Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak poznáte psychopata? Hodně těžko

21. března 2014 | 15:00

Jestli si myslíte, že psychopati jsou jen šílení vrazi nebo kanibalové, kteří vraždí na potkání, jste na obrovském omylu. Psychopatických typů je celá plejáda a ani byste nevěřili, kde a jak často se s nimi potkáváme. A na první pohled je rozhodně nerozeznáte!

Psychopati, nebo taky sociopati, nebo ještě jinak ti, kteří trpí disociální poruchou osobnosti, na světě byli odjakživa. V jeskyni byste je našli i mezi nejodvážnějšími lovci mamutů. Dnes je podle psychologů nejvíc psychopatů mezi politiky, právníky, zpravodajci, mezi chlapáky z nejšpičkovějších jednotek americké námořní pěchoty nebo mezi chirurgy.

Jak poznat psychopata

Problém je, že na první pohled ho neodhalíte. Mezi nejčastější poznávací znamení totiž patří věci, které jsou sympatické. Vnější šarm, super výmluvnost, zábavnost, perfektní umění přetvářky a napodobování citů normálních lidí. Vtip je ovšem v tom, že psychopat žádné city nemá. Jen se lépe nebo hůře naučí je odkoukat od ostatních a potom vám je servírovat v přesných dávkách tak, abyste nic nepoznali.

Nemají soucit, vůbec nic jim neříká slovo svědomí, nemají prakticky z ničeho strach a dokážou žít z minuty na minutu a na plné pecky. Jsou proto neuvěřitelně zajímaví a pro ženy velmi okouzlující a sexy. Ostatně, roztomilí psycho chlápci jsou teď v módě - doktor House, seriálový Sherlock, Christian Grey a mnoho dalších antihrdinů z filmů, seriálů a knih.  A na to pozor.

Psychopat ví, jak vás ovládat

Protože jsou psychopati tak přesvědčiví a většinou na oko důvěryhodní, můžeme se jimi snadno začít nechat ovládat, aniž bychom si to zpočátku uvědomovali. Jediným způsobem, jak se vymanit, je to, co většina normálních lidí nedokáže - začít je ignorovat. Jejich výčitky, jejich sliby, jejich lži o krásných snech. Když začne psychopat vyhrožovat, je nejlepší si pozvat nějaké známé a kamarády, kteří se za vás postaví.

S psychopatem se můžete setkat kdykoliv a kdekoliv. Nejčastěji se s nimi ale bohužel potýkáme v partnerských vztazích. Pokud nechcete, aby váš přítel byl psychopat, chvíli počkejte, než si ho pustíte k tělu. Nejčastěji se psychopati projeví v krizových situacích a ty zpravidla v prvních týdnech a měsících vztahu nenastávají.

Pokud máte psychopata v práci, snažte se ho přehlížet a nenechte se vyprovokovat. Jestli ale s někým takovým sdílíte společnou domácnost, je nejlepším řešením obrátit se na právníka, psychiatra nebo na organizace proti násilí. Bývá to těžké, psychopati se dokážou opravdu neuvěřitelně přetvařovat a dělat ze sebe před světem neviňátka. Ale když to budete odkládat, bude to jen těžší a ublížíte jen sobě.

Autor: rie
Video se připravuje ...