Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smrtící alergie: Zabít vás může kondom, lék proti bolesti i polibek

  • Kondom by měl život chránit, přesto vás může i zabít.
    11. prosince 2014 | 12:30

    Pupínky, kýchání, opuchlé a slzící oči. S nějakou tou alergickou reakcí se už setkala většina z nás. Věděli jste ale, že můžete zemřít třeba poté, co si vezmete tabletku proti bolesti? Přinášíme vám seznam deseti nejvíc šokujících úmrtí na alergickou reakci vůbec.

  • Zabilo jí tetování


    Autor: shutterstock.com
    Je to tragédie, když zdravá třiadvacetiletá dívka zemře na alergickou reakci. A to i přesto, že to nebylo její první tetování. Italská studentka Federica Iammatteo z Milána navštívila místní specializované studio, aby si nechala vytetovat obrázek na pravou stranu zad. Druhý den ráno jí ale bylo špatně. Začaly jí tuhnout ruce a nohy, krvácela a měla zvýšenou teplotu. Její zdravotní stav se prudce zhoršoval, vyhledala proto lékařskou pomoc. Okamžitě byla převezena do nemocnice, kde však po několika hodinách zemřela. Policie její smrt vyšetřovala. Žádné zanedbání hygieny ani jiné pochybení ze strany tetovacího studia ale nezjistila. Jak se později ukázalo, dívka zemřela na alergickou reakci na inkoust.
  • Smrt po lécích proti bolesti


    Autor: Shutterstock.com
    Kdo by si nepamatoval Bruce Lee... Téměř nikdo však neví, že nejoblíbenější z Kung Fu mistrů zemřel na alergickou reakci na lék proti bolesti. Bruce si po natáčecím dni svého nového filmu Hra se smrtí postěžoval na bolest hlavy své herecké kolegyni Ting Pei. Ta mu podala prášek proti bolesti, který jí předepsal lékař. Herec si šel lehnout na gauč v šatně, když pro něj ale o hodinu a půl později přišla kolegyně, nebyla schopna ho probudit. Přivolaný doktor se ho pokoušel vzkřísit, ale přes všechny pokusy byl Bruce Lee mrtvý dříve, než ho sanitka dovezla do nemocnice. Příčinou byl otok mozku, který byl reakcí na látku obsaženou v léku proti bolesti.
  • Tragické vosí bodnutí


    558909:gallery:true:trueDalší šokující úmrtí na alergickou reakci se odehrálo poměrně nedávno. Jednapadesátiletá Lucie Roussel, primátorka hlavního města La Prairie v jižní části Montrealu, šlápla na vosí hnízdo v blízkosti své chaty a údajně byla bodnuta nejméně 15krát, než byla převezena do nemocnice. Přestože tvrdila, že není na vosy alergická, po převozu do nemocnice byla prohlášena za mrtvou. Zatím není jasné, zda starostka přišla o život kvůli anafylaktické reakci (která se může projevit už po jednom bodnutí), nebo kvůli toxické reakci, která vyžaduje alespoň 15 bodnutí.  Ať tak či onak, smutnou pravdou zůstává, že se stala součástí statistiky, která říká, že dvě procenta lidí mají alergii na vosí jed.
  • Smrtící latex

    Autor: profimedia.cz

     

    Už jste někdy slyšeli o alergii na latex? Je častější, než si myslíte, a do života zasahuje stejně jako jakékoli jiné alergie. Představte si, že nemůžete nosit latexové boty, latexové oblečení, latexové spodní prádlo nebo plavky, a musíte se dokonce vyhýbat kondomům a latexovým rukavicím. Doplatil na ni i čtyřicetiletý vysloužilý americký námořní poručík, Harold R. Henderson.  Hospitalizovali ho v námořní nemocnici Balboa kvůli respiračním a srdečním komplikacím v domnění, že má infarkt. Bohužel šlo o alergickou reakci na latex.

