Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kam na víkend? Můžete zažít adrenalin v šapitó, čichat ke květinám a baštit dobroty

25. srpna 2016 | 06:00

Víkend je zase tady a tolik skvělých akcí, že jsme zvědaví, jestli si vůbec budete schopni vybrat, kam se podíváte. Opět jsme pro vás namíchali koktejl zajímavostí od cirkusu přes piknik až po návštěvu filmového festivalu. 

F.O.O.D. Piknik

Autor: facebook

Na pikniku, kam je vstup zdarma, se vám představí více než čtyřicet stánků s výborným jídlem, pitím a sladkostmi, po kterých se budete ještě dlouho oblizovat až za ušima. Na místě budou opět k dispozici piknikové koše plné skvělého jídla za symbolickou cenu. O piknikové koše je velký zájem, a proto se jejich počet v letošním roce navýší na 700 kusů. Čeká vás již tradičně velké pódium s programem, kde vystoupí nejen redakce časopisu F.O.O.D., ale také známé osobnosti z oboru kulinářství. Odpoledne bude ve znamení hudby a odpočinku na piknikové dece. Pohoda čeká i na rodiny a děti. Opět bude velká dětská zóna, kde se ti nejmenší budou moci zabavit a pohrát si. Více informací zde. 

Letní Letná

 

Beyon_AndyPhillipson
Autor: Letní Letná

Pokud jste ještě nezavítali na pražskou Letní Letnou, která už svůj program představuje od 18. 8., pospěšte si! Ještě do čtvrtého září máte šanci zhlédnout představení, ze kterých se vám bude tajit dech a bránice se vám budou třást smíchy. Ve čtvrtek 25. srpna čeká diváky best of pantomimické tvorby Radima Vizváryho v představení příslovečně nazvaném Sólo. Le Poids Du Vide je pro změnu název představení, které tvoří padesát metrů červeného lana a dvě umělkyně: Stéphanie N’Duhirahe a Morgane Widmer, neboli soubor Cie Des Pieds Perchés. 

Pátek 26. srpna bude patřit především Danielu Gulkovi. V 19.30 uvede v předpremiéře své zbrusu nové sólové představení o hledání vlastní identity a věčném tanci životem Bottom. Ještě předtím od 17 hodin představí Chaos srdce, který režíroval se svými žáky z 3. ročníku Ateliéru fyzického divadla Divadelní fakulty JAMU. Mladí herci a akrobaté pod jeho vedením rozehrají barvitou karikaturu s náznakem cynického úšklebku a hudba renomovaného perkusisty Pavla Fajta doprovodí a umocní jejich improvizace a kreativní fantazírování.

V pátek večer ožije také „vzdálená“ scéna Letní Letné, kterou se letos poprvé stalo Divadlo Archa. Právě zde uvede mezinárodní tým divadla KREPSKO v pražské premiéře inscenaci Edgar's Echo inspirovanou životem a dílem Lewise Carrolla, autora knihy Alenka v říši divů. V sobotu se přihlásí o slovo nastupující generace novocirkusových umělců. Večer s názvem Cirksession II organizuje Cirkus Mlejn.

V neděli se návštěvníci mohou těšit na Still Life Ondřeje Holby. Autorské vizuální představení inspirované tvorbou Reného Magritta přináší lehce naivní, nepravděpodobný a mnohdy směšný obraz (ne)fungování naší mysli. Druhým představením je Study / Shames souboru Holektiv.

Letní Letná každý den nabízí také představení pro děti, která začínají již v 11 hodin. Nechybí ani doprovodný program zahrnující večerní hudební produkci, filmové projekce, workshopy nejen pro děti či výstavu v maringotce.

