Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Netrapte se na lyžích, připravte se na ně!

24. října 2016 | 14:00
Prezentace klienta |

Co říkají vaše stehna při sjezdovém lyžování? Volají o pomoc? A záda? Bolí? Asi ano, ale jak tušíte, dá se tomu předejít. Fitness trenérka Dana radí, jak se malou změnou v podzimní „suché“ přípravě dostanete do formy před lyžařskou dovolenou. Jak zacházet s tělem ve fitku? A jak na sjezdovce?

Lyžování je fajn relax, ale …

Nedávno si posteskla kamarádka Ivana:Děti mají rády zimu na horách, tak jezdíme každý rok o jarních prázdninách lyžovat. Baví mě sledovat, jak to dětem jde, a mám radost, že můžu jezdit s nimi, ale popravdě je to pro mne každý rok těžší a namáhavější. Neudržím s dětmi tempo, bolí mě nohy i záda. Vím, že bych měla nějak víc sportovat během roku, ale jak? Permanentku do fitka sice mám, dostávám jí od manžela každý rok jako dárek k narozeninám, ale je to vůbec k něčemu? Dostanu se na aerobic tak dvakrát do měsíce a jsem pak víc zničená, než když nejdu vůbec. Letos mám ale motivaci, nechci se dívat na sjezdovku jen z Apres Ski. Kór, když jsem si vypůjčila parádní lyže na celou sezonu.

Co s tím? Iva není sama

Trenérka Dana přesně ví, o čem je řeč. Každý rok radí příležitostným lyžařům, které svaly na podzim potrápit a jak, aby pak lyžování nebyla dřina, ale radost. Říká: „Nelyžaři často považují sjezdování za lehký sport, při němž se člověk pasivně vozí z kopce, přitom přesný opak je pravdou. Lyžování je velmi komplexní aktivita, při níž jde jak o vytrvalost, tak o pevné držení celého těla s intenzivní intervalovou námahou dolních končetin. Pracují ale i ruce a především jde o aerobní sport, u kterého se projeví, v jaké jste fyzické kondici. Pokud musíte po každém čtvrtém oblouku zastavit, vydýchat se a nechat odeznít bolest ve stehenních svalech, je opravdu na místě zapracovat na tzv. "suché" přípravě. Chválím Ivaninu odhodlanost začít včas.“ 

Autor: HAPPY SKI SPORT

Tréninkový plán

Trenérčiny rady jsou poměrně konkrétní: ideální jsou tři až čtyři tréninkové hodiny týdně, přičemž dva tři měsíce by vám měly pohodlně stačit k získání potřebné formy. Musíte se věnovat všemu - fyzička + posilo + protahování. Dnes se v mnoha fitness centrech provozují lekce tzv. jumpingu, což je cvičení na trampolínách, z podstaty zaměřené právě na zpevnění trupu, svaly dolních končetin a aerobní trénink. To je ideální. Na konci cvičební jednotky by mělo být pár minut věnováno protažení namáhaných svalů. Pokud instruktor strečink nezařadí, protáhněte se sama, je to důležité. Na zpevnění trupu a hlubokého svalového stabilizačního systému je výborné cvičení pilates nebo tzv. BOSU Core. BOSU je gumová pomůcka ve tvaru kulového vrchlíku, na níž pomocí série pomalých balančních a rotačních cviků aktivujete svalstvo trupu a zad. To zařaďte jako druhý trénink v týdnu.Jako další hodiny si vyberte některé z moderních aerobně posilovacích lekcí, kterých bývá na výběr víc. Například TRX je zábavné posilování na závěsných systémech, všude se dnes cvičí bodyform nebo bodystyling, pokud máte ráda aerobic, i ten je užitečný. Klidně tyto hodiny střídejte, ať se nezačnete nudit a neztratíte do cvičení chuť. Bude to nejspíš bolet, ale připomeňme si - co bolí, to sílí. A nevzdávejte to, každá odcvičená hodina se počítá. 

A co na svahu?

Zlepšující se kondici pocítíte už po pár týdnech a na zimní dovolené se nebudete trápit. Protahujte se i po samotném lyžování, zaměřte se především na svalstvo dolních končetin, ale můžete mít pochopitelně potíže i s jinými svalovými skupinami. Často bývají po dni na sjezdovce ztuhlé svaly krku a ramen a to tehdy, když je vám zima a máte tendence před mrazem přitahovat ramena k uším. To si vůbec nemusíte uvědomovat, až večer pocítíte bolest za krkem. Znalost protahovacích cvičení a vlastního těla vůbec se vám bude hodit. Uprostřed týdne pak zařaďte jeden odpočinkový den pro regeneraci a obnovu sil.  

Věříme, že letos bude vaše lyžovačka bez bolesti.

Zpracováno na základě konzultace s trenérkou Danou z http://www.squasharena.cz

Video se připravuje ...