Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kapsle nebo kávová zrna? Záleží, jestli preferujete cenu, nebo kvalitu

18. září 2018 | 10:00

Bez ranní kávy se mnoho z nás nedokáže uvést do provozu. A pokud vaším oblíbeným šálkem není instantní káva, nebo turek, jistě už jste přemýšleli nad tím, jak si dobrou kávu připravit doma. Není nic jednoduššího, než si pořídit kávovar. Vyplatí se ten na kapsle, nebo raději sáhnout po tom, co připravuje nápoj z čerstvě namletých kávových zrn?

Vložit kapsli do kávovaru, zapnout a pak už si jen užívat šálek obblíbené kávy je snadné. Káva z kávovaru, který si umí poradit s kávovými zrny je ale mnohem chutnější, už proto, že je vaše volba, jakou kávu do něj nasypete. Jak si tyto dva kávovary - kapslové a automatické stojí. A který z nich by vyhovoval lépe právě vám?

Cena kávovaru

Co se ceny týče, jednoznačně vítězí kávovary kapslové. Nejlevnější seženete na trhu už od zhruba jeden a půl tisíce korun. Oproti tomu automatické kávovary jsou i desetkrát dražší. A samozřejmě platí, že čím levnější si pořídíte, tím méně toho umí, a nevypadají zrovna hezky.

Na druhou stranu vysoké pořizovací náklady dokáže automatický kávovar vyvážit v průběhu provozu. Zatímco jedna kapsle stojí v přepočtu zhruba sedm korun za kus, šálek zrnkové kávy vás vyjde levněji. Tedy v případě, že si nezačnete kupovat kvalitní,světle praženou kávu, což dost hrozí, protože při experimentování brzy zjistíte, že je mnohem chutnější.

Kvalita a chuť kávy

Je jasné, že hlavním kritériem pro výběr kávovaru bude chuť kávy, kterou vám připraví. A tady jasně vítězí kávovary automatické. V kapslích je káva vždy namletá a přestože je uzavřená ve vakuu, časem ztrácí svoji chuť a aroma. automatické kávovary vám kávu před přípravou namelou vždy čerstvou a proto je její chuť plnější.

U nápojů s mlékem je navíc poměrně časté, že káva v kapslích je instantní a mléko samozřejmě sušené. Když tedy srovnáte chuť cappuccina z automatického kávovaru - z čerstvě namleté kávy a plnotučného mléka a chuť cappuccina z kapsle, máte jasno.

Na trhu navíc existuje i kávovar značky De´Longhi, který jako jediný automatický kávovar umí připravit ledovou kávu. Jak na to se podívejte ve videu:

Video se připravuje ...
Kávovar DeLonghi • VIDEO: Adam Balažovič

Ekologický dopad

Je jasné, že co se "zelenosti" týče, opět vítězí kávovary automatické. Z hlediska ekologie je každá kapsle po použití na vyhození a s kapslovým kávovarem tak vyprodukujete velké množství odpadu. Existují sice místa, kde kapsle z kávovarů recyklují, ale to zas není pro uživatele příliš pohodlné.

Řešením je, pořídit si kovové kapsle, které si můžete sami plnit namletou kávou podle vašeho výběru. Logicky se tím samozřejmě zvyšuje pořizovací cena a dále potřebujete mlýnek, kterým kávu namelete. Na druhou stranu tak ale můžete zvýšit také kvalitu a chuť kávy z kapslového kávovaru. Jen je to opět méně pohodlné, než stisknout tlačítko na automatickém kávovaru a za minutu už sedět v pohodlném křesle s oblíbeným šálkem vaší kávy.

Autor: red
Video se připravuje ...