 

Až na severní pól

Video se připravuje ...
Až na severní pól - oficiální trailer • VIDEO: archiv

Do kina míří nádherný kreslený snímek z dílny francouzského animátora a výtvarníka Rémi Chayé. Patnáctiletá Saša je dcera bohatých aristokratických rodičů v Rusku koncem 19. století. Sní o dalekém severu a truchlí nad osudem svého dědečka Olukina, významného vědce a polárníka, který se dosud nevrátil ze své poslední expedice, na které se pokusil dobýt severní pól. Olukin předal své poslání výzkumníka Saše, ale její rodiče, kteří už jí začali sjednávat svatbu, to vůbec neschvalují. A tak se Saša rozhodne vzepřít svému osudu, uprchne z domova a je odhodlaná Olukina nalézt, i kdyby měla dojít až na severní pól.

Exkurze do pivovaru

Pivovar Litovel 89 Varna
Autor: Pivovar Litovel

Litovli se kvůli její poloze na šesti ramenech řeky Moravy říká hanácké Benátky. Královské město založené ve 13. století se může pochlubit dlouhou historií, která sahá hluboko do středověku, a také řadou významných památek. Město se nachází v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, takže je také významným turistickým centrem. Známé je i díky svému pivovaru. Když se totiž řekne Litovel, spousta lidí si vybaví právě tamní pivo. Litovelský pivovar, který vznikl v roce 1893, je živou historií pivovarnictví. Ti, kteří mají zájem o hlubší poznání tajů výroby litovelského piva, mohou využít exkurze, které v pivovaru probíhají po celý rok. Součástí prohlídky je návštěva historické varny, ležáckých sklepů a degustace různých druhů piv. Tajemství poctivého pivovarnického řemesla je možné poznat každý všední den od 10 do 15 hodin. Exkurze probíhají po předchozí domluvě. Pro rezervaci kontaktujte Pivovar Litovel na telefonním čísle 724 776 392 nebo na e-mailové adrese navratilova@litovel.cz.

Floria Léto 2016 v Kroměříži

Hvozdíky jsou skvělá zahradní dekorace
Autor: Profimedia.cz

„Květinová galerie“ se chystá v Kroměříži ve dnech 25. až 28. srpna. Květiny orámují unikátní expozici charitativních fotografií českých osobností, které byly pořízeny na podporu dětí z kojeneckých ústavů. Snímky s miminky, na kterých se představí například Vojtěch Dyk, Tatiana Vilhelmová, Ondřej Brzobohatý nebo Petra Kvitová, nafotila slavná fotografka Nguyen Phuong Thao. Výzdobou budou stovky odrůd řezaných květin vrcholného léta, které na 40. jubilejní ročník výstavy dodají čeští zahradníci. „Lidé budou moci obdivovat například lilie, jiřiny, mečíky či růže. Nebudou chybět kaktusy a sukulenty, trvalky, vodní rostliny, okrasné keře či bylinky,“ popisuje manažer výstavy Vojtěch Zahradník. Vše doplní umělecká díla sochařů, sklářů, řezbářů a malířů. Kromě řezaných květin si na akci mohou lidé prohlédnout prodejní výstavu Klubu kaktusářů Frailea Kroměříž, ale i expozici sukulentů a balkonových rostlin či moderní i historickou zemědělskou techniku. „Návštěvníci si budou moci prohlédnout výstavu drobného zvířectva nebo si zakoupit široký sortiment potřeb pro dům a zahradu. K dispozici bude i unikátní hřiště Dětský svět s množstvím prolézaček, skluzavek a jiných atrakcí. Pro děti jsme navíc po celou dobu akce připravili herní program a soutěže,“ dodává Zahradník. V rámci doprovodného programu vystoupí Vlasta Horváth, Martin Maxa nebo tradiční dechovka Moravská veselka.

Festival filmů Telč

Autor: facebook

Již 12. ročník evropského filmového festivalu Arts & Film bude ve znamení filmů, které jsou nějakým způsobem spojeny s pořádající Telčí. Můžete se také zapojit do workshopu, během kterého poznáte, jak se natáčí, stříhá a zpracovává film. Více informací získáte na stránkách.

Video se připravuje ...