Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Naučte se uklízet efektivně! 6 největších chyb, které děláme při úklidu

Naučte se uklízet efektivně, budete mít víc času na děti i sebe.
2. února 2014 | 13:00

Vaše úklidové návyky, které už roky praktikujete, nemusí být tak efektivní, jak jste si mysleli.  Napravte časté chyby, které většina z nás při úklidu dělá. S našimi tipy bude vaše domácnost ještě čistší.

Mytí nádobí v myčce

Nepodléhejte pocitu, že skládání špinavého nádobí do myčky je vlastně jen variantou oblíbené hry Tetris. I když se vám tam tak toho vejde podstatně víc, ke spoustě kousků se voda ani nedostane a vy se pak divíte, proč po ukončení programu vyndáte ven nádobí se zbytky jídla.

Nejšpinavější kousky umístěte do spodního košíku směrem ke středu, aby byly v blízkosti ramena ostřikovače. Do horního polohovatelného koše dávejte především sklo a křehké kusy nádobí, protože horní rameno není tak agresivní.

Matný povlak na všem nádobí může poukazovat na špinavou myčku. Pravidelně tedy čistěte filtr propláchnutím, které vám zabere pár minut. I myčka však potřebuje čas od času vyčistit důkladněji. Dvakrát za rok ji pusťte naprázdno, jen s čističem myčky. Odvděčí se vám!


Mytí oken

Také si necháváte mytí oken na slunečné dny? Děláte chybu. Samozřejmě nechceme, abyste je leštila v mrazu či dešti, ale když se do toho pustíte během prosluněného odpoledne, okna příliš rychle schnou a na skle tak zůstávají šmouhy. Vyberte si den, kdy je pošmourné počasí.

Začněte tím, že očistíte okno, rám i parapet smetáčkem, abyste se zbavila prachu a jiných nečistot. S mytím pak rozhodně začněte u okenních rámů a teprve pak se věnujte sklu. V opačném případě byste si následným mytím rámů čisté tabulky pravděpodobně opět zašpinila.

A zapomeňte na klasický jar. Ten sice okna odmastí, ale ulpí na skle a vytvoří na něm lepkavou vrstvu, na kterou se následně lepí nečistoty. Ve výsledku tak sice máte okna relativně dobře a rychle umytá, ale stejně rychle se vám zase zašpiní. Zvolte proto vhodný čistící prostředek s obsahem alkoholu, který rychle vyprchá a okna tak zůstanou nádherně lesklá.


Praní

Méně někdy znamená více. Platí to i u praní. Častou chybou je velkorysé dávkování pracího prostředku nebo aviváže. Vždy postupujte podle doporučeného dávkování. Pokud máte prádlo skutečně hodně špinavé, přidejte pracího prostředku o trochu víc, ale nepřehánějte to!

Pozor si dejte i na přeplňování pračky. Prádlo se pak nevypere dočista, a hlavně se nevymáchá. Jak odhadnout správnou náplň? Mezi suchým prádlem a horním okrajem otvoru pro vkládání prádla má být mezera. Ideální je na výšku dlaně – palec se dotýká okraje otvoru, malíček prádla. Pak máte jistotu, že se oděv dobře vypere, vymáchá a nebude zapáchat.

 

Sprchový závěs

Také vás rozčiluje, že sprchový závěs v koupelně je už za pár týdnů špinavý a jeho spodní lem "zdobí" plíseň? A víte, že ho při úklidu nemusíte hned vyhazovat? Koupelnu můžete mít čistou a ještě ušetříte. Jednoduše ho hoďte do pračky spolu s nějakými staršími ručníky, prostěradlem nebo utěrkami a nastavte program na jemný cyklus. Pro odstranění plísní můžete přidat bělidlo. Ihned po vytažení z pračky ho pověste. Bude zase vypadat jako nový.


Čištění skvrn na kobercích a čalounění

Určitě se to už stalo i vám. Vylitá káva, kakao nebo třeba voda se šťávou dokaží koberec či třeba čalouněnou sedačku pěkně "ozdobit". Váš instinkt vám může napovídat, že nejlepší je nalít či nastříkat čistič přímo na skvrnu, ale toho se vyvarujte. Těžko ho totiž pak budete z látky dostávat. Místo toho naneste čistič na hadřík a jemně skvrnu po celé ploše "vytírejte", dokud nezmizí. Čistič pak odstraňte tím samým způsobem, čistým hadříkem namočeným ve studené vodě.


Čištění elektroniky

Mobilní telefony, iPady, dálkové ovladače, klávesnice a další technická zařízení, která bereme často do ruky, jsou po nějaké době jakoby "ulepené". Rozhodně ale není dobrý nápad postříkat je během úklidu čisticím prostředkem, který máte zrovna v ruce. Existují speciální hmoty, které položíte na klávesnici, vmáčknete mezi tlačítka, a pak ji vyndáte i s veškerým nánosem drobečků, nečistot a prachu ven. Nakonec zařízení otřete speciálními vlhčenými ubrousky.

Pro čištění televize i LCD obrazovek je pak nejlepší utěrka z mikrovlákna a bezalkoholový čistič s antistatickým efektem. Nepoužívejte žádnou jinou chemii než vodu, speciální prostředky nebo ubrousky určené přímo na monitory, jinak si můžete poškodit povrch obrazovky. A netlačte, škrábanec se na povrchu udělá skutečně snadno a odstranit již nejde.

Video se připravuje ...