Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Velký adventní kalendář na každý den: 1.12. - Zapalte první svíčku

Symbolem adventu se stal věnec se čtyřmi svíčkami, které slouží k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů. Tu první byste měli zapálit právě dnes.
1. prosince 2013 | 07:00

Advent je tady! Do Vánoc zbývá už "jen" dvacet tři dní. Jak si však zorganizovat čas, abychom všechno stihli a na nic důležitého nezapomněli? Pomůže vám v tom náš adventní kalendář, který vám každý den připomene, co máte udělat.

Advent je čtyřtýdenní období, které je vlastně přípravou na Vánoce. První adventní neděle letos připadla na 1. prosince. Symbolem tohoto období se stal věnec se čtyřmi svíčkami, které slouží k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. Tu první byste měli zapálit právě dnes.

A pokud jste si v tom každodenním shonu zapomněli adventní věnec pořídit, nebuďte smutní a vyrobte si ho. Nepotřebujete k tomu hromadu větví, ani slaměný korpus. Stačí vám pěkný tác, čtyři skleničky a čtyři svíčky. Fantazii se meze nekladou!

Adventní věnec vám nnaplní pokoj vánoční atmosférou.
Autor: Isifa.com

Věděli jste, že...

...tradice zapalování čtyř svíček na adventním věnci je poměrně mladá. Pochází z 19. století z německých zemí. Ještě mladším zvykem než adventní věnec je adventní kalendář, ten se zrodil v německém Mnichově počátkem dvacátého století. Jeden majitel tiskárny tu na trh uvedl vystřihovací kalendář nazvaný V zemi Ježíškově. Na listu bylo čtyřiadvacet vánočních obrázků, z nichž děti každý den vystřihovaly jeden. Čokoládový adventní kalendář má původ v 70. letech v USA.

Věnec se čtyřmi svíčkami je už tradičním symbolem adventu.
Autor: Shutterstock.com

Video se připravuje ...