Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Useknutá hlava, mozky i oční bulvy: 10 nejbizarnějších věcí, které celníci zabavili na letišti

  • Lidé se ze svých dovolených snaží propašovat kde co.
    11. listopadu 2014 | 14:17

    Zatímco většinu z nás polévá studený pot i když se snažíme v příručním zavazadle propašovat na palubu letadla lahvičku parfému, stále existují cestující, kteří si s tím, co mají v kufru, příliš těžkou hlavu nedělají. Asi vás překvapí, co všechno rentgeny celníků odhalily.

  • Lidskou kostru

    Kostra
    Autor: shutterstock.com

     

    Dvě Italky šokovaly v roce 2008 personál na letišti v Mnichově, když celníci při běžném rentgenové kontrole během mezipřistání na cestě ze Sao Paula do Neapole objevili v jejich zavazadle lidskou kostru. Ženy se však prokázaly platným úmrtním listem, který  potvrdil, že ostatky patří členovi rodiny, který zemřel v Brazílii o 11 let dříve. Zajímavé je, že jim bylo dovoleno pokračovat v letu i s lidskými ostatky.

  • Lidské bulvy

    Oční bulva
    Autor: shutterstock.com
    10 lidských očních bulv plovoucích ve skleničce od marmelády našli celníci v zavazadle cestujícího na letiště Stansted v roce 2007. Není ale známo, proč někdo cestoval s pěti páry lidských očí, ani to, co se s nimi stalo poté, co byly zabaveny.
  • 200 tarantulí

    Tarantule
    Autor: Profimedia.cz
    Holandští celníci zabavili v roce 2012 na letišti Schiphol v Amsterodamu 200 jedovatých tarantulí, které byly ukryté ve dvou kufrech. Nalezení živí pavouci, i další nejrůznější hmyz (obřích sarančat, stonožek...), který byl v zavazadlech ukryt, byly převezeny do amsterodamské zoologické zahrady, kde o ně bylo dobře postaráno.
  • Useknutou tulení hlavu

    Tuleň Arthos
    Autor: ČTK
    V roce 2004 zastavili celníci na mezinárodním letišti Logan v Bostonu muže, který měl ve svém příručním zavazadle useknutou hlavu tuleně. Muž, který byl profesorem biologie tvrdil, že zvíře už našel mrtvé a hlavu chtěl použít k vzdělávacím účelům. Bohužel pro něj, federální zákony na ochranu volně žijících živočichů považují nezákonné jakékoliv odřezávání odumřelých částí zvířat. Hlava mu byla zabavena a on musel zaplatit vysokou pokutu.
  • Mládě tygra

    Malý tygřík je k sežrání
    Autor: Blesk - Jiří Čada/ Zoo Jihlava - Kateřina Kosová
    Celníci na mezinárodním letišti v Bangkoku objevili díky rentgenu v roce 2010 v kufru plném plyšových hraček sedativy omámené dvou měsíční mládě tygříka. Jedenatřicetiletá žena, která se mládě pokoušela propašovat doufala, že na íránské černém trhu vydělá v přepočtu až 80 tisíc korun. Žena byla zatčena a tygr byl poslán do rezervace, která zajistí jeho návrat zpět do volné přírody.
  • Syrové mozky

    Mozek
    Autor: shutterstock.com
    V roce 2012 byly na mezinárodním letišti v Káhiře zadrženi tři muži, kteří se v zavazadlech snažili propašovat 200 kilogramů syrových kravských mozků. Ty chtěli prodat v egyptských restauracích, kde jsou tyto mozky považovány za pochoutkou. Nakoupili je prý v Súdánu za méně než jeden dolar za kus, V Egyptě by je ale mohli prodat nejméně za šestkrát tolik. Úředníci potvrdili, že mozky byly zničeny brzy poté, co byly zkonfiskovány.
  • Miniaturní pistolku

    Jakmile se zbraň zbarví červeně, je zablokována a není možné z ní pálit.
    Autor: Armatix
    Celníci na londýnském letišti Heathrow zabavili na začátku tohoto roku miniaturní hračku - pistolku, která patřila k postavičce kovboje Woodyho z Toy Story. Úředníci se odmítli k tomuto incidentu vyjádřit. "Nechceme komentovat konkrétní případy a vyzrazovat podrobnosti o našem bezpečnostním režimu."
  • Obří dýni

    Mila si chce Halloween užít. Tohoto macka si ulovila na tržišti s dýněmi
    Autor: profimedia.cz
    Letos v létě se celníci na letiště v Birminghamu zmocnili obří dýně, kterou se cestující z Bangladéše pokoušel opakovaně propašovat do Británie z Asie. Metr a čtvrt dlouhá zelenina, která vážila více než 25 kilo, byl objevena ještě spolu s 79 kily ryb a 94.000 cigaretami.
  • Vycpaného pásovce

    Pásovec
    Autor: shutterstock.com
    Krása preparováných zvířat je vždy diskutabilní. V září 2004 celníci v Sydney díky rentgenu odhalili nevkusně vycpaného pásovce, který měl sloužit jako stojan na klobouky a deštníky. Jak cestující prozradil, pásovec byl určen jako dárek. Pokusem o jeho "propašování" do země ale muž porušil přísné australské zákony týkající se dovozu volně žijících živočichů.
  • Řetězovou pilu

    Benzinová motorová pila Oleo–Mac GS 350: původně 7 190,- , nyní 2 390,- , sleva 67 %. Prodává Mountfield.
    Autor: Mountfield
    V roce 2012 se jeden cestující pokusil projít kontrolou na new yorkském letišti  Elmira Corning Regional Airport s motorovou pilou, která měla nádrž plnou benzínu až po okraj. Překvapivě mu bylo nakonec umožněno nastoupit na palubu letadla i s motorovou pilou, jen musel vylít všechen benzín.

Klíčová slova:  cestování, celnice
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...