Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Závislá na antidepresivech! Boj operní divy z Česko hledá talent

Video se připravuje ...
Při pohledu na pětapadesátiletou operní divu Helenu by vás ani nenapadlo, že může trpět silnou závislostí na drogách.
VIDEO: Česká televize, Adam Balažovič
12. března 2014 | 16:45

Když v tom jedou ženy. Díl Střízlivá Helenka zachycuje příběh úspěšné ženy, která kvůli závislosti padá z vyšších pater na naprosté dno, ze kterého se snaží opět odrazit.

Čtyři naprosto odlišné ženy, které však jedno spojuje. S větším či menším úspěchem bojují se závislostí (nejen) na alkoholu, stejně jako tisíce dalších v České republice.

A mají společné také to, že se staly hlavními hrdinkami unikátního šestidílného dokumentárního cyklu Když v tom jedou ženy, který natočila režisérka Theodora Remundová.

Díl třetí: Střízlivá Helenka

V tomto dílu budete mít možnost sledovat pětapadesátiletou operní divu Helenku. Je to pečlivě upravená roztomilá, vtipná paní, u které by nás ani náhodou nenapadlo, že má nějaký problém.

A přesto právě ona se už tak dlouho pokouší vybřednout z alkoholové, ale zejména lékové závislosti. Závislost na lécích skupiny benzodiazepanů – neurol, lexaurin, xanax apod. představuje v naší společnosti dosud poměrně přehlížený, ale zákeřný druh závislosti.

O to více, že je jaksi posvěcen autoritou klasické medicíny – tyto léky jsou běžně předepisovány i praktickými lékaři. Vedlejší účinky těchto léků jsou často déletrvající než u jiných drog.

Helenka se po léčbě snaží přestěhovat z ubytovny do vlastního bytu, odváží se přes velký strach opravovat poničené vztahy se svou rodinou, soutěží v populárním pořadu Česko hledá talent, zpívá. A hlavně se aktivně doléčuje.

Jak to s Helenou dopadne? Dokáže s antidepresivy skoncovat? Podaří se jí navázat přetrhané vztahy s rodinou? Celý její příběh uvidíte ve středu 12. března ve 22:00 hodin na ČT2.

"Osudy našich hrdinek jsme sledovali během tří let," říká Theodora Remundová, která na natáčení úzce spolupracovala se spoluscénáristkou Klárou Formanovou. Výsledkem jsou čtyři příběhově uzavřené pětačtyřiceti minutové díly o každé z žen.

Dva díly navíc ukazují skupinovou terapii v pavilónu závislostí v Psychiatrické léčebně Bohnice. Dokumenty jsou unikátní především díky otevřenému Závislost se díky tomu tvůrcům podařilo zachytit z různých úhlů. "Na alkoholu, drogách, hracích automatech a práškách je blbé to, že jsou po všech stránkách destruktivní, zasahují do těla i společnosti. Ničí mezilidské vazby," pokračuje Remundová. Zároveň ale dokumenty obsahují naději, že je možné s tímto onemocněním něco dělat a že návrat k normálnímu životu je možný.

 

Video se připravuje ...