Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Už máte plán na víkend? Prožijte Hradozámeckou noc!

Vyjeďte si s rodinou na výlet
30. srpna 2013 | 14:06

Konec letních prázdnin bude patřit velkolepé akci, kterou si užije celá rodina. Letos už čtvrtý ročník oblíbené Hradozámecké noci pro vás otevře brány několika desítek našich nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších památek.

Noční prohlídky v romantických kulisách můžete díky Národnímu památkovému ústavu absolvovat na více než 60 českých a moravských hradech a zámcích. Na co všechno se můžete těšit? Přinášíme alespoň malou ochutnávku.

Benešov nad Ploučnicí
Na nádvoří Horního zámku budou probíhat ukázky dobových řemesel a kuchyně i historické souboje v podání skupiny historického šermu a řemesel. Na oživené noční prohlídky s průvodci v dobových kostýmech a pohádkovými bytostmi vás zve Dolní zámek.

Březnice
Zámek ožije barokní atmosférou dobrodružného a milostného příběhu rytíře Lagardere, alias „Hrbáče“, jeho přátel i nepřátel, na motivy románu P. Févala, v podání Divadla historie v pohybu Exulis. Dále se můžete každou hodinu těšit na noční hrané prohlídky zámku.

Duchcov
Budete moci shlédnout to nejlepší ze tří Mozartových oper v podání Severočeského divadla. Ve spolupráci s Divadlem V Pytli Petra Stolaře pořádá v sobotu správa zámku i oživené prohlídky s Casanovou, Da Pontem a… možná přijde i Mozart.

Hluboká
Zámek o Hradozámecké noci umožní výstup na věž a nahlédnutí do zámecké studny na třetím nádvoří. Prohlídka je bez průvodce.

Hrubý Rohozec
Zúčastníte se hraných kostýmovaných prohlídek Ti Druzí, aneb pohřeb starého pána. Prohlídky budou vycházet po dvaceti minutách od 20 do 23 hodin (podle zájmu budou přidány další časy). Na nádvoří se bude promítat česká detektivka natáčená na zámku v šedesátých letech.

Karlštejn
Karlštejn nabídne bohatý program: loutkové divadlo, koncert hudební skupiny, promítání filmu Noc na Karlštejně, zkrátka nádhernou noční atmosféru s půlnočním překvapením.

Kroměříž
Hradozámecká noc se uskuteční již tradičně společně s Kroměřížskými vinařskými slavnostmi. Program začne na nádvoří zámku prezentací tuzemských i světových vín, samozřejmostí jsou ochutnávky vzorků i someliérská vystoupení. Návštěvníci si budou moci volně prohlédnout reprezentační sály i vystoupat na zámeckou věž.

Mníšek pod Brdy
Autor: Profimedia.cz


Landštejn
Od 21 hodin do půlnoci jste zváni k netradičnímu posezení a povídání u ohně a na procházku nočním hradem

Mníšek pod Brdy
Na zámku chystají nové speciální prohlídkové trasy. Pro rodiny s dětmi to budou Pohádkové prohlídky za skřítky, pro dospělé pak nahlédnutí do reprezentativních komnat zámku s názvem Z tajného deníku Serváce Engela. Program Hradozámecké noci bude doplněný promítáním filmu, ochutnávkou vín, hudbou, expozicí o historii módy na panenkách, výstavou a pro děti výtvarným ateliérem. Večer bude zakončen slavnostním ohňostrojem v zámecké zahradě.

Nové Hrady  
Užijete si noční prohlídku s průvodci v historických kostýmech. V ceně prohlídky je ochutnávka vín, vinných moštů, nebo čokoládových pralinek.

Ploskovice
Máte rádi pohádky? Putování za pohádkami, při kterém si procvičíte svou paměť a fantazii. Využijte jedinečnou příležitost a odhalte kouzlo zámku a jeho parku v hodinách, kdy je veřejnosti vstup zapovězen

Rožmberk
Rožmberk
Autor: Profimedia.cz

Jste zváni na odpolední program pro rodiče s dětmi, uvidíte vystoupení skupiny historického šermu a divadelní představení. Večerní program bude slavnostně zahájen na hradním nádvoří. Hlavním hostem večera kořeněného Francií bude Chantal Poullain, v atmosféře Roku francouzské kultury pak zazní šansony i výběr z francouzské opery, ale také poezie v přednesu Saši Rašilova. Milovníci módy a historie ocení přehlídku historických vojenských uniforem a celý hrad se na chvíli přenese i do časů Napoleona Bonaparte.

Velké Losiny  
Program pro celou rodinu na nádvoří zámku začne v poledne. Těšit se můžete na jarmark a řemeslné dílny, loutkohraní, soutěže a hry pro děti, vystoupení klauna a skupiny historického šermu i na tajemné večerní prohlídky při baterce.


Více o bohatém programu se dozvíte na npu.cz a hradozameckanoc.cz.

Autor: Simona Procházková