Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tohle denimu nedělejte! 5 největších chyb při praní džínoviny

Nedělejte chyby při praní džínoviny!
18. ledna 2014 | 07:00

Někteří přísahají, že by džíny do pračky nikdy nedali, ale většina z nás je do ní hází spolu s dalšími oblečením každý týden. A je to na nich znát. Chcete-li, aby vaše denimky vypadaly pořád jako nové, ujistěte se, že neděláte základní chyby.

1. Praní lícem nahoru

Bez ohledu na to, jestli je do pračky dáváte prát nebo jen sušit nezapomeňte, že jsou džíny ušité z poměrně hrubé látky, která když se o sebe v bubnu tře, ztrácí na některých místech barvu a ničí se. Chcete-li škody minimalizovat, obraťte je vždy před vložením do pračky naruby. Nezapomeňte ale před tím vyndat obsah kapes, zatáhnout všechny zipy a zapnout knoflíky.

2. Příliš mnoho prádla najednou

Čím více oblečení nacpete do jedné várky, tím rychleji budete mít vypráno. Ale vaše šaty budou také podstatně rychleji "opotřebované". Bez možnosti volně se rozprostřít, se mohou zipy a nýty snadno zachytit a přetrhat švy. Vaše oblečení by mělo mít možnost se v bubnu volně pohybovat, aby se důkladně vypralo a vysušilo, a vy abyste pak z pračky nevyndali jen jeden velký zamotaný uzel.

Nedělejte chyby při praní džínoviny!
Autor: Shutterstock.com

3. Volba nevhodného cyklu

Pokud chcete, aby vaše džíny vypadaly pořád jako nové, musíte je šetrněji prát a sušit. I když by pro ně nejbezpečnější bylo prát je v ruce a sušit přirozeně na šňůře, je tahle varianta z hlediska vynaloženého času a úsilí neefektivní. Pokud nejsou vaše džíny hodně špinavé, je nejlepší je předeprat ve studené vodě, pak vybrat některý z mírnějších cyklů a sušení nastavit na nízkou teplotu.

Nedělejte chyby při praní džínoviny!
Autor: Shutterstock.com

4. Výběr špatného pracího prostředku

Speciální prací prostředky pro zachování tmavé barvy opravdu fungují. Mají složky, které pomáhají udržet barvivo v tkanině a deaktivují chlor obsažený ve vodě, který způsobuje blednutí barev. Pokud tedy chcete, aby vaše tmavé džíny zůstaly tmavé, stojí za to investovat do speciálního pracího prostředku.

Nedělejte chyby při praní džínoviny!
Autor: Shutterstock.com

5. Příliš dlouhý čas v sušičce

Sušička je v dnešní hektické době skvělým pomocníkem. Ale stejně tak může vaše nové kalhoty během chvilky zničit. Každá látka se totiž smrskává, pokud ji necháte v sušičce příliš dlouho. Právě změna velikosti patří k nejčastějším "nehodám" při sušení. Všem materiálům a denimu zvlášť prospěje, když je ze sušičky vyndáte ještě lehce navlhlé. Jednoduše je narovnejte a vyhlaďte a nechte je doschnout doma na sušáku nebo na ramínku.

Video se připravuje ...