Zlaté prasátko

Proč se o Štědrém dnu máte postít? Přece abyste večer viděli zlaté prasátko! Nikde už se ale neříká, co dobrého by vám měl zlatý vepř přinést. Slované v tom ovšem měli jasno.

Tradice zlatého prasátka totiž pochází z pohanských dob, kdy se naši předci po celodenním půstu posadili k zlatavé vepřové pečeni a věřili, že do nich prostřednictvím vepřového masa vstoupí životadárná síla slunečních paprsků, kterou v zimě tolik potřebovali. Zlaté prasátko je tak symbolem slunce, hojnosti a zimního slunovratu.

Krájení jablka

Dokážete si představit typičtější české ovoce, než je jablko? Těžko. Jablka se u nás pěstovala odjakživa a na stole byla prakticky po celý rok. Zimní odrůdy se pečlivě uchovávaly a byla tak jediným ovocem, které jste si dřív mohli v zimě dopřát. Není proto divu, že se na tabuli objevilo i o Vánocích.

Rozkrojení jablka kolmo ke stopce bylo vlastně takovou věštbou do dalšího roku. Když jadřinec připomíná hvězdičku, čeká vás bezproblémový rok plný zdraví. Pokud jste naopak objevili tvar připomínající kříž, měli byste se připravit na nepříjemnosti a smůlu. A nešťastné události zvěstovalo také červivé jablko.

Lití olova

Lití olova patří k nejoblíbenější vánoční tradice. Zapomnělo se na něj sice v průběhu minulého století, kdy bylo v období války olovo nedostatkovým zbožím. Dnes ale seženete sadu na lití olova na každém vánočním trhu a tuto romantickou tradici si tak můžete na Štědrý den bez problémů dopřát.

Stejně jako u rozkrajování jablek, i olovo vám má napovědět, co vás v novém roce čeká a nemine. Postup je jednoduchý - olovo se rozehřeje a poté prudce nalije do lavoru se studenou vodou. Ze vzniklého tvaru se pak hádá věštba. Významy jsou přitom velmi jednoduché - kříž znamenal těžkosti a nemoci, srdce lásku, květy štěstí a dva kruhy naznačovaly možnou svatbu.

Pouštění lodiček

I tradice pouštění lodiček ze skořápek vlašských ořechů, jimž kraluje zapálená svíčka a kterou milují hlavně děti, byla formou věštby do nového roku. Poté, co jste zapálenou lodičku vložili do nádoby s vodou, vyslovili jste otázku, která vás nejvíc zajímala. A pak už se jen čekalo, jak se loďka zachová.

Pokud se potopila, mohli jste se připravit na nejhorší, nebo alespoň na nepříjemnosti. Když zůstala u břehu, věštila rok beze změn. Pokud ale lodička bez úhony doplula až k druhému břehu nádoby, mohli jste se těšit, že se vám splní vše, čeho se vaše otázka týkala.

Jmelí

Parazitní rostlina, kterou si odnášíme do domácností na Vánoce byla považována za posvátnou už v době starých druidů. A právě Keltové byli těmi, kdo zavedli líbání pod jmelím, neboť to mělo přinést rodu štěstí, zdraví a plodnost. Pravě proto se jmelí nedává do vázy, ale zavěšuje ke stropu.

Proč je ale šťastnou rostlinou zrovna jmelí? Podle legendy prý býval totiž kříž, na kterém zemřel Ježíš, zhotoven právě ze dřeva stromu jmelí. Strom hanbou uschl do malých keříků a aby svoji vinu naplavil, začal lidem nosit štěstí. A právě svým způsobem růstu na jiných stromech, ze kterých bere živiny, symbolizuje křesťany, jež jsou z části živi z Ježíšova těla.