  • Zemřela kvůli prodloužení vlasů

    Autor: Shutterstock.com
    Pro někoho, kdo si nechává prodlužovat vlasy od 20 let věku, je to opravdu nepochopitelná smrt. Atasha Graham zemřel ve věku 34 let, v důsledku anafylaktického šoku způsobeného alergickou reakci na lepidlo použité při prodlužování vlasů. Zatímco pitva potvrdila, že jde o alergickou smrt, přesná příčina nemohla být jednoznačně identifikovány. Vzhledem k tomu, že nebyly nalezeny žádné stopy drog, alkoholu nebo jiných potravin, které jsou známými alergeny, zda se, že prodloužení vlasů bylo nejpravděpodobnějším viníkem. Když se Atasha vrátil ráno domů z nočního klubu, náhle se zhroutila a přestala dýchat.  Přes pokusy ji oživit nikdy nenabyla vědomí a zemřela v nemocnici. Patologové tvrdí, že ročně se setkají s 10 - 20 alergickými úmrtími, které jsou způsobeny negativní reakcí na lepidlo použité při prodlužování jejich vlasů.
  • Smrt kvůli mobilnímu telefonu

    Autor: Twitter, Profimedia.cz
    Možná budete namítat, že tahle smrt je sebevražda, ale když budete číst dál, dozvíte se, že sem vlastně patří. V roce 2012 spáchal houslista Michael Nield  sebevraždu jen proto, že už se nedokázal vyrovnat se svou alergií na záření z mobilního telefonu. Absolvent Oxfordu, který byl velmi citlivý na záření vycházející z mobilních telefonů, už nedokázal snášet každodenní bolest, kterou mu mobily všech způsobovaly. Přesto, že učinil nezvyklá opatření, aby se alergie vyhnul, jako přestěhování se daleko od civilizace, nošení speciálního oblečení a spaní ve stanu z mikrovlákna, musel se nakonec uchýlit k opravdu extrémnímu opatření. Nakonec svá muka ukončil sebevraždou.
  • Vůně, která zabíjela

    Autor: Shutterstock.com
    Smrt je vždycky děsivá. Mnohem děsivější je ale skutečnost, že někdo zemře "jen" na vůni alergenu. Kathy Tague DiGirolamo byla na svých druhých líbánkách s manželem Robem, když došlo k tragické události, která zapříčinila její předčasnou smrt. Kathy měla bronchiální astma, a také alergii na měkkýše. Zatímco byl zamilovaný pár v restauraci, prošel kolem jejich stolu číšník s talířem krevet. Zřejmě jen pouhý závan vyvolal extrémní alergickou reakci. I přes použití inhalátoru s lékem na astma a asistenci 3 lékařů, kteří byli náhodou v restauraci přítomni, se Kathy zastavilo srdce a ona byla prohlášena za mrtvou v místní nemocnici. Odborníci tvrdí, že taková reakce na alergeny ve vzduchu je extrémně vzácná, ale že existují a ve většině případů udeří bez varování.
  • Polibek smrti

    Autor: shutterstock
    V roce 2005 zemřela v Quebecu v Kanadě patnáctiletá dívky poté, co se líbala se svým přítelem. Za vším byla alergická reakce na arašídy. Nemocniční úředníci potvrdili, že kontakt s alergeny pocházel z polibku. Její přítel jen chvilku před tím jedl toast s arašídovým máslem. Christina Desforges bojoval v nemocnici několik dní, než podlehla své alergie poté, co lékaři nedokázali léčit její příznaky. Počet lidí, kteří jsou silně alergičtí na arašídy a arašídové výrobky, stále stoupá.
  • Zabil jí sex

    Autor: Profimedia.cz
    Třiačtyřicetiletá žena z Irska zemřela za poněkud neobvyklých okolností. Carol Hickey, matka čtyř dětí, totiž zemřela na alergickou reakci na psí sperma poté, co měla sexuální styk se psem. Poté, co žena zkolabovala a byla převezena do nemocnice, diagnostikovali lékaři, že jde o anafylaktický šok.
  • Smrtící sluneční paprsky

    Tento víkend bude skutečně horký!
    Autor: profimedia.cz
    Slunce sice dává sílu všemu živému na Zemi, ale existují i lidé, kteří se jim vyhýbají jako čert kříži. A upíři to nejsou! Jefim A., svářeč z města Ufa, byl v práci vystaven velkému množství záření, což způsobilo, že se u něj vyvinula foto kontaktní dermatitida, tedy alergie na sluneční světlo. Tahle vzácná alergie ho zabila během letních veder v Rusku. Srdeční zástava byla způsobena akutní koronární nedostatečností, která byla důsledkem působení slunečního záření. léky proti bolesti byly nalezeny vedle jeho těla, což naznačuje, že měl pravděpodobně silné bolesti před svou smrtí. Tahle vzácná nemoc trápí všechny členy jeho rodiny a každý z nich musí přijmout nezbytná opatření, bez ohledu na to, kam jde. Jefim vždy chodil ven zabalený do několika vrstev oblečení, koukaly mu jen oči.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...