Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dejte sbohem prachu: 6 nejčastějších chyb v boji s ním

  • Pořiďte si elektrostatickou prachovku, ktera prach opravdu "sebere".
    21. února 2014 | 15:50

    Možná si myslíte, že je to předem prohraná bitva. Utírání prachu je totiž nevděčný, nikdy nekončící úkol. Jeden den ho setřete a další už je vše zase pokryté protivným nánosem. Ale i když bohužel nejde váš domov zbavit prachu napořád, existují triky jak si s ním poradit. Vyzkoušejte je!

  • Postupujete nesystematicky

    Úklid
    Autor: Shutterstock.com
    Špatná organizace práce bývá tou nejčastější chybou, kterou při úklidu děláme. Většina z nás nejdřív utře prach na nábytku a nakonec se pustí do luxování či zametání podlahy. Ať už ale máte sebedokonalejší vysavač nebo zametáte sebe opatrněji, vždy tím zvíříte prach, který pak dosedá na nábytek a police, ze kterých jste ho právě utřela.

    A stejně tak je důležité postupovat systematicky. Už naše praprababičky věděly, že musí uklízet vždy odshora dolů, aby prach nepadal na již uklizená místa. Takže nejdříve skříně a lustry, potom vše ostatní!

  • Stíráte prachu nasucho

    Úklid
    Autor: Shutterstock.com
    Utěrky z mikrovlákna jsou sice takřka "zázračné", ale musíte je navlhčit. A nejen ty. Suchý hadřík totiž na sobě prach zkrátka neudrží. Pozor ale, ať ho zase nenamočíte příliš, větším množstvím vody byste mohla nábytku ublížit. Pro snadnější čištění a lepší výsledky můžete na hadřík stříknout nějaký čistící antistatický prostředek určený pří k tomuto účelu.
  • Leštící prostředek stříkáte přímo na nábytek

    Úklid
    Autor: Shutterstock.com
    I když vám na většině prostředků právě tohle budou "doporučovat", nedělejte to! Riskujete, že se na nábytku vytvoří jen obtížně odstranitelný povlak, který bude prach naopak ještě přitahovat. Navíc ani sprej nikdy nenastříkáte rovnoměrně a na skříňkách vám tak vzniknou nepěkné fleky. Místo toho sprej nastříkejte na hadřík a jemně s ním otřete povrchu nábytku. Čistým hadříkem potom odstraňte zbytky lešticího prostředku.
  • Používáte péřovou prachovku

    I s prachovkou je Bar stále sexy
    Autor: profimedia.cz
    Tenhle rozčepýřený nástroj jen přemisťuje prach z jednoho povrchu na druhý. Místo prachovky z peří si radši pořiďte utěrku z mikrovlákna nebo elektrostatickou prachovku, které prach opravdu "seberou". Když už jsou vlákna zanesená, kupte novou. Pokud se dá původní prát, nikdy nepoužívejte aviváž! Nejlepší bude, když ji vyperete v ruce a na vyčištění použijete obyčejné mýdlo.
  • Zapomínáte na filtry ve vysavači


    vysavac
    Autor: Miele
    Teď si možná říkáte, že filtry ve vysavači slouží právě k zachycení jemného prachu. Jenže zanesené filtry už ho moc nepochytají, naopak ho ve skutečnosti chrlí zpět do vzduchu. Je proto důležité, abyste je měnila nebo prala tak často, jak u vašeho modelu výrobce doporučuje. Stejně tak nezapomeňte pravidelně měnit sáčky.
  • Závěsy perete jen jednou za rok

    záclony
    Autor: Shutterstock.com
    Není pochyb o tom, že záclony a závěsy interiérům sluší, především těm tradičním. Bohužel většina bytového prachu, který je nejčastější příčinou vzniku alergií, se ukrývá v právě v nich. Záclony i závěsy je potřeba vyprat jednou za tři až čtyři měsíce.

    Prozraďte nám: Jaký je váš trik pro udržení prachu pod kontrolou?

Klíčová slova:  nábytek
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...