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vagína jako umění: Sochař už jich odlil více než 400

9. října 2013 | 06:00

Je tohle ještě umění? Anglický umělec Jamie McCartney se proslavil svými odlitky ženských vagín. Do jeho rukou už se dostalo na 400 žen, které nechaly umělce, aby udělal silikonový odlitek jejich genitálií.

Umělec, který první odlitky vytvořil pro londýnské muzeum sexu, se zřejmě nechal inspirovat jednou z epizod legendárního seriálu Sex ve městě. V té nesmělá Charlotte nechala slavného umělce, aby namaloval její vagínu.

Jamie McCartney zašel ale ještě dál, ženy se před ním nejen svlékají, ale nechávají také umělce, aby se jich dotýkal na těch nejintimnějších místech. Výsledkem je pak jejich vlastní, jedinečná vagína zvěčněná v sádře či dokonce bronzu.

Anglický umělec Jamie McCartney se zaměřuje hlavně na genitálie, ženské a dokonce i mužské.
Autor: www.greatwallofvagina.co.uk
Vyšší poslání

Jamie ale povýšil své umění na vyšší úroveň „Zjistil jsem, že stejně jako muži, i ženy trpí frustrací ze svého pohlaví. Proto jsem se rozhodl s tím něco udělat, abych jim pomohl,“ říká umělec. Tomu se na pracovní stůl položily nejen sexy osmnáctileté modelky, ale i ženy všech jiných kategorií a různých národností či společenských vrstev, matky dětí i sedmdesátileté důchodkyně.

Jamie McCartney při práci
Autor: www.greatwallofvagina.co.uk
V jeho archivu jsou i dvojčata a také transsexuální ženy nebo ty, které si nechaly udělat plastiku pohlaví. „Vagíny jsou stejně rozdílné jako lidský obličej. Měly by zůstat přirozené a originální,“ říká Jamie, který se snaží bojovat proti plastickým úpravám.

Anglický umělec Jamie McCartney se zaměřuje hlavně na genitálie, ženské a dokonce i mužské.
Autor: www.greatwallofvagina.co.uk
I muži mají své odlitky

Aby to pánům tvorstva nebylo líto, zaměřil se umělec také na ně. Chce je totiž přesvědčit, že i každý mužský penis je originál a není pro ně měřítko dokonalosti.