Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ježíšek se netrefil? Víme, jak vrátit nevhodný dárek!

I nevhodný dárek se dá vyměnit za něco lepšího.
27. prosince 2013 | 10:00

Ne každým dárkem se trefíte do vkusu nebo konfekční velikosti obdarovaného. Naštěstí se ale takový nevhodný dárek dá většinou vrátit nebo vyměnit, jen je důležité vědět, jak na to.

Asi každá jsme už někdy řešila otázku, co s dárkem, který se nehodí. Většina velkých značkových obchodů nám naštěstí vyjde vstříc a dárek vymění za jiný, nebo dokonce i vrátí peníze. Dejte si ale pozor, protože často se liší podmínky, za kterých je obchodník ochotný na vrácení zboží přistoupit. Někteří jsou velkorysí a na výměnu nechávají zákazníkovi i 30 dnů. Jinde si to ale budete muset rozmyslet do 14 dnů. Právo na vrácení zboží zakoupeného v kamenné prodejně ale rozhodně nemáte automaticky. Jestliže si tedy nejste jistá, že s dárkem uspějete, informujte se na možnosti výměny zboží přímo u pokladny, a to ještě před zaplacením. Prodejci v kamenných obchodech nejsou povinní vzít špatně vybrané dárky zpět.

...
Autor: Shutterstock
NEZAPOMEŇTE NA ČTRNÁCTIDENNÍ LHŮTU

Zato při nákupu dárků přes internet jsou podmínky jasně dané zákonem. Podle něj máte právo odstoupit od smlouvy bez udání důvodu, a to do 14 dnů od převzetí zboží. Do této doby ale musíte
Prodejci odstoupení od smlouvy doručit, nestačí ho jen odeslat. Zvláště v období vánočních svátků jde o velmi šibeniční lhůtu. Pokud to ale stihnete, měl by vám obchod vrátit celou kupní cenu, a to včetně poštovného a balného.

Vánoční dárek
Autor: Shutterstock.com
OBLEČENÍ MUSÍ MÍT PŮVODNÍ VISAČKU

Možná jste se už setkala s požadavkem vrácení zboží v originálním obalu. V případě nákupu přes
internet to ovšem zákon nenařizuje! Vracená věc samozřejmě nesmí být poškozená nebo opotřebovaná, nesmí chybět žádná její část ani návod a další dokumenty. Nemusí ale být v původním obalu. Naopak v případě nákupu například oblečení nebo hraček v kamenném obchodě má většina obchodníků uvedenou jasnou podmínku: oblečení musí mít původní visačku, ostatní zboží neporušený originální obal.

Někdy se partner s dárky prostě nestrefí.
Autor: Shutterstock.com
KDY SE ZBOŽÍ NEBO SLUŽBA VRÁTIT NEDÁ

● Pokud je zboží upravené podle vašeho přání (například oblek, šaty nebo počítač „na míru“).
● Jedná-li se o dárek, který podléhá rychlé zkáze nebo opotřebení (například potraviny).
● Vrátit nemůžete ani CD a DVD či počítačové programy, jestliže jste porušila jejich originální obal.
●  Dále noviny, periodika, časopisy a výherní losy

Autor: red
Video se připravuje ...